Производителите настояват за насърчения и стратегия за износа

Председателят на КРИБ Огнян Донев и министърът на земеделието Мирослав Найденов са единодушни, че стратегия за насърчаване на износа е необходима.

© Красимир Юскеселиев

Председателят на КРИБ Огнян Донев и министърът на земеделието Мирослав Найденов са единодушни, че стратегия за насърчаване на износа е необходима.Големите търговски вериги са малък, но ценен канал за износ на български хранителни стоки, които са с голяма добавена стойност - сирена, колбаси, вино, смята изпълнителният директор на "Метро Кеш & Кери" Емилиян Абаджиев


На среща на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) с министъра на земеделието Мирослав Найденов той даде пример с малки румънски търговци, за които е трудно да сключват договори с български производители, но купуват изгодно стоките им в хипермаркетите, съобщи capital.bg.


Друг пример, който Абаджиев даде, е с Гърция, където през  2010 г. десетте най-големи клиенти на "Метро" са купили български стоки за 5 млн. евро.
Българските производители на храни могат да разпространяват стоките си в чужбина чрез мрежата на международните вериги.

© Красимир Юскеселиев

Българските производители на храни могат да разпространяват стоките си в чужбина чрез мрежата на международните вериги.


Да бъде създадена национална експортна стратегия на България предложиха на министъра членовете на КРИБ. "Тя би помогнала да се намерят както държавните мерки, които биха ускорили процеса, така и други канали, каквито са международните търговски вериги", каза и председателят на КРИБ Огнян Донев.


Външнотърговското салдо на България от аграрна продукция е положително и за три години е нараснало от 390 млн. долара со над 1 млрд, каза Найденов, но направи уговорката, че то е основно от износ на суровини, а не готови продукти. По думите му има нужда от такава стратегия, която да подобри експортния профил на страната.


За подготовката на бъдещата стратегия ще помага и учредената само преди два месеца Българска експортна асоциация, се разбра на срещата.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 605 Весело

  Другите канали,за които говорите,са контрабандните!Щото кой свестен собственик на голям хранителен магазин от верига,ще ви приеме химията,която наричате сирене,колбас,вино и т.н.!

 2. 2 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Каквото и да предлагат КРИБ,докато председател и е другаря Огнян Донев,който се е компрометирал по всевъзможни начини,да не припомням само наскоро разразилия се скандал с цените на лекарствата и как мило ни обясняваше човека,колко е хубаво у нас лекарствата да са по-скъпи в пъти отколкото в съседните страни.Та каквото и да предлагат,аз не мога да ги приемам на сериозно,щом смятат,че е нормално да имат такъв председател!!!

 3. 3 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 645 Гневно

  Стига с тия "насърчения" бе! Единственото смислено искане на бизнеса е администрацията да спре да пречи!!!

 4. 4 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ако може и някой вместо фирмите да произведе стоката, да я плати и да намери купувач, а фирмите само да приберат парите. Чухме достатъчно какво трябва да направи държавата, но какви ще са ангажиментите на самите фирми? Вижте само туризмът. Държавата трябва да го рекламира, да плаща преференциялен ДДС, а той какво предлага - хиени, които не зачитат човешките права на туристите и само гледат как да ги измамят. При това всичко го получават на висока цена. Е после защо не вървят нещата.

  www.economistbg.com/
 5. 5 Профил на monика
  monика
  Рейтинг: 551 Неутрално

  О не! Не мога да повярвам, че Огнян Донев се осмелява да дава някакви идеи за нещо въобще? И не знам как може все още КРИБ да го търпи като председател?! Невероятно е, че Найденов явно го подкрепя, което ме навежда на мисълта, че явно има прекалено много връзки и във властта, което оправдава доста монополното му положение в България. Наглостта му е безусловна.

  Никоя цена не е достатъчно висока за едно ново усещане! О. Уайлд
 6. 6 Профил на мрачен интелектуалец
  мрачен интелектуалец
  Рейтинг: 605 Гневно

  акъл от некадърни ръководители не трябва да се взима! найденов да ни прави глупости като го слуша този компрометирания ръководител с обратна захапка! още ни е пресен случая с лекарствата

 7. 7 Профил на Dido Goranov
  Dido Goranov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Огнян Донев да дава идеи на министъра на земеделието? Този луд ли е, или какво? По-добре да спре да се излага според мен, защото първо трябва да намали цените на лекарствата в България и чак след това евентуално да иска някаква промяна от страна на държавата. Каквото почукало, такова се обадило Донев.

 8. 8 Профил на Alexx
  Alexx
  Рейтинг: 497 Неутрално

  И защо един фармацевтичен бос трябва да съветва Министъра на земеделието как да решава въпросите за експорта на хранителни стоки. Мисля че Донев достатъчно се изложи покрай скандала с дъмпинговите цени на лекарствата в другите страни, че мнението му да се взема на сериозно .

 9. 9 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Българските производители на храни ще пробият на чуждите пазари, когато успеят да произведат поне три поредни партиди от един продукт с еднакво качество.

 10. 10 Профил на Galaxy Nexus
  Galaxy Nexus
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Как да потръгнат нещата, като Бизнеса се управлява от хора като Огнян Донев, които поставят страната ни в монополно положение? Той сам одобряваше доставките за лекарства и сам определяше цените, докато беше в надзорната каса. Нямам нищо против останалите да имат претенции към държавата, но не и лично той, който я е ощетил със стотици милиони. Неслучайно според мен е и един от най-богатите българи.

 11. 11 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Весело

  И какво ще изнасят??? Яйца от "щастливи" кокошки ли????

  МОШЕНИЦИИИИИ ! ! !

 12. 12 Профил на kalina_v
  kalina_v
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Точно пък големите търговски вериги въобще да не ми ги хвалят, защото благодарение на тях сега трябва да купуваме прескъпи яйца. Мерките, които предлагат само биха подпомогнали картелите, които жестоко ощетяват, както производителите, така и нас потребителите. За пореден път се убеждавам, че това правителство застава зад монополите!

 13. 13 Профил на fighty
  fighty
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Кого се опитват да заблуждават?! Нали виждаме какво се случва по белия свят - големите фирми си делят пазара, сключват картелни споразумения и си определят цените, както им е удобно, с тази разлика че в Европата има кой да ги санкционира, а ние ако чакаме на КЗК ще си плащаме за скъпи лекарства, горива и храни като попове...

 14. 14 Профил на kat_von_d
  kat_von_d
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Тъжно е, че управляващите играят по свирката на човек като Донев - забогатял чрез измами и трупайки състояние на гърба на болните. Едва ли някой очаква предложенията му да са в интерес на хората, съвсем не, чрез тази схема се обслужват интересите на едрите риби, като се цели да съсипят конкуренцията и дребния зърнопроизводител...

  There's no time to discriminate, hate every motherfucker that's in your way.
 15. 15 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Донев учи на акъл министъра !.И оня слушка !! Как мислите ,дали ще излезе нещо добро от това?.Иначе ,колегите по-горе правилно казаха ,че когато се научим да произвеждаме с добро качество (а не само първата партида -добра ,а следващите -както си знаем ,важното е пара да пада)и когато бюрокрацията се олекоти-ще можем да излезе нещо ...Държавата трябва да застане зад бизнеса-вижте как Хилари доприпка до тук в най-голямата зима ,за да лобира за Шеврон.Но държавата ,също трябва до постави дребните и едри производители в добри конкурентни условия-иначе ще се повтори случая с монопола на лекарствата..

 16. 16 Профил на mila34
  mila34
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Подготовката на подобен тип стратегия за подобряване на експартния профил на страната може да отвори нови позиции за българските търговци. Работата на минитър Найденов дава възможност да се развива тази нова ниша за производителите. Ето, че усилията на Министерството в тази насока за три години са успели почти да утроят външнотърговското салдо на България от аграрна продукция.

 17. 17 Профил на mishon
  mishon
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Дори черногледец не може да отрече нуждата от подобна експортна стратегия за БГ земеделието. Колко е просто се съберат министъра и бизнеса (в случая представен от КРИБ) и да се реши въпросът.

 18. 18 Профил на iliope4enia
  iliope4enia
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Донев и той лъснал там, не го ли е срам след всички тези разкрития

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK