Започва 20-ото издание на "Винария"

Архив

© Юлия Лазарова

Архив



Компании от 18 държави ще участват в започващото днес 20-о издание на Международната изложба "Винария", съобщиха организаторите от Международния панаир в Пловдив.


Във форума, който ще продължи до 18 март, ще участват 40 български винопроизводители и около 200 чуждестранни - близо два пъти повече, отколкото в предходни години. 


За първи път през тази година програмата на изложението включва блицкурс "Магията на дегустацията" и състезание за сомелиери.


На "Винария 2012" ще направи своя дебют и регионалният конкурс "Най-добър сомелиер". Той ще бъде за ресторантьори, които са преминали обучение по сомелиерство. Те ще преминат през теоретичен изпит
и дегустация на вина и на спиртни напитки. Накрая членовете на журито ще влязат в ролята на клиенти, а състезателите ще трябва да им препоръчат най-подходящата напитка за избраната от тях храна.

Коментари (16)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Мастър Йода
    Мастър Йода
    Рейтинг: 1086 Неутрално

    Ако сте по-будно момче с добри комуникативни способности и посетите това боговдъхновено мероприятие, ще можете да се напиете донасита с ферментирали гроздови сокове съвсем безплатно.

    Аз не остря моливи, аз руша империи!
  2. 2 Профил на ЗаНиЗа
    ЗаНиЗа
    Рейтинг: 2502 Весело

    "...близо два пъти повече, отколкото в предходни години..." - много МАЩАБНИ неща се правят напоследък, ЩЕ надминат най... от соц-а! Жалко, че няма да има ВИП персони на откриването, Катар е далече...
    Успех иначе, поне на производителите!

    Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
  3. 3 Профил на BGman1
    BGman1
    Рейтинг: 1291 Неутрално

    Думата сомелиер произхожда от френски. Точен превод на български език няма, но е най-близка до думата виночерпец. Във Франция тази професия се появява по времето на династията на Меровингите и Каролингите, когато на френските крале се поднасяло вино от специално назначен за тази задача човек. Днес професията на сомелиера се оприличава на изкуство, тъй като изисква усет, търпение, всеотдайност.

    الرجل الكبير
  4. 4 Профил на jubal harshaw
    jubal harshaw
    Рейтинг: 1291 Весело

    Айде всички на отвратния киселяк в пластмасови бутилки в стил "Божоле Ново".

    Сомелиер до сомелиера мила моя майно-льо, не мож се размина.

    http://jubalharshaw.wordpress.com
  5. 5 Профил на jubal harshaw
    jubal harshaw
    Рейтинг: 1291 Весело

    [quote#1:"Мастър Йода"]да се напиете донасита с ферментирали гроздови сокове[/quote]

    Дали ще са ферментирали гроздови сокове или по-евтини техни заместители вече само можем да гадаем, науката е толкова напред вече ...

    http://jubalharshaw.wordpress.com
  6. 6 Профил на 442
    442
    Рейтинг: 1187 Неутрално

    "Винария 2012" е едно от най-добрите изложения, НО с това се изчерпва всичко. Ако купиш от магазинната мрежа вино, което си опитал и харесал на "Винария" оставаш разочарован, просто вината, които се изкарват на изложението нямат нищо общо с тези, които после се продават по магазините.

  7. 7 Профил на Bolyara
    Bolyara
    Рейтинг: 624 Неутрално

    У нас дОма "винария" си я гледаме цЕла година и всички сме сомелиета, така че нЕма нужда .

  8. 8 Профил на bati vi
    bati vi
    Рейтинг: 1386 Неутрално

    До коментар [#6] от "442":

    Така е ! Казвам го от личен опит .
    На "Винария" вината нямат нищо общо с тия от магазинната мрежа .

    Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
  9. 9 Профил на Lyubomir
    Lyubomir
    Рейтинг: 367 Любопитно

    Във виното е истината! В МЕДОВИНАТА е здравето!

  10. 10 Профил на niki2003
    niki2003
    Рейтинг: 418 Неутрално

    С този състезателен елемент ще е много интересно и забавно!

  11. 11 Профил на old27530804
    old27530804
    Рейтинг: 726 Весело

    Ох, откога чакам да почне!
    На победителите - честито!

  12. 12 Профил на Гражданин
    Гражданин
    Рейтинг: 470 Неутрално

    Единственото място и време , където човек може да погъделичка сетивата си с нещо изключително! Е, има тук там и по някой селски чичо, дето още може и прави гроздов елексир, но забележете НЕЗАКОННО!? Така казва един нискочел "корифей" на виното, който се нарича шеф на незнам си каква лозова комисия. Името на футболиста е Красимир Коев! Цирк! Някой по горе плю по Божолето, но то е все пак вино в сравнение с разните там Мераклийски, механджийски, манастирски и т.н.! Наздраве на всички ценители на хубавия ферментирал гроздов сок!

  13. 13 Профил на ooonufri
    ooonufri
    Рейтинг: 598 Неутрално

    Сомлиерът не е дегустатор, че да му преценяват уменията, карайки го да дегустира. Той е келнер-консултант по вината.
    Дегустаторите не са пиячи, за да съхранят вкусовите си луковици. а сомлиерът може да е пияч, даже е желателно.

    Пак използвам случая да препоръчам на любителите колеги френските вина, продавани в Карфур на цени около 6 лв(дори 2006!), ниво "шато". Що са на тия евтини цени, мога само да предполагам. В ЕС и света има 30% свръхпроизводство на вино. Решили, че нашият малък и беден пазар, може да поеме част от излишъка, продаван от само една верига.
    За повече пари, човек може да си купи и недобро българско, при което партида с партида не си приличат по нищо.

  14. 14 Профил на jubal harshaw
    jubal harshaw
    Рейтинг: 1291 Неутрално

    До коментар [#13] от "ooonufri":

    от келнер-консултант - толкоз.

    http://jubalharshaw.wordpress.com
  15. 15 Профил на ooonufri
    ooonufri
    Рейтинг: 598 Неутрално

    До коментар [#14] от "jubal harshaw":

    Под друга статия, колега форумец ми припомни, че на български, думата е СЛУГА. На френски е сервитьор, на немски келнер, на български е слуга.
    Начи, как точно да преведем сомлиер? Слуга-кусвач? Дай идея, ти си момче с въображение. Лека вечер

  16. 16 Профил на jubal harshaw
    jubal harshaw
    Рейтинг: 1291 Весело

    До коментар [#15] от "ooonufri":

    Има пиячи, има пияндета.

    Пиячът е пич, който може да пие и пие щото му е вкусно и му е кеф и не го интересува мнението на търговците на вино. Не му требва и консултация за избор.

    Пияндето пие, за да избива некой комплекс, затова има нужда да се самоутвърждава с излишни приказки и обяснения за това кое вино какво е и защо е.

    "Сомелиерите", които не са продавачи на оцветен и разреден етилов алкохол са обикновени комплексирани пияндета. Останалите са обикновени мошеници.

    http://jubalharshaw.wordpress.com




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK