Заемът за НЕК заради "Белене" няма да оскъпи тока

Семерджиев успокои, че водата в София няма да поскъпне с исканите от оператора 12.5%.

© Анелия Николова

Семерджиев успокои, че водата в София няма да поскъпне с исканите от оператора 12.5%.Заемът, който Българският енергиен холдинг ще отпусне на Националната електрическа компания (НЕК) за покриване на част от заема за АЕЦ "Белене", няма да се отрази на цената на тока. Това увери председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, цитиран от БНР.


Повишението на цената на електричеството от 1-ви юли ще бъде с 10%, както вече беше обявено, потвърди той.


НЕК ще получи между 50 и 70 млн. лв. заем, за да се разплати с чуждестранни банки - кредиторки на спрения проект за АЕЦ "Белене", стана известно вчера.  
Шефът на регулатора подкрепи идеята срокът, в който се проверяват водомерите, да се увеличи на седем или десет години, като уточни, че това може да се случи след законови промени. Такова предложение преди десетина дни беше направила регионалният министър Лиляна Павлова. 


Шефът на ДКЕВР каза още, че искането за повишение на цената на водата от страна на "Софийска вода" няма да бъде одобрено. Компанията поиска увеличение от 12.1% (20 стотинки), за да гарантира инвестиции в мрежата и пречистването. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK