Китай намали прогнозите си за растеж през 2012 г.

Китайски работник следи на живо речта на премиера Вън Цзябао през мобилния си телефон.

© Ройтерс

Китайски работник следи на живо речта на премиера Вън Цзябао през мобилния си телефон.Брутният вътрешен продукт на Китай ще нарасне тази година само със 7.5% вместо очакваните 8.5%, прогнозира днес китайският премиер Вън Цзябао при откриването на редовната парламентарна сесия в Пекин.


Растежът на китайската икономика ще се забави за трета поредна година след като през 2010 г. беше от белязан растеж от 10.4%, а през миналата - 9.2%.


Правителството запазва през тази година плановете си инфлацията са е около 4%, но предвижда бюджетен дефицит от 1.5%, по-голям спрямо постигнатите през миналата година 1.1% от БВП.
Китайският премиер призова за увеличаване на вътрешното потребление като средство за  поддържане на икономическия растеж в момент, когато той се забавя и покупателната способност на чуждестранните пазари остава ниска.


Китай ще увеличи капацитета на своята армия да печели локални войни, обеща още премиерът като припомни намерението за увеличение на бюджета за отбрана с 11.2%.


В речта си пред Общокитайското събрание на народните представители (ОСНП) премиерът обеща запазване на стабилност на юана, но с по-голяма гъвкавост на курса на националната валута в двете посоки с цел защита на страната от финансови рискове.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK