Дървопреработвателни фирми излязоха на протест срещу сделките през борсата (допълнена)

Дървопреработвателни фирми излязоха на протест срещу сделките през борсата (допълнена)

© Надежда Чипева, КапиталПредставители на дървопреработвателния бранш протестираха пред Министерския съвет днес срещу решението дървен материал, добиван в държавните горски стопанства,  да се продава през Софийската стоковата борса, съобщи "Фокус". Протестът съвпадна по време с редовното заседание на правителството.


Първата сесия на борсата за продажба на различни видове дървесина се състоя в петък миналата седмица.


Според протестиращите новият начин на продажба ще доведе до закриване на бизнеса им, защото те са  принудени да купуват материал от спечелили участници в борсовата търговия. Наскоро по време на парламентарния контрол депутати от БСП също предупредиха, че до сделки ще се допускат само препоръчани от ръководството на борсата фирми.
Протестиращите днес носеха плакати "Спрете черната борса, не убивайте средните и малките преработващи фирми" и "Боже пази нашите гори и от ГЕРБ дори!", съобщи "Фокус".  Те настояха за намеса на премиера за справедливо решение на въпроса.По-късно през деня министърът на земеделието Мирослав Найденов се срещне с представители на протестиращите, след което потвърди, че решението за продажба през борсата на половината от дървесината остава непроменено.


Проблемът според фирми в бранша се състои в това, че земеделският министър обещал да няма търгове за дървесина, докато не бъдат одобрени промените в наредбата, която урежда тази търговия.


Тя бе приета през декември и влезе в сила от 6 януари, като първоначално предвиждаше 42 на сто то цялата дървесина да се търгува на Софийската стокова борса. След протести от страна на бизнеса бяха постигнати други договорености в дните преди първата сесия. 


В петък общо 28 фирми купиха 161 хил. куб.м дървесина на стойност 10.665 млн. лв.
От браншовата коалиция заявиха, че сесията е била незаконна, тъй като се е търгувала дървесина "на корен", т.е. все още неотсечени дърва, а според наредбата за дърводобива и търговията продажба може да се осъществява само на вече добита дървесина.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на msc
  msc
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Дай на Ганя прозрачност и той ще ти се отблагодари...

 2. 2 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  "БСП също предупредиха, че до сделки ще се допускат само препоръчани от ръководството на борсата фирми."

  Всеки, който поиска може да участва в борсата. Какво значи думата "допускат". Да не би да ги теглят или да ги изследват с дрегер!

  подпис
 3. 3 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Тоя бизнес е 90% в сивата икономика и ги разбирам защо се плашат от прозрачност. Плащаш няколко кубика и взимаш три пъти повече.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 4. 4 Профил на Стойчо
  Стойчо
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Пуркоа бе, джанъм?

  Стойчо
 5. 5 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 783 Неутрално


  Тия изобщо не трябва да ги пускат в гората...

  След тях и трева не никне...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 6. 6 Профил на tctconev
  tctconev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иван К":
  Опитай да участваш.


 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Протестират,защото се разваля калимерата на догановите обръчи!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1391 Весело

  Който реши да се меси на дървената мафия яде дървото...

  الرجل الكبير
 9. 9 Профил на димитър
  димитър
  Рейтинг: 616 Гневно

  Защо трябва да се пълнят гушите на фирми приближени до този или онзи като може лесничействата да добиват и продават дървесина и така осигуровките на Бай РОМ и Бай МОХАМЕДАНИН дето цяла година са в гората на черно не в сивата икономика ще се появят,а сега лятото са безработни и на помощи а работят,зимата само на помощи.
  Разните фирми нито залесяват само режат наред и прибират дървесина без пари.

  демби744
 10. 10 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Неможе да краднат и са едно реване ще настане.

 11. 11 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1004 Весело

  "Протестиращите днес носеха плакати "Спрете черната борса, не убивайте средните и малките преработващи фирми"

  Протестиращите иска, да си останат в тяхната сива борса - тя си е разпределена , те си я познават и уважават и колко години , какви парици им донесе.
  "депутати от БСП също предупредиха, че до сделки ще се допускат само препоръчани от ръководството на борсата фирми."
  Да точно ,точно - така беше по ваше време - БеСиПе-то и ДПС-то определяха кои фирми имат право да са в дървения бизнес - щото лептата трябваше да си се плаща.
  Е-е-е-е и това кранче пресъхна!
  Ривете!


 12. 12 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  До коментар [#7] от "lz2":

  Хич не ща са те стресирам, но на борсата са играли точно фирми от догановите обръчи. Преди си плащаха на тройната, сега си плащат на ГЕРБ ...
  На сравнително "малките фирми" е отказано каквато и да била информация - както за вида на дървесината, така и за мястото, на което се намира и учтиво им е било казано, че не могат да участват на търга.

 13. 13 Профил на hadgi_24
  hadgi_24
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "димитър":
  ех,БАЙ ДИМИТРЕ,какво знаеш ти за БАЙ РОМ и БАЙ МОХАМЕДАНИНИ,като толкова им завиждаш,що не станеш като тях-затова тази държавица ще е на този хал,защото ей такива "истински "българи като теб делят народа и на роми и т. н. т.,а иначе за сивото може да си прав...

 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  Няма форма на търговия по-открита и по-обективна от борсата. Ако не ви харесва борсата трябва да изобретите някакъв нов и ефективен инструмент.

  подпис
 15. 15 Профил на marianapop
  marianapop
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ДО ВСИЧКИ ФИРМИ В ДЪРВОДОБИВНАТА И
  ДЪРВОПРЕРАБОТВАТЕЛНАТА ПРОМИШЛЕНОСТ


  УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,
  На 29.02.2012 година (сряда) от 10.30 часа пред Министерство на земеделието и храните ще се проведе протестен митинг против „Наредба за условията и реда за възлагане изпълнението на дейности в горските територии – държавна и общинска собственост, и за ползването на дървесина и недървесни горски продукти”, с която сериозно са засегнати много от интересите на малките и средни фирми от дърводобивната и дървопреработващата промишленост.
  С тази наредба министър Найденов и депутатът Емил Димитров облагодетелстват определен кръг от фирми, като предоставят половината от дървения материал в България да се продава на Софийска стокова борса. На първата тръжна сесия на брокерите бе наредено да сключат договори и да предоставят информация само на определени фирми (това те наричат „прозрачност”), които закупиха големи количества материали на нулеви цени и сега ще препродават на нас малките и средни фирми на доста по-високи цени. Това не е единственото престъпление, което те извършват чрез наредбата. Опитват се чрез така наречените неясни „стратегически партньори” дълги години занапред да ограбват българската гора. А на останалите над 2000 фирми благородно оставят 33% от дърводобива по места (нищожни количества, които ще ни унищожат).
  Не успеем ли да се преборим с тях и да се защитим, прилагайки наредбата те ще направят техните протежета много богати, а нас дребните предприемачи ще ни унищожат!
  Нека всички заинтересовани да заявим своята позиция чрез присъствието си на протеста и в подкрепа на идеята: „Да спасим горското предприемачество в България”!
  Да излезем и да покажем, че не ние сме „дървената мафия”, както ни нарече депутат Емил Димитров, а те са тези, които се опитват да заграбят и да рекетират дърводобива и дървопреработването.
  С оглед малкото време, с което разполагаме, Ви молим всеки лично да информира и други колеги от отрасъла и всички заедно да защитим интересите си!

 16. 16 Профил на hristowa
  hristowa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  нес 03.03.2011 във Варна се проведе Флашмоб " СПАСЕТЕ ГОРИТЕ" в подкрепа на проведените по същото време шествия „Да защитим гората - да защитим държавата „ в София ,Пловдив и Бургас срещу приетите на първо четене промени в Закон за горите . Ако промените за Закона за горите бъдат приети съществува реална опасност планините ни да заприличат на вече презастроеното ни морско крайбрежие ,да бъдат изсечени и бетонирани , а в същото време само на документ да имаме гори и защитени територии.
  Промените дават права на частни фирми да се разпореждат със защитените територии, да ги унищожават и застрояват,а според думи на изпълнителния директор от агенцията по изсичане на горите предстоят още промени които включват и отпадане на режима за издаване на удостоверение за износ и внос на необработен дървен материал." . Горите ни се изсичат и се изнасят , тази година 50% от изсечената в България дървесина се е търгувала и ще се търгува свободно на стоко
  вата борса , с новите промени има реална опасност да останем без гори .
  Предстои внасянето за второ четене на промените в Закона за Горите , с тези промени на практика се разрешава да се извършва гола сеч за изграждане на ски-влекове, писти и други съоръжения, във връзка с разрешени туристически дейности. На практика до момента за тези сечи е необходимо те да са залегнали в Лесоустройствени планове, да се направи и подробен устройствен план за самото съоръжение и едва след промянята на предназначението на територията /от "горска" в "земя в строителни граници"/ да се извърши и самото строителство. Смяната на статута обаче е процедура в която се изисква съгласуване на ПУП с МОСВ /РИОСВ/ и да се направи най-малко оценка за съответствието на ПУП с предвижданията на лесоустройствения план. Ако строителството не е залегнало в Лесоустройствения план /който обхваща всички разрешени дейности в горската територия за период от 10 години/ то не може да се извърше. Това е по сегашния действащ закон, след промените ще отпаднат голяма част от тези процедури .
  В момента тече процедура за промяна и на строителния закон ЗУТ, с който пък с въвеждането на нов чл.109 и отделянето на транспорта като отделно основно предназначение се допуска правенето на асфалтови пътища и летищни площадки в гори и защитени територии без да се прави ОУП - съответно без обществено обсъждане. Доколкото горите обикновено са държавни на практика държавата ще оповестява само себе си за изграждането на транспортна артерия в гора.
  Още промени в същият закон в чл7 от ЗУТ предвиждат изграждането нова ал2 (2) Територии с предназначение земеделски, горски и урбанизирани, територии на транспорта и територии, заети от води и водни обекти, могат да притежават едновременно и предназначение защитени територии, определени със специален закон.”
  Предложената промяна на практика позволява застрояване на поземлени имоти в защитени територии без смяна на предназначението им и изваждането им от земеделския и горски фонд, когато инвестициите са за транспорт /пътища от рeпубликанската пътна мрежа, мостове, надлези, тунели и др./ или съоръжения от рода на язовирни стени, укрепване на речни корита, изграждане на вътрешни пристанища и др.Териториите на транспорта не могат да бъдат едновременно и ЗАЩИТЕНА ТЕРИТОРИЯ, тъй като на практика с изграждането им фактическото ползване на земята се променя от земеделска, горска или защитена територия на УРБАНИЗИРАНА.
  Логиката на обявяване на една територия за защитена произтича от прилагане на мерки по ОПАЗВАНЕ застрашен от изчезване биологичен обект /видове или местообитания на флората и фауната/ поради човешка намеса
  С НОВИТЕ ПРОМЕНИ В ЗАКОНИТЕ НА ПРАКТИКА СЕ СВАЛЯ ЗАЩИТАТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ НИ ПРИРОДНИТЕ ПАРКОВЕ , РЕЗЕРВАТИ И ДРУГИ ЗАЩИТЕНИ ОБЕКТИ И СЕ РАЗРЕШАВА ИЗСИЧАНЕТО И ЗАСТРОЯВАНЕТО НА ВИТОША, ПИРИН, РИЛА, БАЛКАНА И РОДОПИТЕ , КОИТО САМО НА ХАРТИЯ ЩЕ ОСТАНАТ ДА СЕ ВОДЯТ ГОРА И ЗАЩИТЕНА ТЕРИТОРИЯ!
  линк към събитието във фейсбук http://www.facebook.com/events/260399800705718/
  линк към митингите в София ,Пловдив , Бургас http://www.facebook.com/events/360309930670539/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK