Уволненият шеф на АЕЦ "Козлодуй" е поканен за технически директор

Валентин Николов

© Красимир Юскеселиев

Валентин НиколовОсвободеният преди дни от поста директор на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов ще бъде поканен за технически директор в централата. Това съобщи пред БНТ новоназначеният шеф на централата Валентин Николов.


Александър Николов беше заместен от доскорошния зам.-министър на икономиката, а преди това депутат от ГЕРБ Валентин Николов с аргумента, че е необходимо да се подобри "координацията
и темпото на работата по удължаването живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" и изграждането на нова ядрена мощност на площадката на централата."


Новият директор каза днес пред БНТ, че ще работи при пълна прозрачност, няма да взима еднолично управленски решения и ще работи в екип. Той обеща да не се меси в работата на инженерите и именно затова ще предложи поста предшественика си. 


Той заяви, че започва битка на живот и смърт за удължаване на живота на 5-ти и 6-ти блок на централата с до двайсет години. Не по-късно от 4 години преди изтичането на живота им, АЕЦ "Козлодуй" трябва да представи в Агенцията за ядрено регулиране програмата за удължаването, иначе сроковете за издаване на лиценз ще бъдат изпуснати. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK