"Италчементи Груп" откри лаборатория за 40 млн. евро край Бергамо

"Италчементи Груп" откри лаборатория за 40 млн. евро край Бергамо

© Спас СпасовИталианската компания "Италчементи Груп" откри новия си "Център за научни изследвания и иновации" в Бергамо, близо до Милано. Свръхмодерната конструкция нао стойност 40 млн. евро , наречена накратко " i.lab", се намира в научния и технологичен парк "Километро росо" в покрайнините на града


"Центърът ще събере повече от 170 служители и учени на Италчементи Груп, които ще концентрират усилията си върху разработването на иновативни индустриални продукти, които трябва да допринесат за постигането на устойчивост в строителството и архитектурата". Това каза при откриването на комплекса президентът на "Италчименти груп" Джампиеро Пезенти.


По дмите му с част от тези продукти е изградена и самата сграда на i.lab. Така, още преди да бъде официално открита, сградата на Ричард Майер вече успя да спечели няколко награди за архитектура и екологичен дизайн, включително престижното отличие на Европейската комисия "European GreenBuilding Award 2010".
Проектът " i.lab" е разгърнат върху 11 хил. кв.м. Площ като само за изследователски лаборатории са предназначени 7,5 хил.м2 от тях .


Сградата е изцяло от бял фотокаталитичен бетон, създаден на базата на друг иновативен продукт на "Италчименти груп", използван по-рано от Ричард Майер при реализацията на проекта му за модерна катедрала в Рим. Той поглъща атмосферните замърсявания и се самопочиства, изложен на слънчева светлина, благодарение на титаниев диоксид, който е използвам при производството му.


Друг иновативен продукт на "Италчименти", вложен в строителството на " i.lab", е т.нар. "прозрачен цимент", в който са вложени полимерни плочки, пропускащи над 20% от светлината. При строителството на лабораторията край Бергамо с използвани и големи количества алтернативни материали като например бетон от рециклирани агрегатни материали , получен след преработка на отпадъци от разрушени сгради.
Очакванията на инвеститорите, но и на архитектите са след откриването си "i.lab" да се превърне в истински еталон за устойчива архитектура в Европа. По време на работата си дизайнерският екип, създал проекта е бил изцяло ангажиран с идеята за опазване на околната среда, както и с постигането на максимална възвращаемост на инвестицията. Крайната цел на заданието, върху което е работил екипът на Майер, е било създаването на сграда – модел за енергоспестяващия и екологичен дизайн, която да покрива напълно критериите на един от най-строгите стандарти в тази област – американския "Leadership in Energy and Environmental Design" (LEED).


В сътрудничество с факултета по енергетика на Политехническия университет в Милано проектът "i.lab" има амбициите да стане партньор на програма "GreenBuilding" на Европейската комисия. Тя работи в сферата на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници.
С цел намаляване до минимум кансумацията на енергия, както и за да бъдат спестени емисии на въглероден двуокис в атмосферата цялата климатична и отоплителна инсталация на "i.lab" са захранвани от соларни и фотоволтаични панели. Системата е проектирана да генерира повече от 96 кWh електроенергия годишно, като по този начин ще бъдат спестени 12.7 т. течни горива. В същото време ще бъдат съкратени над 52 тона въглероден двуокис. Допълнителен източник на енергия ще бъде геотермалната централа на съоръжението.
"С този свой проект проект "Италчементи груп" показва още един път, че изследванията и иновациите са ключови не само за икономическия растеж, каза президентът на компанията Джампиеро Пезенти. Те имат както културно, така и социално значение. Именно за това компанията ни прие като свой приоритет следването на стратегия за растеж, съвместима с принципите на устойчивото развитие".


Според Набил Франсис, изплнителен директор на "Девня цимнт"АД, част от "Италчименти груп", някои от най-иновативните продукти на компанията като "прозрачния цимент" могат да бъдат произвеждани в България след след приключването на проекта за цялостната реконструкция на производствената линия през 2015г.


"Разполагаме с достатъчно квалифицирана работна ръка за подобно производство, каза Франсис. Допълнителен стимул на подобно производство е и фактът, че цената на панелите, произведени по тази технология в България ще бъде доста по-ниска от тази, която можем да постигнем в Западна Европа", допълни той.


До края на юни "Девня цимент" ще започне изграждането на новата си производствена линия у нас на стойност 160 млн. евро. Неин изпълнител ще бъде китайската група SINOMA/CBMI. Очаква се новата линия, която ще произвежда клинкер и цимент да бъде въведена в експлоатация в началото на 2015 г. Годишният ѝ капацитет ще достигне 1.5 млн. тона цимент, което ще я превърне в най-голямата, с която "Италчементи груп" разполага в Европа.
"С новата линия в производството на цимент в България ще бъдат въведени най-модерните технологии в тази сфера", каза Франсис и допълни: "Успоредно с това след изграждането на линията заводът ни в Девня ще разполага и с най-модерните системи по контрол на безопасността и опазването на околната среда. Ще постигнем по-ниско потребление на вода


и енергия".
Процесът на производство няма да генерира отпадъци. Всички елементи ще преминават през химическа преработка за достигането на краен продукт – клинкер, който се използва за производството на плочки и облицовъчни материали.


"Възлагаме големи надежди на проекта си в България, тъй като заводът ни там е в непосредствена близост до пристанището Варна-Запад, каза при откриването на "i.lab" Джампиеро Пезенти. Разчитаме, че това предимство ще ни превърне в лидер на пазарите в Източна Европа и Черноморския регион".

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Неутрално


  Тука тези пари

  ги даваме в БАН и потъват ........

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 2. 2 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Девня цимент е част от един от световните лидери и работи успешно. Приватизирана е от правителството на ОДС. Тези, които не пропускат статия без да споменат кремиковци и балкан ще кажат ли нещо и тук?

 3. 3 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 567 Неутрално

  нещо за санирането на сградите с тези цименти ниама ли за бьлгариа
  утре ще кажат че стиропорае канцерогенен и сьздава мухьл и ще го махат да слагат фотокаталитичен цимент

 4. 4 Профил на Лято
  Лято
  Рейтинг: 458 Неутрално

  на №2
  Какво да ти кажем? Христиансвото е 2 хиляди, Будизмът още повече пък ни се национализират, ни се приватизират. За твое сведение средна продължителност на такива структури е 45 години ("стигат" ли според теб?). И "комсомолци" ката теб всеки път си сменят възгледите. Какво да правите - трябва да се съществува?

 5. 5 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  "Допълнителен източник на енергия ще бъде геотермалната централа, използваща слънчевата енергия, "складирна" в почвата"-това какво ли означава?-сигурно топлината ще се използва, но тя не се получава от Слънце.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6123 Неутрално

  До коментар [#5] от "xalikarans":

  геотермална е енергията от топлите подпочвени води а не от слънцето ама редактора явно не е в час !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1304 Разстроено

  "....цената на панелите, произведени по тази технология в България ще бъде доста по-ниска от тази, която можем да постигнем в Западна Европа".

  Разбира се, че на аборигените се плаща по-малко, отколкото на европейците, но затова пък цените на стоките им са европейски!!! Дерзай народе за общоевропейското благо!

 9. 9 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1304 Весело

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Приятелю, журналистиката е търчи-лъжи работа. За журналята е важно писанията им да се публикуват, пък колко са достоверни, е друг въпрос! Например, в статията пише: "Системата е проектирана да генерира повече от 55 kWh електроенергия годишно". Съгласно законите на физиката и електротехниката, една крушка от 60 W за един час консумира 0,06 kWh енергия, а за хиляда часа — 60 kWh. Според журналята тази "ултрамодерна" система ще осигури светенето САМО на една крушка! При това, ще бъдат спестени 12.7 т. течни горива!!!
  Евалла!!!!

 10. 10 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Дядо Либене, журналистът трудно ще се оправи с единиците за мощност, така че не му се ядосвай. А това, че тук ще се произвеждат нови продукти е хубава новина. Особено при отчайващата липса на инвестиции за нови проекти.

 11. 11 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Можи би да, а може би - не
  Най ми харесват подобни писания не казващи нищо

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK