За ЧЕЗ е достатъчно токът да поскъпне с 6.44% от 1 юли

Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ

© Юлия Лазарова

Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗЕлектроразпределителното дружество ЧЕЗ, което обслужва Западна България, предлага цената на тока от 1 юли да се повиши с 6.44%. Искането е мотивирано със средногодишната инфлация от 4.2% за 2011 г. и необходимостта от инвестиции.


С подобни мотиви по-рано днес Е.ОН, която обслужва североизточна България, предложи поскъпването да е 9.1%.


Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в началото на годината обяви, че няма да допусне поскъпване, по-голямо от 8 на сто.
Според съобщението на ЧЕЗ, ако ДКЕВР приеме предложението й,  средното увеличение на крайната цена на електроенергията ще е с 0.7 ст. на киловатчас, без ДДС. За битовите клиенти цената би била по-висока с 1.0 ст. на киловатчас (1.1 ст./квтч. дневна и 0.9 ст./ квтч. нощна тарифа), а за бизнес клиентите на ниско напрежение на компанията – с 0.8 ст./квтч, без ДДС.


При средномесечна консумация на домакинство в Западна България от 200 квтч (включително дневна и нощна тарифа), средномесечната сметка за електроенергия би се увеличила с 2.49 лева (с ДДС), са пресметнали в компанията.


ЧЕЗ предлага цената за достъп до електроразпределителната мрежа за обекти на бизнес  клиенти  да бъде  цена на 1 квт мощност за един ден.


От компанията посочват, че повишаването на цената ще им позволи да инвестират 151 млн. лева в подмяна на мрежи, трансформатори, присъединяване на 6 хил. нови обекта, изкупуване на трафопостове от бизнеса и електромери с дистанционно отчитане.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK