Николай Вълканов поема "ГОРУБСО-Мадан", заплати може да има в събота (допълнена)

Николай Вълканов поема "ГОРУБСО-Мадан", заплати може да има в събота (допълнена)

© Асен ТоневБизнесменът Николай Вълканов поема концесията и задълженията на "ГОРУБСО-Мадан" от Валентин Захариев.


Споразумение за това беше подписано преди минути в Министерството на икономиката в присъстивето на премиера Бойко Борисов. Пряко в ефира на БНТ той оповести постигнатото договаряне.


Николай Вълканов е бивш вицепрезидент на "Мултигруп", в момента е собственик на "Минстрой" на "ГОРУБСО - Златоград", както и има концесия над мина "Върба". Той поема дълговете на предприятието като част от тях са към Първа инвестиционна банка. Тя и фирма на "Химимпорт" бяха другите кандидати да поемат "ГОРУБСО-Мадан" от Валентин Захариев чрез неговото дружество "Интертръст".
Новият собственик на "Горубсо Мадан" е обединението "Върба Батанци" АД, което е създадено преди три години, обясни пред журналистите управителят на обединението Николай Вълканов. Акционерите в това обединение са "Минстрой Холдинг" и КЦМ Пловдив.


Холдинг "Минстрой" управлява находището в Златоград и според споразумението цялото дружество "ГОРУБСО-Мадан" се прехвърля към обединението.


Концесията не се прекратява и дружеството продължава работата, обясни министърът на икономиката Делян Добрев.


Това по думите му е най-добрата развръзка. "След като бъдат платени заплатите трябва да бъде направена съответната уговорка за разплащане на осигуровките (7 млн. лв. - бел. ред.), условията за безопасност, така че хората да не останат без работа. Другото е, че работниците не искаха Валентин Захариев да е в управлението, защото се надяват на по-добро управление и по-добър мениджмънт. Надявам се, че ще си получат не само заплатите, но ще имат и гарантирано бъдеще", допълни министър Добрев.


Премиерът обяви, че е помолил управителя на БНБ Иван Искров да се свърже с директорите на СИБанк и на "Банка ДСК" да върнат служителите си на работа в събота, за да преведат заплатите на миньорите.


По думите на премиера това са 1.2 млн. лева. Той уточни, че пък още тази вечер Първа инвестиционна банка може да нареди сумите.


Надявам се да не ми откажат и още утре хората да си получат заплатите, обяви Борисов. Той благодари на трите страни за постигнатото споразумение и подчерта, че държавата няма вина в този случай, но добруването на работниците му е важно.


Ако всичко е наред, премиерът заяви, че лично ще посети работниците в "Горубсо - Мадан" и ОЦК - Кърджали.


"Двете предприятия имат изключително светло бъдеще, защото и системите, и технологиите, и машините, които в момента са залог на банката, са най-добрите", посочи той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK