Промяна в закона ще позволи забавени заплати да се търсят с изпълнителен лист

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  СПРАВЕДЛИВО!

  Но има вероятност да се използва и като рекет!

  Трябва яко обмисляне!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 816 Неутрално

  А дано ама надали!
  Много "бизнесмени" ще им се такова мамата!
  А всъщност точно такива "подробности" са в ущърб и на бизнеса, защото убиват потреблението... Да не говори, че традиционно отваря път на по-наглите работодатели, които да се финансират през възнагражденията на работниците и правят нереално ниски оферти!

 3. 3 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Няма как да се случи това, понеже би осигурило много лесен начин да се прецакват кредиторите - като опре яйцето до дупето назначаваш фиктивни работници със стотици хиляди лева заплата и източваш предприятието, а кредиторите пият една студена вода...

 4. 4 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Звучи "справедливо", но е безсмислено ...
  Почти няма работодател, който от лошотия да не плаща ... обикновено това са случаи с тежки проблеми, кредити, ипотекирани имущества, или обезпечения по вече заведени дела, и резултатът ще са едни безсмислени разходи по изпълнителното дело, без резултат ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 5. 5 Профил на cockmeat
  cockmeat
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Това звучи наистина добре. Аз съм бил в ситуация, в която ми висят 6 бона за 2,5 заплати и никога не ги видях, защото след като фирмата фалира и се разплати с държавата (която е винаги първа в списъка) за останалите не остана нищо. Само дето държавата тея пари няма да я съборят, докато аз и колегите ми не ни беше никак добре 3 месеца без пари....

  Политиците и памперсите трябва да се сменят често поради една и съща причина!
 6. 6 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Това за да стане ще му трябва на работника служебна бележка с дължимите суми за заплата и социални / ваучери за храна /.
  Кой работодател ще издаде такъв официален документ ?
  А дължимите осигуровки как ще си ги събере държавата ?
  Например работниците на Ковачки не са осигурявани а тия които са за пенсия І - ва и ІІ - ра категория получават УП - 2 и УП - 3 и след представянето им в НОИ се зачитат и започват да получават пенсия. Нали за това беше галимацията с одържавяването на Професионалния Пенсионен Фонд от Пенсионно Осигурителните Дружества за да се заметат следите кой внасял и кой не внасял, защото по личните партиди в ПОД всичко лъсва като тиган на месечина а в сайта на НОИ не се знае дали са внесени осигуровки. Сега в сайта на НАП има отчасти информация но и нея я опорочиха и мога да го докажа с документи след подаден от мен сигнал до бивш работодател който не ми е внесъл за нужната категория но за сметка на това измениха легендата с кодовете дето излиза най - отдолу на справката и с това блокираха нещо което трябваше да работи в интерес на обществото.
  Ако някой се интересува мога да му дам доказателстватата а иначе ще трябва да пускам още една жалба заради някакъв си държавен чиновник предполагам взел и бонус но повече няма да има фандък.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 7. 7 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1291 Весело

  YES

  low riders team
 8. 8 Профил на hukuu
  hukuu
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това е едно изключително недомислено предложение. Работниците трябва да има по-ефективни средства за търсене на трудовото си възнаграждение, но така представена идеята представлява просто прикрита клопка за останалите кредитори.

  Пример: Иван Иванов ЕООД наема на работа Иван Иванов младши и останалта част от семейството на заплата, която след поискване да доведе до неплатежоспособност. Цялото имущество отива при батко и братко, а кредиторите гризват дръвцето.

  Ама трябва да се мисли, мама му стара...

 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2545 Неутрално

  Най-добре е работник ако не си е взимал заплатата 2-3 месеца да си вади "изпълнителен лист" и да се смята за уволнен !
  Иначе нещата още повече се забатачват !

  Вече друг е въпроса ,че заради кризата и работодатели и работници са в безизходно положение.

  Случаите на неплатени заплати през 2012г. лавинообразно нарастват които ясно говори за действителното положение в страната.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#5] от "cockmeat":

  аз съм в идентична ситуация. Бившият ми работодател (известен измамник) ми дължи пари, но се прави на велик сливенски селянин, какъвто си е. След като му пратих НОИ, НАП, полиция и съм завел дело, може би ще е най-удачно да приема офертата на едни бандози, които да го изтръскат някоя нощ пред тях

  low riders team
 11. 11 Профил на А ЧУМАТА ЧУКА...
  А ЧУМАТА ЧУКА...
  Рейтинг: 470 Неутрално

  И аз не вярвам, че ще има такъв закон. Олигархията няма да го допусне.

 12. 12 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  По-добре германският вариант. Неизплатени заплати = незабавен фалит. Веднага, не през съд, изпънителен лист, събрание на кредиторите и пр.

  Тези фирми с неизплатените заплати не плащат и осигуровки, но на работниците им се върти осигурителен стаж и всичките видове друго осигуряване. Так се ощетяват социалните фондове

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 13. 13 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Поредното необмислено предложение.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 14. 14 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#11:"А ЧУМАТА ЧУКА..."]И аз не вярвам, че ще има такъв закон. Олигархията няма да го допусне.[/quote]

  Това го има още от 2004 година мисля беше когато царедворците измениха Гражданско Процесуалния Кодекс само, че трябва да имаш официален документ на който работодателя да пише, че ти дължи толкова и толкова и с този документ отиваш в Районния Съд и си вадиш изпълнителен лист а след това като няма доброволно да ти даде пари отиваш на Изпълнително Производство. Мой бивш колега го упътих по тази схема и си извади изпълнителен лист а след това се присъедини към моите изпълнителни дела и си взе парите заедно с мен без да ходи по инстанциите както аз.
  Другото работника да е първи е добре само, че как ще стане като работника е с по - малки информационни, финансови и всякакви ресурси спрямо Държавата не знам но зная как съм тичал с колеги да намерим нещо да запорираме та да си вземем заплатата.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 15. 15 Профил на elp
  elp
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Изказването на министъра или предаваненето му в текста е доста неточно. Наистина има процедура, при която с определен документ се вади директно изпълнителен лист, където може да влязат неплатени заплати, но тя не е безспорна. При възражение от страна на длъжник, в случая работодателя, пак стига до дело. Кой работодател, който не плаща, не би възразил? А и все пак говорим за официални доходи, а не за това, което се взема под масата...

 16. 16 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#3] от "pi314_":

  Не мислиш ли, че поне за един месец трябва да им платиш осигуровките ?
  И също, че ще извършиш стотици документни престъпления ?
  А опита да депозираш изпълнителния лист ще е вече документна измама
  И че трябва да са реални хора, иначе на кого ще издадат изпълнителния лист ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 17. 17 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Процедурата и сега е лесна и безотказна!2 месеца се забавя работодателя водиш дело и си взимаш парите с лихвите плюс съдебните разноски.Нито е трудно нито скъпо,няма защо да се чака фирмата да фалира.Тоя Тотю или е прост или умишлено заблуждава наемните работници,което не му е за първи път.Питам се обаче къде са били профсъюзите?Или както пише в Уикилийкс бг. профсъюзи са много сговорчиви!?

 18. 18 Профил на hukuu
  hukuu
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#15:"elp"]При възражение от страна на длъжник, в случая работодателя, пак стига до дело.[/quote]

  И това е преодолимо. Една нотариална заверка и лесно се минава на чл. 417 и ей го изпълнителният лист.

 19. 19 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1291 Весело

  И Миглена Кунева е съгласна и каза... YES ...

  الرجل الكبير
 20. 20 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  [quote#3:"pi314_"]назначаваш фиктивни работници със стотици хиляди лева заплата и източваш предприятието,[/quote]
  Не става така,щото работникът има право да да съди работодател след най-малко три месеца без заплата.Втози срок кредиторите биха могли да треснат обезпечения за пишман-бизнесмена.

 21. 21 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  [quote#8:"hukuu"] Работниците трябва да има по-ефективни средства за търсене на трудовото си възнаграждение, [/quote]
  [quote#17:"jelev_jelqzko"]Процедурата и сега е лесна и безотказна!2 месеца се забавя работодателя водиш дело и си взимаш парите с лихвите плюс съдебните разноски.Нито е трудно нито скъпо,няма защо да се чака фирмата да фалира[/quote]
  Вие явно никога не сте съдили работодател.Аз от една цяла година водя дело,приложено и становище на ГИТ,което потвърждава иска,ама счетоводна експертиза,ама болен адвокат,ама на баба му хвърчилото и...цяла година за нещо,което по документи е безпорно.

 22. 22 Профил на gaudien
  gaudien
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Див популизъм е това... поне във вида, в който се представя като министерска идея.
  Лесно може да се изкористи в полза на доста съмнителни интереси извън тези на работниците

 23. 23 Профил на kavvga
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#17] от "jelev_jelqzko":

  Приятелю, "безотказното" ти действие вече го чакам 6 месеца! Не могат да го намерят да му връчат призовката още! Това между другото е бързо производство! Ами ако съм на граждански договор сещаш ли се - ще минат години... И ако ти се съберат двама такива в серийка какво правим?
  Директно на съдия изпълнител - ако има някакви претенции да обжалва! Ще го чакам палячото да ме мотае из съдилищата!
  Крайно време е да изплащането на мизерните заплати да стане приоритет номер едно забавянето да стане невъзможно и скъпо за работодателя! На който не му отърва да си работи сам със семейството си и да им бави на тях!

 25. 25 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#21] от "Лелка":

  В моя случай дори бездействието му ме възпрепятства, нито е отговорил на исковата молба нито нищо... Просто си се крие и всичко си ок... Работи си все едно въобще не го съдя... Въобще "безотказно работи"!

 26. 26 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#24] от "nqma zna4ka koi":
  Споделям опит на приятел!Осъди топлофикация на Ковачки в Габрово!Отне му месец и нещо!А за адреса мисля ,че е валиден този в търговския регистър!

 27. 27 Профил на Моканина
  Моканина
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Епа то нали и сега е тъка? Водиш дело у съда и кат ти присъдат земанията и идеш на съдия изпълнител и он ти каже - дай ся тука 500 леа че трябва за такса и ти издава изпълнителен лист и замразява сметките на работодатела?
  Зер то и язе съм работодател - това що са кокошке, една овца, патици и две кози чувам, и ако сите кажат - дай пари яз че фалирам, амчи как

  Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!
 28. 28 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#2:"nqma zna4ka koi"]Много "бизнесмени"[/quote]


  Това е достатъчно. Каквито "бизнесмените", такъв и "бизнеса" в тази държава. Уж щяха да криминализират неплащането на осигуровки ама нали "бизнеса" такова.....

  Заеби, чеп за зеле не става от тази държава. Кой може да се маха, да го прави.

 29. 29 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#21:"Лелка"]...цяла година за нещо,което по документи е безпорно.[/quote]

  За съжаление, в нашата съдебна система "безспорно" е дума с променлива величина, в зависимост от кеша, които им се киха.

 30. 30 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#3] от "pi314_":


  [quote#3:"pi314_"]назначаваш фиктивни работници със стотици хиляди лева заплата и източваш предприятието[/quote]


  Еее това не е толкова лесно както го говорите. Нали трудовите договори, които съдържат личните данни на всеки човек се регистрират в НОИ!

 31. 31 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#24] от "nqma zna4ka koi":


  [quote#24:"nqma zna4ka koi"] На който не му отърва да си работи сам със семейството си и да им бави на тях! [/quote]


  Ударих ти плюс, защото си прав. Неплащането на заплати е масова практика, на която практически е невъзможно да и се хване края. Остава да видим как ще проработи тази мярка.

 32. 32 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#17] от "jelev_jelqzko":


  [quote#17:"jelev_jelqzko"]Питам се обаче къде са били профсъюзите?Или както пише в Уикилийкс бг. профсъюзи са много сговорчиви!? [/quote]


  Абсолютно правилно поставяте въпроса за профсъюзите, които нямат почти никакво представителство в частния бизнес, кото е най-големият работодател в страната. Да не говорим за пословичната им сговорчивост с всички правителства до сега.
  Аз лично през последните 22 години никога не съм членувал в профсъюз, нито имам някой близък или роднина,който да е член на профсъюз. Иначи синдикалните босове всеки ден многословничат от екрана на телевизора, където ги сееш и където не ги сееш.

 33. 33 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  "При несъстоятелност на фирма работниците да са на първо място в списъка на кредиторите, а не на четвърто, както сега..."

  Хващам се на бас с всеки, който пожелае, че това няма да се случи - баш "на първо място" никога няма да станат. Става дума за изменение на чл. 722 от Търговския закон. В момента (а и от памтивека) на първо място са банките - за удовлетворение от стойността на ипотекиран имот, както и заложните кредитори - от стойността на заложеното имущество. Ако работниците (не че не съм бил такъв и не зная какво е да имаш само двете си ръце) се сложат по-напред от тези кредитори, ще се случат непременно поне едно нещо - никоя банка няма да отпусне никакъв кредит на никое предприятие. Достатъчен аргумент е, че тези имоти служат за удовлетворение на банките дори и пред публичните задължения - ДДС, осигуровки, данък печалба и пр.

  При несъстоятелност единствената възможност е вземанията на работниците да се изкачат до трето място - преди, а не след разноските по нестъстоятелността, както е досега.

  Що се отнася до директното вадене на изпълнителен лист - пак не е толкова просто. Само да припомня, че тази опция съществуваше за Топлофикациите преди 2008 г. А колко от извадените в полза на Топлофикациите изпълнителни листове не са за никакви реални задължения - дълго е за разказване ... Въобще няма такъв филм напълно да е изключено исковото дело - и така трябва да бъде.

  Някак си управляващите чудесно имитират стила на вожда си. Знаят кое ще погали ушите на изтерзания народ, обаче реалните последиците - те се усещат след известно време. Ако те трябва да си сърбат попарата, после ще видят какъв хаос са натворили, но изглежда принципът им е "Дотогава я камилата, я камиларя..."

 34. 34 Профил на iamscientist
  iamscientist
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Тази идея е нож с две остриета!

 35. 35 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Хубаво пишете и мечтаете, ама все пак да ви припомня къде се намирате - в България, а не в Германия. ТА в тоя ред на мисли българският вариант на този закон звучи така "намаляне на заплатите до такава степен, че да е гарантирано тяхното изплащане" така и олигарсите ще са съгласни със закона.

 36. 36 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#34] от "iamscientist":

  Няма нож с 2 остриета!!! Острието е само едно, другото е дръжка, ама в случая народа няма да е от към дръжката.

 37. 37 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Работите ще се оправят само със закон, който позволява забавени заплати да се "търсят" с пищов!
  Условието: най-малкото да е 9 милиметров!

 38. 38 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Работодателя да внася заплата плюс осигуровки в НАП, НАП да си вземе отдръжките и да преведе по банкова сметка заплатата на работника. Така всичко ще е под държавен контрол и работодателя ще попада моментално удърите на държавата, ако забави вноската в НАП и ВСИЧКО ЩЕ Е ПРОЗРАЧНО !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 39. 39 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#38] от "bajtan":

  Еееееее,
  ти пък много искаш!
  А къде остава демокрацията, къде е търговската тайна, лични данни и... куп неща, за които ние сме гласували!

 40. 40 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 572 Неутрално

  В Белгия, която определено е демократична страна, работодателя внася във Федералната Служба по Труда (Rijksdienst voor arbeidsvoorziening) част от осигуровките на работника или служителя. Това е т.н. принос на патрона. Заплатата в Белгия НЕ Е ТАЙНА ОТ ДЪРЖАВАТА. Забранено е нейното разгласяване. Ако не плати на работниците си, следва ФАЛИТ.

 41. 41 Профил на krasimiren
  krasimiren
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ......агенция за забавени плащания ....... за 300 лв трошат лакетна става........

 42. 42 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#41] от "krasimiren":
  É, това вече е сигурна работа и най-важното-чиста!


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK