Терминалът за течен амоняк на "Агрополихим" трябва да заработи до края на следващата година

"Агрополихим"

© Дневник

"Агрополихим"Един от най-големите инвестиционни проекти на девненската компания "Агрополихим" - изграждането на терминал за течен амоняк трябва да бъде реализиран до есента на следващата година. За това съобщи изпълнителният директор на компанията Филип Ромбаут в интервю за "Капитал Daily".


Стойността на проекта е около 25 млн. лв., а за нейната реализация дружеството работи в продължение на 8 години.


"За нас това е жизненоважен проект, тъй като ще ни позволи от края на 2013 г. да започнем внос на течен амоняк, обясни Ромбаут. Близо 80% от себестойността на амоняка се формира от цената на природния газ, който за нас е суровина, а не енергоносител".
По думите на Ромбаут още преди пет години е било ясно, че цената на природния газ ще започни да расте, като точно тази перспектива е мотивирала мениджмънта на дружеството да работи върху проекта за внос на втечнен амоняк.
"Това на практика ще ни позволи да имаме алтернативен източник за доставки от алтернативни пазари, каза още Ромбаут. Така когато в бъдеще се появи проблем с доставките или цените на газа тук, ние ще имаме възможност да го внасяме като амоняк от чужбина, където в момента той е много по-евтин, отколкото в България".


Според изпълнителният директор на "агрополихим" най-тежката част от работата по проекта са били разговорите, в които български институции е трябвало да бъдат убедени, че съоръжението ще отговаря на всички европейски норми.


"Трудностите дойдоха от факта, че в страната липсва нормативна база, която да урежда изграждането и експлоатацията на подобен тип съоръжения, каза Филип Ромбаут.


Към момента, в който започнахме разработването и съгласуването на проекта си съществуваше единствено т.нар. "Наредба №8", която се отнася до изграждането на терминали за горивни течности. Отне ни близо пет години, за да убедим съответните институции в България, че в конкретния случай тази наредба не може да бъде приложена, тъй като не е съобразена с реализацията на подобен тип проекти и на практика ги обезсмисля".


Според Ромбаут за придвижването на проекта заслуга има бившият министър на регионалното развитие и сегашен президент Росен Плевнелиев. "Именно той заяви ясно, че "Наредба №8" не може да бъде приложена в случая и че решението в случая е да бъде приложен "ад хок" регламент, който вече съществува в Европейския съюз, обясни Ромбаут. Едва с това решение проектът бе деблокиран".


За реализацията на проекта вече е сключен договорът за публично частно партньорство с "Пристанище Варна" АД и драгажните работи за новия кей ще започнат през лятото на тази година. "Агрополихим" води разговори и с три строителни компании, така че в рамките на три седмици след получаването на последния необходим документ да бъде подписан договор и изграждането на терминала да започне.


"На практика обаче се получи така, че за реализацията на една единствена инвестиция, която за нас е жизненонеобходима, на мен като изпълнителен директор на дружеството ми се наложи да водя преговори с три поредни правителства, каза Филип Ромбаут. Не може да се чака 8 години разрешение за нещо, което е толкова просто. За 8 години могат да се построят няколко завода, не само един резервоар!".


В края на ноември миналата година "Агрополихим"подписа договор с италианската "СОЛ груп" (SOL Group) за строителството на две мощности на територията на "Агрополихим". Общата проектна стойност на инвестицията е за около 16 млн. евро. Те ще бъдат вложени в два завода. Единият ще произвежда атмосферни газове кислород, азот и аргон, а вторият ще е за извличане на въглероден диоксид от отпадъчните газове на "Агрополихим". Очаква се новите заводи, в които ще бъдат открити нови 50 работни места, да започнат работа също през втората половина на 2013 г., а продукцията им да възлиза на 7 млн. евро годишно. Плановете са произведените газове да задоволяват голяма част от нуждите на индустрията – хранително-вкусовия сектор, медицината и др. Около 20% от продукцията ще бъде изнасяна основно в Румъния и Турция.


Още през май т.г в базата на "Агрополихим" трябва да заработят още два малки завода – един за течна амониева селитра и друг за амониев кондензат.


"От приватизацията на завода през 1999 г. инвестициите, които сме направили, възлизат на 100 млн. евро, казва Филип Ромбаут. А само от 2008 г. досега средствата, вложени в развитието на производството ни, са около 50 млн. евро".
Почти всички инвестиции, направени през годините, са били насочени към развитието на екологични проекти и привеждането на производството на "Агрополихим" в съответствие с националните и международни изисквания за опазване на околната среда.


"Това се наложи, тъй като към момента на приватизацията в това отношение нещата изглеждаха трагично, обяснява Ромбаут. В същото време държавата все още има неизпълнени задължения по разчистването на т.нар. исторически замърсявания, които ние заварихме при приватизацията".
По думите му в момента дружеството се намира в края на изпълнението на тази програма и на практика компанията покрива всички екологични норми на ЕС.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Весело

  Браво ! Така се прави диверсификация а не да са зависими. Навремето караха цистерни с амоняк от Враца и Димитровград и ги разтоварваха на направеното за това разтоварище а от там в сферите и лежаците на склад, защото като се пуснеше Азотна киселина и произведеното от Производство '' Амоняк '' не достигаше а трябва и за ТСП и САС.
  Не са им давали да правят, защото най - вероятно са чакали нещо под масата а пристанище Варна запад е на 100 - тина метра от оградата на Агрополихим. Пожелавам им успехи.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 2. 2 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1335 Весело

  До коментар [#1] от "Танас":
  Браво, ама виж какво казва човека:
  "Не може да се чака 8 години разрешение за нещо, което е толкова просто. За 8 години могат да се построят няколко завода, не само един резервоар!"
  И това е показателно за българската икономика.
  Бавна, мудна, допотопна, корумпирана...

  nemo malus felix, minime corruptor.
 3. 3 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#2] от "СДС":
  Така е имаш ли работа с държавен чиновник трябва да си пълно перде или много шантав да изглеждаш за да получиш това за което си отишъл при тях а доколкото си спомням и Солвей имаха разправии за ел. енергията и май си решиха проблема като купиха ТЕЦ - а .
  Сега не знам ама май има джанкане за утайника до Падина.
  Полимерите вярно ли ги е взел Банев или съпугата му е само Директор там ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 4. 4 Профил на Carmina BULGARANA
  Carmina BULGARANA
  Рейтинг: 572 Неутрално

  ВАРНА - ДЕВНЯ ИМА-НЯМА 20 КИЛОМЕТРА - НЕ Е ЛИ КРИТИЧНО БЛИЗО ЗА ОПЕРАЦИИ С АМОНЯК!?!

  ЛОЯЛНОСТТА Е ДВУПОСОЧНА УЛИЦА!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK