Фирмите трудно подбират квалифицирани работници и мениджъри

Фирмите трудно подбират квалифицирани работници и мениджъри

© Асен ТоневРазминаването между потребностите на бизнеса от кадри и уменията на завършващите среднисти и висшисти се задълбочава. Над две трети от компаниите трудно подбират квалифицирани работници,  оперативни ръководители и мениджъри. Това показва изследване на Българската стопанска камара сред компании, които работят в електротехниката, металургията, мебелната промишленост, месопреработването, туризма, електрониката и машиностроенето.


Проектът, който се финансира от оперативната програма "Регионално развитие", е част от бъдещата  Информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по сектори и региони.


Според резултатите от анкетите три четвърти от тях нямат проблеми с наемането на нискоквалифициран персонал, а сравнително лесно успяват да подберат кадри за администрацията, юристи, финансисти и експерти "Човешки ресурси".
Неактуалните учебници в средното професионално образование, остарялата база, липсата на практики и стажове са причината работодателите да имат големи проблеми след наемането на току що завършили оператори на машини, работници по поддръжка, специалисти.


Сред завършилите висшисти работодателите най-високо ценят подготовката на IT специалистите (54% от компаниите), административните служители (52%), финансистите (41%) и търговците (36%).


Най-голям дефицит в познанията компаниите откриват у висшистите оперативни специалисти (42% от фирмите), технолозите (39%), мениджърите (33%).


Отливът на кадри, особено от техническите специалности, оголва някои сектори, между които най-застрашени са металургията, машиностроенето и химическата промишленост, коментира БСК.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK