Румъния да благодари на България за магистралата до Истанбул, призова местен вестник

Ако бъде осъществен, новият път ще осигури по-бърза връзка между моста на Дунав при Русе и Истанбул.

© Надежда Чипева, Капитал

Ако бъде осъществен, новият път ще осигури по-бърза връзка между моста на Дунав при Русе и Истанбул.Трябва да бъдем благодарни на българите. Съседите обявиха, че са започнали да търсят публично-частно партньорство за изграждане на магистрала, която ще свърже Русе с Истанбул, пише румънският вестник "Капитал" под заглавие "Ще имаме магистрала до турците", съобщи БТА.


Румънското издание информира за намерението на кабинета да започне строителството на скоростен път от Русе до Свиленград, който е част от европейския коридор номер 9 и ще осигури по-бърза връзка между моста на Дунав при Русе и Истанбул. Преди дни в телевизионно интервю министър Лиляна Павлова съобщи, че 300-те км път ще бъдат реализирани най-вероятно от китайски инвеститори или от компании от Катар и Оман, за което съобщава и румънското издание.


Разходите по изграждане на магистралата възлизат на 204 милиона евро, като 80 процента от тях се покриват от европейски средства, тоест 163 милиона евро, пресмята румънският "Капитал".  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK