Сезонната заетост ще се увеличава, но по-бавно, отколкото през 2011 г.

Мениджърите в туризма планират да увеличат броя на заетите с 24% спрямо януари - март, Варненско и Бургаско са най-оптимистичните региони.

© Георги Кожухаров

Мениджърите в туризма планират да увеличат броя на заетите с 24% спрямо януари - март, Варненско и Бургаско са най-оптимистичните региони.Между април и юни работодателите планират да разкриват нови работни места, макар и с по-слаби темпове, отколкото преди година. Увеличаване на заетостта се очаква във всички региони и сектори с изключение на енергетиката, логистиката и комуникациите. Това сочат резултатите от изследването на агенция Manpower за заетостта за второто тримесечие на 2012 г. Информацията е събрана чрез интервюта
сред представителна извадка от 751 работодатели.


От анкетата се вижда, че 18% от мениджърите планират да наемат нови хора, 10% се готвят да съкращават, а 70% смятат, че са постигнали оптималния брой служители. На тримесечна база работодателите отчитат подобрение на перспективите за наемане с 4 процентни пункта, но в сравнение със същия период на предходната година те са със 7 пункта по-слаби.


Очаква се търсещите работа да се възползват от добри темпове на наемане на работна ръка в Бургас, София и Варна, където работодателите планират да увеличат работните места с 9 на сто. С 6% и 5% съответно нарастват очакванията на работодателите в Пловдив и Русе. Сравнението със същия период на миналата година обаче сочи по-слаби перспективи за заетост навсякъде с изключение на Бургаско.


Спрямо първото тримесечие увеличение в числеността на персонала е вероятно в повечето сектори на икономиката, но спрямо година по-рано обаче перспективите са по-слаби. Например,  мениджърите в туризма планират да увеличат броя на заетите с 24% спрямо януари - март, в търговията - с 12 на сто, в строителството - със 7%, в земеделието - с 6%. Плановете за наемане намаляват в енергетиката и ВиК сектора, в транспорта и логистиката.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK