Приватизация на АДИС започва през май

Приватизация на АДИС започва през май

© СГ/ИИДо няколко дни се очаква Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да открие процедура за избор на оценител за Агенция за дипломатически имоти в страната - АДИС, който да изготви правен анализ и информационен меморандум. Това съобщава пред "Труд" изпълнителният директор на ведомството Емил Караниколов.


Дружеството има 240 апартамента, терени на атрактивни локации и почивна станция в курорта Златни пясъци. То дава под наем имоти в престижни столични квартали и стопанисва подземни гаражи и охраняеми паркинги. Дипломатическият клуб в Бояна и ловна вила в курорта Боровец са също сред активите на компанията.


Очаква се приватизацията да стане чрез конкурс и да бъде на цялата компания, а не на части, заради това, че като наематели има дипломатически мисии. Кандидатите със сигурност ще трябва да бъдат проверени от ДАНС и Комисията за защита на сигурността на информацията, посочва изданието.
Последната оценка на активите на АДИС отпреди 10 години я оценява на 80 млн. лева.


Интересът на инвеститорите към АДИС тепърва ще се засилва. Кандидатите ще започнат да идват, след като е готов финансовият анализ и стартираме процедурата, коментира Емил Караниколов. Според него при добро стечение на обстоятелствата продажбата ще започне през май. Това ще бъде втори опит за продажба след този на правителството на НДСВ. Тогава дори бе избран купувач - италианската компания "Миролио", която предложи 96 млн. лв., но процедурата бе прекратена.


На 30 ноември миналата година с промени в Закона за приватизация Народното събрание извади от забранителния списък АДИС. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK