Предотвратен е опит за "кражба" на варненска компания

Опит за кражба на варненската компания "Пътища и мостове" е бил предотвратен днес. Това съобщи окръжният прокурор Владимир Чавдаров. Сигналът за подготвяното престъпление е бил получен в ранните часове на деня. Тогава по думите му три лица, чиито имена за сега се пазят в тайна, са предприели действия за пререгистрация на фирмените книжа на компанията, като за целта са използвали електронен подпис. Схемата е включвала и подмяна на управителя на дружеството, като крайната цел е била достъп до банковите сметки на "Пътища и мостове".


Двама от заподозрените за извършване на престъплението вече са задържани, информира Чавдаров. Извършени са претърсвания и изземвания от два адреса във Варна. Трето лице все още се издирва. Според окръжния прокурор на Варна обаче неговото задържане е само въпрос на време.


Първият от задържаните е варненец на 68г., който е бил арестуван на едно от гишетата в Агенцията по вписвания в момент, в който е трябвало да получи документи за актуалното състояние на "Пътища и мостове". В тях той вече е бил вписан като новия управител на фирмата, а целта на измамата е била бързо разпореждане с активите й – банкови сметки и собственост. Според директора на Областната дирекция на МВР във Варна, комисар Димитър Димитров, задържаният има 11 криминални регистрации от 1998 г. насам. Заедно с него на гишето е задържан и съучастникът му на 48г.
На този етап е  установено, че подбудител за извършване на престъплението е също варненец на 46г. Той все още се издирва. За двамата задържани се знае, че са били част и от група за измами, свързани с отпускане на банкови кредити отпреди 2 г. Те ще бъдат привлечени за отговорност по това обвинение, допълни окръжният прокурор.


През миналата година във Варна бе пресечен опит за аналогична кражба на фирма с цел източване на сметките й и разпореждане с имуществото й. "Това е модерно престъпление, каза комисар Димитров. Първият опит бе за "кражба" на Гранд Мол от собственика му - акционерно дружество "Оркид".


Компанията "Пътища и мостове" беше приватизирана в края на 90-г. Сега неин собственик е акционерното дружество "Пътища и пътни съоръжения", а управител Росен Колелиев. От своя страна дружеството участва в собствеността на още пет компании.


През 2003г. "Пътища и мостове" регистрира консорциум "Пътно поддържане 2003" заедно с още две дружества - Хидрострой" и "Инжстрой инженеринг". От 2004г. насам трите компании са неизменните печеливши във всички търгове, организирани от администрацията на варненския кмет Кирил Йорданов за ремонт и поддръжка на уличната инфраструктура в града. Саамо до 2009г. поръчките, изпълнени от тях надхвърлят стойността от 500 млн. лв.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ивелина
  Ивелина
  Рейтинг: 442 Неутрално
 2. 2 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  "Това е модерно престъпление, каза комисар Димитров. Първият опит бе за "кражба" на Гранд Мол от собственика му - акционерно дружество "Оркид"

  Пък аз си мислех, че това е бил хитът на 90те и вече се е изтъркало като номер. Явно не съм прав, поне що се отнася до изтъркването. А може и Димитров сега за пръв път да разбира. Може през 90те да е бил в манастир в Атон.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Докато Богомил Бонев беше вътрешен министър, казваше така: "6 000 човека правят държавата на маймуна". Изключвам известяването с СМС при промени по фирмена или имотна партида, за което отдаван се говори. Ама на тези 5-6 хиляди апапи апапи с по 20 дела, 10 условни и 5 излежани присъди толкова ли не могат да бъдат вкарани имената в един софтуер, от който да си сверяват данните и споменатите служби, и нотариусите, и общините??? Шило в торба не седи. Както ние работим по 10 часа на ден, така те мислят 24 часа на ден за поредната шашма. Само е въпрос на време, къде ще изплуват.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 4. 4 Профил на ku4e
  ku4e
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Браво на ченгетата! Но тия май са малко аджамии, а?

 5. 5 Профил на ku4e
  ku4e
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#3] от "cinik":
  От опит /твърде дълъг, за да го споделям/ мога да ти гарантирам, че хората, за които говориш, са много много много повече на брой. И голяма част от тях нямат никакви досиета.

 6. 6 Профил на Д.Станев
  Д.Станев
  Рейтинг: 660 Неутрално
 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  "Предотвратен е опит"
  Пожелавам на полицията по-често пуска новини с подобни заглавия ...защото най-често използваните са "неизвестен извършител"

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на ouzo
  ouzo
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Това за Гранд Мол сега го разбирам,че е имало и такава схема.Иначе ние обществото трябва да поздравим задочно и хора от специалните служби или техни сътрудници,които са били ключа към предотвратеното престъпление.... или форумното мнозинство смята - щом е БГ служба - под ножа ?

 9. 9 Профил на ouzo
  ouzo
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Това за Гранд Мол сега го разбирам,че е имало и такава схема.Иначе ние обществото трябва да поздравим задочно и хора от специалните служби или техни сътрудници,които са били ключа към предотвратяването на престъпление.... или форумното мнозинство смята - щом е БГ служба - под ножа ?

  (редактирах се,че горния пост прозвуча двусмислено.)

 10. 10 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 877 Весело

  До коментар [#3] от "cinik": Ако това са авторите на деянието -0 заслужават Нобелова награда по икономика

  Но ми е много интересно как са структурирали документите за подмяна. При положение,че собственик се явява АКЦИОНЕРНО ДРУЖЕСТВО.

  би било добре прокуратура и полицията да се успрат с тези циркове,че единственото което остава е да им се отнеме юридическата правоспособност. То бива небивалици,ама...........

  Знаем,че в Симеоново право не се учи - ама чак такъв резил!

  и най-умният си е малко прост....
 11. 11 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 551 Любопитно

  "Само до 2009г. поръчките, изпълнени от тях надхвърлят стойността от 500 млн. лв." - измамниците и да са успели да прехвърлят собствеността, правят ли си сметка, че сегашните собственици не са случайни хора ... и кой знае какво щеше да последва, ако измамата беше успяла.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото потребителят е нарушил ЗЗЛД като е изнесъл информация за трето лице.

 13. 13 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 877 Любопитно

  До коментар [#12] от "HerrNY": Зависи по устава на АД как става разпореждането с дяловите участия. А за приумиците на прокуратурата - там е ноторно известно,че правото липсва.

  и най-умният си е малко прост....
 14. 14 Профил на Хейтъромразец
  Хейтъромразец
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#11] от "_dan_":
  Ти да не мислиш, че измамниците са случайни ?

 15. 15 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Куцо магаре,цялата история е съшита с бели конци?!Друга е истината Спасов,потопи се в местната клюкарница,а може и Веселина Томова да четеш!

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 16. 16 Профил на Ченкете
  Ченкете
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Аз не разбирам тея работи, ама има ли по- големи бандити от адвокаате?

  Де го тоя УЖ пребитият на Магистрала Тракия Пауновски? Ако всички журналисти на КАПИTAЛ са такива измамници - мерси ви за форума!
 17. 17 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Според Медияпул документите са подадени с електронен подпис. Питането ми е: откраднат или фалшифициран е този ел-подпис?l

  Щото версията по Медиапул е:


  Щастлива случайност

  Щастлива случайност спасява да не се стигне до бъркане в банковите сметки на “Пътища и мостове”. Оказало се, че една от служителките в агенцията, която обработвала документите, познавала истинския собственик и му звъннала. Той веднага подава сигнал в полицията и прокуратурата. Така се стига до задържането на измамника и единия от помагачите му.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 18. 18 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Айде пак с модерното "криминални регистрации": "...задържаният има 11 криминални регистрации от 1998 г. насам. ". За какво са тези регистрации? Скандал със съседите? Хулиганска проява на футболна среща? Защо не са довършени тези разследвания и не са предадени на прокуратурата!? А ако са предадени - защо не са внесени делата в съда!?
  Най-вероятната история е следната - въпросния задържан е бил информатор, като в замяна на снасяна информация, получава закрила и преписките срещу него престояват. Съвсем обичайна практика в МВР. И ако наистина е вярно, че "Щастлива случайност" е помогнала да не се извърши кражбата на фирмата, то пъченето от страна на МВР не е никак на място. Ще стане като оня уж обран трезор и онези уж следени апаши, за които делото започва с докладна записка от патрул, видял извършителите пред клона да унищожават камера!

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 19. 19 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Добре де, смяната на управител не е ли доста инвазивна процедура, а и сравнително рядка. Не може ли тези неща да бъдат позволени единствено лично или с пълномощно, абе офлайн?

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 20. 20 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Същото го спретнаха и на мой партньор. Подадоха сигнал в 4-то РПУ и СДВР и ни вест ни кост.
  Дано да си ги гепнали и обвинението им да мине през съда и да им пръснат халките в панделата.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 21. 21 Профил на петър палчев
  петър палчев
  Рейтинг: 605 Неутрално

  ТЕЗИ МОШЕНИЦИ НЕСА АНОНИМНИ СЛОЖЕТЕ ГИ ВЪВ ВСИЧКИ МЕДИИ.

 22. 22 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 497 Неутрално

  едно не мога да разбера - как се прави фалшив електронен подпис? самата технология за криптирането предполага или наистина страхотен суперкомпютър или вътрешна работа. ако е вътрешна работа (което звучи някак по-вероятно) следва да се пита информационно обслужване ад...

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 23. 23 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 877 Любопитно

  Аз пък не мога да разбера кой идиот си е позволил да атакува по такъв начин фирма, която може да му стъжни живота за отрицателно време. Щото тея играят наедро.

  Всичко ми звучи като твърде захаросан бонбон... не ми се връзва, сори.

  По-скоро бих задълбал в посока дали същата тази фирма не се опитва да прехвърли по завоалиран начин натрупани задължения на чужд гръб. Строят грозно и некачествено и не могат да си продават обектите. Там има заровени милиони, които няма начин да се върнат.

  Братя Диневи се оказаха по-умни - елементарно действие като фиктивна продажба, но върши работа на 100%. Тук някой май е проявил излишна фантазия.

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 24. 24 Профил на skiper
  skiper
  Рейтинг: 442 Весело

  А бе тия на ред ли са - ТИМ така лесно се не краде !

 25. 25 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#18] от "demonoid":

  На мене ми е любопитно какво си мислят от "Дневник" като ни предлагат тези 11 регистрации на нашето внимание. И на мене това нищо, ама нищо не ми говори извън контекст. Остава да си мисля, че се цели манипулация на по-индискриминатвно настроени читатели.

 26. 26 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 884 Любопитно

  [quote#17:"Музар"]Според Медияпул документите са подадени с електронен подпис. Питането ми е: откраднат или фалшифициран е този ел-подпис?l [/quote]

  Не, не е необходимо нито да е откраднат, нито да е фалшифициран.
  Достатъчно, в случая е, този Славчо Славов да си има личен подпис за 25 лв без сим картата и четеца. Той като "новоизбран управител" може да подава каквото си иска в Търговския регистър, пък ако ще и стихосбирка.
  Проблема не е в електронния подпис, проблема е в "сканираните копия на оригиналните решения" - pdf-четата, които се закачат.
  Късмет имат, че от АВ са се задействали "личните познанства" и са се загледали малко повечко в тези работи, и добре че АВ-Варна са извършвали вписването, щото ако беше минало разпределението примерно в Пазарджик...

  А за нотариално завереният спесимен... какво да се каже... Нотариуса заверява, как ще изглежда подписа на новия управител, какво повече...

 27. 27 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 490 Весело

  Тези глупаци намерили коя фирма да крадат...

  Сега ТИМ-аджии ще ги вкарат за дълго на топло - ще усетят цялата тежест на "правосъдната" система...

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 28. 28 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Полицията е предотвратила пресъплението и е заловила част от заподозрените. Да видим колко качествени доказателства ще събере. Най-вероятно съда ще обяви заподозрените за невинни. Обикновено така става в България.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 29. 29 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#28] от "ЗА Революция":

  Революция трябва да стане в мозъците ви. Делото може да се прецака много по-лесно на досъдебна фаза, която е тайна-потайна, отколкото на съдебна - там мотивите са публични. Айде мислете преди да цитирате един завършил задочно ВИФ.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 30. 30 Профил на stdmv
  stdmv
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#26] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Най-вероятно е подправено пълномощното, с което е оправомощен притежателят на е-подписа.

 31. 31 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#29] от "demonoid":

  Дали в досъдебната или съдебната фаза, или и в двете, но нещата не вървят. Делата се точат с години и осъдените се броят на пръсти. Не вярвам нито на полицията, нито на съда. Организирана престъпност проникнала в най-високите етажи на властта се нарича мафия.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 32. 32 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Ами за досъдебната фаза има срокове, но има и врътки дали изобщо нещо ще се пусне да върви. Зокато за съдебната фаза - там нещата са ясни - за да се насрочи едно дело, трябва ад се връчат призовки и т.н. Което не може да стане от днес за утре. И ако ти си от страната на обвинения, убеден съм, че ще искаш стриктен съд, а не да прехвърли надве-натри папките и да прочете това, което му спусне цецко Пресцентъра.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 33. 33 Профил на sashkov
  sashkov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  В търговския регистър, в Досие на "Пътища и мостове" анонимните лица се виждат

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK