Документите за продажбата на "БДЖ Товарни превози" влизат в надзора на Агенцията за приватизация

Документите за продажбата на "БДЖ Товарни превози" влизат в надзора на Агенцията за приватизация

© Мария СъботиноваДокументите за приватизацията на "БДЖ - Товарни превози" ще бъдат внесени в Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, съобщи държавната телевизия. 


Членовете на надзора се очаква да обсъдят критериите за раздържавяването и вида на процедурата. Прогнозите са, че до две седмици след това, ще може да се даде начало на процедурата.


В края на миналата седмица надзорният съвет е запознал синдикатите с подготвения договор. Оттам обаче смятат, че са твърде ниски заложените в него неустойки към бъдещия купувач на предприятието, ако намали персонала под определения минимум.
Според представители на КНСБ определената глоба от една минимална годишна работна заплата за оставено незаето работно място от записаната в приватизационния договор бройка е много малка. Синдикатите предлагат неустойката да е средногодишната работна заплата за дружеството за 2011 г. или спрямо средногодишната работна заплата за дружеството за годината, в която е открито нарушението.


КНСБ предлагат клаузата за запазване числеността на персонала за срок от 3 години от приключване на сделката да не се определя на база сключения колективен трудов договор, а изходната база за сравнение да е средносписъчната численост на персонала за 2011 г. 


Неустойката от 200 000 евро годишно за неизпълнение на клаузата за поддържане на разходите за труд също е твърде ниска, смятат от КНСБ. Те предлагат тя да бъде в размер на 10% от фонд "Работна заплата" за 2011 г. Синдикатите предлагат още санкциите при неспазване на броя работни места и разходите за труд, предвидени в договора за приватизация, да са спрямо период за следприватизационен контрол от 5 години.


От конфедерацията обявиха и че като цяло са против тази приватизация.


Неотдавна в интервю за "Капитал daily" изпълнителният директор на агенцията за приватизация Емил Караниколов посочи, че ведомството ще предложи методът да бъде конкурс, а до процедурата да бъдат допуснати както стратегически, така и финансови инвеститори. 


Той очаква процедурата да започне в края на април или началото на май. 

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  Айдеее, и тази кокошка снасяла някога златни яйца ще отиде в кокошарника на олигарсите. А Дянкоф щял да търси пари за увеличение на пенсиите ха ха ха. Всичко което беше харизано на олигарсите спря да плаща данъци, сега ще спре и ЖП-то. Бойкооо, Бойко, задаваш ли си въпроса - защо на нас все не ни излизат сметките, и защо сектори от икономиката, от които другите държави просперират при нас все на загуба работят ???

 2. 2 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Очаквам вой от комунетата по въпроса "продаваме се на чужденците", "жълти стотинки" "мутрите-олигарси" и пр. репертоара го знаете.

  Няма шики-мики.
 3. 3 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  Оп... "кокошката снасяла златни яйца" забравих...извинявай.

  Няма шики-мики.
 4. 4 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 609 Весело

  До коментар [#1] от "442":

  Каква кокошка ти добре ли си? Гледаш ли новини за да видиш как се краде там гориво от машинистите и това са най-дребните кражби,да не говорим какво става по виските мениджърски позиции!!! Същото и даже по-зле в БДЖ-Пътнически превози,да не си забравил спалните вагони които купиха,а те са на по 50-60 години и са били предназначени за скраб? За това италианците ще се возят на валкове Ферари с вагон кионосалон,а ние на електричката

 5. 5 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ами така е малка по малко ще се разпродадем и после ще живеем "под наема" на чужденците и ще трябва дори данък въздух да им плащаме.Сами си го направихме сега сами ще си сърбаме попарата.

 6. 6 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Всяка приватизация е кражба! Още един пирон в ковчега на българската икономика. Много пъти съм казвал и ще го повторя. Сегашните "експерти" и "специалисти" са пълни дилетанти в сравнение с комунистите които строиха социализма. Уточнявам кои комунисти, тъй като тия които разрушявха соца не могат да се нарекат комунисти. Те са просто бездарни лекета срам за бащите си.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 7. 7 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#4] от "moloko_":

  Ами ние си имахме солиден завод за вагони в Дряново. Ама вместо да се модернизира и да прави вагони с киносалон, приватизаторите го нарязаха за старо желязо. Такава им беше "висшата икономическа мисла". А сега се оказа, че няма с какво да се плати на чужденци, за да ни направят вагони и трябва пак да се возим на стари вагони, които при всички случаи едва ли са по-добри от тези които сами бихме могли да си направим.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 8. 8 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#2] от "daniel defoe":

  Прав беше - вече почнаха

 9. 9 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  бизнес, който е вкаран в ъгъла заради превозвачи се продава за жълти стотинки. Жалко

 10. 10 Профил на monarchist
  monarchist
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#7] от "kihano":

  Ние много заводи имахме, които можеха да се модернизират и да имаме силна икономика, която да изнася в определени региони близки до държаваа ни, но вместо това на новоизлюпените демократи им беше по-лесно да обявяват всичко за нерентабилно и да го пускат за приватизация, да гушнат високите премии и после да се оправдават пред народа.
  Той всъщност народа си е казал много вярна приказка "Гузен негонен бяга".

  "Всеки ден се радвай на слънцето и на това, че си жив" --- Стоян Венев
 11. 11 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Аз се опасявам от покачване на цените на превозите, това означава и поскъпване на съответните стоки.
  Никой не се обажда, да се види дали може да се оздрави и да се подобри това предприятие.

 12. 12 Профил на skiper
  skiper
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Кой ли ще си купи предприятие, което е ВИНАГИ на загуба?

 13. 13 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  БДЖ "Товарни превози"-сложи му кръст,тури му пепел.

 14. 14 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 452 Неутрално

  БТК-2
  Ще го продадат за 5-10 пъти по-ниска цена. Ще вдигнат цените на превозите. Ще се окаже, че е доста печелившо...
  Дано не съм прав! Дано греша!

  Любов и светлина!
 15. 15 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#10] от "monarchist":

  Напълно прав си. Това което направиха "демократите" и "перестройчиците" беше ритуално икономическо самоубийство. Сега оправдават глупостта си със соца. Е не става.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 16. 16 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#10] от "monarchist":

  Напълно прав си. Това което направиха "демократите" и "перестройчиците" беше ритуално икономическо самоубийство. Сега оправдават глупостта си със соца. Е не става.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 17. 17 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1444 Весело

  До коментар [#4] от "moloko_":

  Бе той гледа ли новини не знам, ама ти явно прекаляваш с гледането
  като те гледам хихи

 18. 18 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 609 Весело

  До коментар [#17] от "extraCACA":

  Сладур,ами то и да си сляп и да не можеш да виждаш е очеизвадно какво се случва в такива държавни мастодонти като БДЖ-Товарни превози,как се краде и колко и как се работи и същото се отнася и за Пътническите превози,но какво да обясняваш на комунистически чугунени глави.Виж в Западна Европа как изглеждат железниците и тогава говори хихихи

 19. 19 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#18] от "moloko_":

  Аммм, ти отдека го гледаш БДЖ-то да фърля и аз ено око.
  Ааа, от Западна Европа, казваш
  Не ти ли й малко далечко талавизора, нещо ти са губи дребния текст май.
  от сладура

 20. 20 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 561 Гневно

  До коментар [#18] от "moloko_":

  Абе смотл.. като го нарежат като Кремиковци ще се возиш с циганска каруца . такива тъпани до там докараха България . Единствено се радвам че до няколко месеца продажниците от ГРОБ няма да могат да плашат пенсии и заплати и тогава ше се ги види цял свят ..и ще изчезнат беславно

 21. 21 Профил на sushi
  sushi
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Прав е kihano , това е кражба на обществена собственост! Кой им дава право да продават нещо дето не е тяхно!!! Поставени са да управляват, а не да продават!!
  Освен това този акт доказва недвусмислено колко е некадърно управлението на БДЖ. Значи частник ще може да печели от БДЖ, но държавата ни- не. И тива при положение , че в държавата е и ножа и хляба!
  Как не могат да разберат управниците, че страната ни НИКОГА няма да се оправи ако разпродадат държавната собственост! Дори старите кап. страни разбраха за грешките в основите на кап. система и се опитват да тушират проблемите. Обърнете се и вижте страните , които наи добре се справят сега.
  Вижте как го постига единствената страна в света с средно годишно нарастване от над 5% в продължение на десетки години! Дори САЩ започнаха да проучват техния опит в здравеопазването и ролята на държавата в икономиката.
  ПП. Много се надявам някога да си получат заслуженито нашите недоучени, некадърни, продажни, но за това пък със самочувствие управници. Чалга социопати на високи позиции.

 22. 22 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 609 Весело

  До коментар [#20] от "bokko":

  Кажи бе смотл... Кремиковци като го нарязаха и фалирахме,като не ти изнася беж при духовния ти баща Ким Чен Ун е Северна Корея,да ядеш трева за закуска и да се возиш на Корейските народнодемократични железници

 23. 23 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  [quote#22:"moloko_"]фалирахме[/quote]

  фалирахМЕ?

 24. 24 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Сексът с родината продължава. Въпрос: Що ония тъпаци старите българи са си откупили железниците от Хирш? Отговор: за да може внуците да я продадат отново, но за без пари.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK