
© Юлия Лазарова
Архив
Компании от 18 държави ще участват в започващото днес 20-о издание на Международната изложба "Винария", съобщиха организаторите от Международния панаир в Пловдив.
Във форума, който ще продължи до 18 март, ще участват 40 български винопроизводители и около 200 чуждестранни - близо два пъти повече, отколкото в предходни години.
За първи път през тази година програмата на изложението включва блицкурс "Магията на дегустацията" и състезание за сомелиери.
На "Винария 2012" ще направи своя дебют и регионалният конкурс "Най-добър сомелиер". Той ще бъде за ресторантьори, които са преминали обучение по сомелиерство. Те ще преминат през теоретичен изпит
и дегустация на вина и на спиртни напитки. Накрая членовете на журито ще влязат в ролята на клиенти, а състезателите ще трябва да им препоръчат най-подходящата напитка за избраната от тях храна.
Мастър Йода
Рейтинг: 1086 НеутралноАко сте по-будно момче с добри комуникативни способности и посетите това боговдъхновено мероприятие, ще можете да се напиете донасита с ферментирали гроздови сокове съвсем безплатно.
Аз не остря моливи, аз руша империи!ЗаНиЗа
Рейтинг: 2502 Весело"...близо два пъти повече, отколкото в предходни години..." - много МАЩАБНИ неща се правят напоследък, ЩЕ надминат най... от соц-а! Жалко, че няма да има ВИП персони на откриването, Катар е далече...
Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.Успех иначе, поне на производителите!
BGman1
Рейтинг: 1291 НеутралноДумата сомелиер произхожда от френски. Точен превод на български език няма, но е най-близка до думата виночерпец. Във Франция тази професия се появява по времето на династията на Меровингите и Каролингите, когато на френските крале се поднасяло вино от специално назначен за тази задача човек. Днес професията на сомелиера се оприличава на изкуство, тъй като изисква усет, търпение, всеотдайност.
الرجل الكبيرjubal harshaw
Рейтинг: 1291 ВеселоАйде всички на отвратния киселяк в пластмасови бутилки в стил "Божоле Ново".
http://jubalharshaw.wordpress.comСомелиер до сомелиера мила моя майно-льо, не мож се размина.
jubal harshaw
Рейтинг: 1291 Весело[quote#1:"Мастър Йода"]да се напиете донасита с ферментирали гроздови сокове[/quote]
http://jubalharshaw.wordpress.comДали ще са ферментирали гроздови сокове или по-евтини техни заместители вече само можем да гадаем, науката е толкова напред вече ...
442
Рейтинг: 1187 Неутрално"Винария 2012" е едно от най-добрите изложения, НО с това се изчерпва всичко. Ако купиш от магазинната мрежа вино, което си опитал и харесал на "Винария" оставаш разочарован, просто вината, които се изкарват на изложението нямат нищо общо с тези, които после се продават по магазините.
Bolyara
Рейтинг: 624 НеутралноУ нас дОма "винария" си я гледаме цЕла година и всички сме сомелиета, така че нЕма нужда .
bati vi
Рейтинг: 1386 НеутралноДо коментар [#6] от "442":
Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....Така е ! Казвам го от личен опит .
На "Винария" вината нямат нищо общо с тия от магазинната мрежа .
Lyubomir
Рейтинг: 367 ЛюбопитноВъв виното е истината! В МЕДОВИНАТА е здравето!
niki2003
Рейтинг: 418 НеутралноС този състезателен елемент ще е много интересно и забавно!
old27530804
Рейтинг: 726 ВеселоОх, откога чакам да почне!
На победителите - честито!
Гражданин
Рейтинг: 470 НеутралноЕдинственото място и време , където човек може да погъделичка сетивата си с нещо изключително! Е, има тук там и по някой селски чичо, дето още може и прави гроздов елексир, но забележете НЕЗАКОННО!? Така казва един нискочел "корифей" на виното, който се нарича шеф на незнам си каква лозова комисия. Името на футболиста е Красимир Коев! Цирк! Някой по горе плю по Божолето, но то е все пак вино в сравнение с разните там Мераклийски, механджийски, манастирски и т.н.! Наздраве на всички ценители на хубавия ферментирал гроздов сок!
ooonufri
Рейтинг: 598 НеутралноСомлиерът не е дегустатор, че да му преценяват уменията, карайки го да дегустира. Той е келнер-консултант по вината.
Дегустаторите не са пиячи, за да съхранят вкусовите си луковици. а сомлиерът може да е пияч, даже е желателно.
Пак използвам случая да препоръчам на любителите колеги френските вина, продавани в Карфур на цени около 6 лв(дори 2006!), ниво "шато". Що са на тия евтини цени, мога само да предполагам. В ЕС и света има 30% свръхпроизводство на вино. Решили, че нашият малък и беден пазар, може да поеме част от излишъка, продаван от само една верига.
За повече пари, човек може да си купи и недобро българско, при което партида с партида не си приличат по нищо.
jubal harshaw
Рейтинг: 1291 НеутралноДо коментар [#13] от "ooonufri":
http://jubalharshaw.wordpress.comот келнер-консултант - толкоз.
ooonufri
Рейтинг: 598 НеутралноДо коментар [#14] от "jubal harshaw":
Под друга статия, колега форумец ми припомни, че на български, думата е СЛУГА. На френски е сервитьор, на немски келнер, на български е слуга.
Начи, как точно да преведем сомлиер? Слуга-кусвач? Дай идея, ти си момче с въображение. Лека вечер
jubal harshaw
Рейтинг: 1291 ВеселоДо коментар [#15] от "ooonufri":
http://jubalharshaw.wordpress.comИма пиячи, има пияндета.
Пиячът е пич, който може да пие и пие щото му е вкусно и му е кеф и не го интересува мнението на търговците на вино. Не му требва и консултация за избор.
Пияндето пие, за да избива некой комплекс, затова има нужда да се самоутвърждава с излишни приказки и обяснения за това кое вино какво е и защо е.
"Сомелиерите", които не са продавачи на оцветен и разреден етилов алкохол са обикновени комплексирани пияндета. Останалите са обикновени мошеници.