Reuters: Бумът на шистовия газ в САЩ цялостно ще промени енергийнитe пазари

Reuters: Бумът на шистовия газ в САЩ цялостно ще промени енергийнитe пазари

© ReutersБумът на шистовия газ в Северна Америка ще доведе до съживяване на индустрията в региона, а Европа може да извлече полза от пресищането с конвенционален газ, което може да и помогне да намали зависимостта си от петрола, чиито цени продължават да се покачват, твърди Reuters, позовавайки се на представители на индустрията и анализатори.


През последните години нарастването на производството на шистов газ в Северна Америка предизвика падане на цените на електроенергията и газа и може да превърне региона от вносител на газ в голям износител. Потенциално подобно развитие се наблюдава и в петролния сектор.


"Каквото се случи с газа, се случва в момента с петрола. През следващото десетилетие САЩ ще се превърнат в нетен износител на петрол и газ и глобалните последици от това ще са невероятни", казва Даниел Джеги, съосновател на енергийната корпорация Mercuria. "Това фундаментално променя геополитическия пейзаж. САЩ ще имат най-евтиното електричество, газ и петрол и това може да доведе до съживяване, тъй като индустрията става конкурентоспособна на глобално ниво заради евтината енергия", допълва той.
"Неконвенционалните източници ще променят ролята на енергийните супер сили и ще има големи геополитически последици", казва Фатих Бирол, главен икономист на Международната агенция по енергетика. Според него фракингът остава технологията, която може да допринесе за значителна промяна на енергийните пазари.


Кристофър Уитън, мениджър на Allianz Energy Fund, също смята, че бумът в шистовия газ ще даде на американските производители голямо предимство.


Европа също може да извлече полза от развиващата се газова индустрия през идните години, но по-скоро от конвенционалните източници, а не от шистовия газ. Надеждите на Стария континент са насочени към новооткритите газови находища в Средиземно море, които според някои анализатори може да достигнат 3 трилиона кубични метра – достатъчно да осигурят доставките за Великобритания (най-големия потребител на газ в ЕС) за близо 30 години.


Според Даниел Джеги от Mercuria газовите находища в израелски и кипърски води също могат да повлияят на пазара на газ в Европа.


Reuters отбелязва, че и Европейската комисия, която иска да намали зависимостта на Европа от руския газ, е наясно с развитията в сектора. "Поддържаме контакт с нашите партньори в Израел и Кипър и вероятно в рамките на една или две години ще вземем решение за необходимата инфраструктура за доставки на газ до Европа", заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. "В мой интерес е да осигуря колкото се може повече газ в Европа от нови региони", добави той.


"Използването на средиземноморските находища ще обезсмисли нуждата от развитие на скъпия сектор на неконвенционалния газ в Европа", смята Андрю Мурфийл, управляващ директор в канадската Scotiabank. Според него Европа има толкова значителни източници на газ, че целият спор за шистовия газ се обезсмисля и всичко необходимо за доставянето на неконвенционалния газ до континента са тръбопроводи – изпробвана и зряла технология. Освен това пренасищането с доставки на конвенционален газ означава, че Европа ще разчита повече на газ, а зависимостта й от петрола ще намалее. "Това ще е от ползва и на страни като Германия заради плановете да се откаже от ядрената енергия и да развива възобновяемите енергийни източници", допълва Мурфийлд.

Ключови думи към статията:

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 782 Весело

  аз обичам такива новини

  а на рушнячетата лошо им стаа от такива новини

  което ме праи още по-хепи

 2. 2 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ще промени и хранителните - здраво си тровят земята .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 3. 3 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1065 Гневно

  Цитат:"През следващото десетилетие САЩ ще се превърнат в нетен износител на петрол и газ и глобалните последици от това ще са невероятни", казва Даниел Джеги"

  САЩ износител на петрол!

  това ще е след като го внесе, или Иран ще става 52-ри щат?

  Тези "умници" са способни да отровят цялата планета с техните над 750 химикала използвани при хидравлично разбиване на шистови скали, само с една цел ПЕЧАЛБА НА ПАРИ!
  Нищо друго не ги интересува!

 4. 4 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3099 Неутрално

  Неконвенционалните методи за добив са глътка въздух за ученолюбивите народи.
  Следващата глътка са нанотехнологиите чрез които познати и ефтини молекули структурирани по нов начи добиват качества на уникални, скъпи и редки елементи.

  подпис
 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3738 Весело

  До коментар [#1] от "the_sceptic":

  Не се литкай!
  Това за България не важи

 6. 6 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#4] от "Иван К":
  Повечко бъдеще виждам в биотехнологиите .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 7. 7 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Шистаците да обяснят, какво е:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Externality#Negative

  и има ли то почва при фракига.

  А за фракинг балона въобще няма да отваряма дума. Най-голямата "фракинг" корпорация Chesapeake Energy не печели от фракинг, а от купуване на земя, и продаване на земята за фракинг:

  http://www.rollingstone.com/politics/news/the-big-fracking-bubble-the-scam-behind-the-gas-boom-20120301

  P.S. едно добро нещо от цялата работа е, че ще затворят ТЕЦовете на въглища в САЩ.

  http://cleantechnica.com/2012/05/15/coal-generation-drops-19-in-1-year-in-us/

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 8. 8 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 564 Неутрално

  А какво правят Емериканците като си замърсят водата на целия континент, най-големия износител на газ и петрол, ще стане най-големия вносител на питиейна вода...Вредите по природата от добиването на шистов газ,са доказано непоправими...За справка гледайте филма Газланд и ще се убедите...

 9. 9 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1137 Весело

  [quote#3:"BlueWater"]САЩ износител на петрол! [/quote]
  Защо не, ако си мислят, че всички американци ще играят във филми, пеят песни, пишат софтуер, и всичко това с гарантирани авторски права!

 10. 10 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Тази статия е завоалирана пропаганда за необходимостта за България да си разработи газовите находища. Демек и на нас да ни се прииска да сме като САЩ. Не съм против добива на шистов газ ама се дразня от врътките на управляващите да прокарат идеята си.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 11. 11 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 838 Неутрално

  При ниски цени не е изгодно да се добива шистов газ.

  Паднат ли цените спира добива на шистов газ.

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 12. 12 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1733 Весело

  Забелязвам, че илитератите пак са наскачали да защитават чужди интереси. Вероятността да осмислят нещо е никаква, така че само ще им се любувам.
  Приятно цвилене.

  Да не забравите да споменете селския туризъм и еко-земеделието (наречено от безмозъчната тълпа органично) като отраслите които ще ни изведат сред топ страните.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 13. 13 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1065 Весело

  [quote#10:"Чеша си езика"]Не съм против добива на шистов газ ама се дразня от врътките на управляващите да прокарат идеята си.[/quote]Моля, погледнете рекламата в горният десен ъгъл на тази Интернет страница за да разберете кой дава ПАРИ за прокарване на нечии ФИНАНСОВИ ИНТЕРЕСИ!

 14. 14 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Световната тенденция за намаляване на цената на природния газ не е само от евентуалният добив на шистов. Първоначалната причина е в развитието на търговията с втечнен газ, което увеличава броят на играчите на пазара.
  Дали шистовият газ ще намали цените, тепърва ще видим.

  Миша
 15. 15 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#3] от "BlueWater":

  Само такива като теб работят без печалба и създават финансови катаклизми по света.Промит мозък!
  Всяка човешка дейност /без изключени/ води към промени в околната среда.Прочети за екологичните последици след построяването на Асуанския язовир в Египет.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 16. 16 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1065 Разстроено

  До коментар [#15] от "Captain Shakespeare":

  Пропускам квалификациите, защото те се отнасят само за тези които ги пишат.
  [quote#15:"Captain Shakespeare"]Всяка човешка дейност /без изключени/ води към промени в околната среда.[/quote]Може би, но не всички промени са НЕОБРАТИМИ и фатални за ПИТЕЙНАТА ВОДА, земята, животните и хората, като наливането под налягане на милиони тонове химикали по земята. Най-малко 29 от тези химикали са отровни, замърсяват въздуха и предизвикват РАК!
  http://democrats.energycommerce.house.gov/sites/default/files/documents/Hydraulic%20Fracturing%20Report%204.18.11.pdf

 17. 17 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#3] от "BlueWater":

  Приятелю, не се чуди, че САЩ ще изнасят петрол. Те имат много находища, но не ги точеха, а ги запечатваха. Просто си купуваха евтин петрол. Основните източници на нефт се очаква да не бъдат достатъчно печеливши след 2012 г. Янките явно са решили, че сега вече могат да ги отворят и ще печелят добре.
  Впрочем това се очаква от 20-на години. Има цени при които петролът става неизгоден да се купува. Не забравяй, че петрол не се ползва само за гориво. За това отиват не повече от 30%. Другото се ползва от химическата промишленост за маса продукти които са ежедневно около нас.
  Да му мислият тези дето си правят икономиката на базата на петрола. Щото да искаш да правиш шериати или както някои опитваха комунизъм не става с неразвита икономика.
  За любопитните - прочетете Не пипай тази книга. Има я на пазара. Не само за нефта, а и за доста други тенденции ще намерите обяснение.

 18. 18 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 455 Весело

  [quote#17:"drago62"] Има цени при които петролът става неизгоден да се купува. Не забравяй, че петрол не се ползва само за гориво. За това отиват не повече от 30%. Другото се ползва от химическата промишленост за маса продукти които са ежедневно около нас.
  Да му мислят тези дето си правят икономиката на базата на петрола. [/quote]


  Е, така или иначе - ние не можем да участваме в управлението на тези процеси (имам предвид като страна - България). Пък и на каквато и основа да си правим икономиката... като цяло винаги ще сме на страната на губещите! Това поне е проверено от живота...

 19. 19 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  s1lv3r, не ти ли омръзна от цитирането на поръчковия филм "Газланд".

 20. 20 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#17] от "drago62": "Запечатаните" находища на нефт в САЩ не могат да направят страната износител на нефт, но включването им може да окаже съществено влияние върху пазара за десетина години напред. В случая се има предвид разработването на нови находища, които са на морско дъно или на по-големи дълбочини под слоеве твърди скали. Експлоатацията на такива находища става рентабилна едва сега при трайното покачване на цените на петрола до около 100$ (американски лек петрол)
  Канада обаче, стана износител на нефт след като разработи добив на нефт от шисти (открит добив)

 21. 21 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1065 Весело

  До коментар [#17] от "drago62":
  [quote#17:"drago62"]Приятелю, не се чуди, че САЩ ще изнасят петрол. Те имат много находища, но не ги точеха, а ги запечатваха. [/quote]Годишното потребление на петрол в САЩ е 7 милиарда барела, от които 4.5 милиарда барела са внос!
  http://www.forbes.com/sites/toddganos/2012/01/03/breaking-u-s-dependence-on-foreign-oil/

  Доказани резерви на петрол към 31 декември 2009г. -- 22.3 милиарда барела! Тоест запасите им ще стигнат САМО за вътрешно потребление за ТРИ ГОДИНИ!
  http://www.eia.gov/oil_gas/natural_gas/data_publications/crude_oil_natural_gas_reserves/cr.html

 22. 22 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ноо радостна вест. От нея следва още нещо. Тъй като руските нови неразработени находища са на майната си, те изискват големи капиталовложения. Тия манги пък, могат да се възвърнат САМО при висока цена на газа, иначе се обезмисля упражнението.
  Еле като започнат и други страни в Европа, плюс Кипърите и Израел.
  Следва и още нещо важно. Щом ТАМ е разрешен такъв добив, при ТЕХНИТЕ церберови екозакони, значи методът е много безвреден.
  Лекарства, ГМО, да добият право на производство в САЩ, са минали през иглени уши.
  А ние сме едни смешници. Нямаме никаква апаратура, за да можем сами нещо да проучим, че да си съставим мнение. Затова разчитаме на чуждото. Щом там допускат, начи е безвредно. Ако разчитаме на наши лаборатории, трябва да се лекуваме само с йод и баене, щото няма как едно лекарство да проучим. А иначе имаме институция, която дава разрешителни и събира такси, уж нещо е изследвала. Дръжки.

 23. 23 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 506 Весело

  Синята коалицийка отвчера я няма и без това ...

 24. 24 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  Единственото което следва от статията е, че конкретно петрол и газ има достатъчно в момента поне за 50 години напред, а това е важно, до преди 10 години се твърдеше друго, ..... останалото са спекулации .....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 25. 25 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1065 Весело

  [quote#22:"onufrij"]Следва и още нещо важно. Щом ТАМ е разрешен такъв добив, при ТЕХНИТЕ церберови екозакони, значи методът е много безвреден. [/quote]Леко сте неосведомен!

  През 2005г. вицепрезидента тогава Дик Чейни прокара поправки в няколко "церберови" еко закона, за да може да започне масово сондиране във вододайни зони и неговата компания да стане най-големият производител на техника и химикали за хидравлично разбиване на шистови скали в САЩ!

 26. 26 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Абсолютно пълни измислици. Само акции на някой фирми се вдигат. Газта може да е някаква алтернатива на обикновения природен но не и на петрола.
  а колкото до колко е рентабилно и в Америка:
  http://antipropaganda.comxa.com/shistovGaz4.html
  Срещу цифрите и боговете мълчат!

 27. 27 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1065 Весело

  [quote#24:"boby1945"]Единственто което следва от статията е, че конкретно петрол и газ има достатъчно в момента поне за 50 години напред[/quote]Много ми е интересно, защо тогава САЩ продължава да има някакви интереси в близкия изток където са основните запаси от суров петрол?!

 28. 28 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#27] от "BlueWater":

  Щото в САЩ коли на газ почти няма, а и от газ още пластмаса и всякаква синтетика не се прави ( ти си знаеш де) Това с шистовия газ е такъв балон че като се спука бая време ще вони!

 29. 29 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 782 Неутрално

  А нас ни управляват мутри и ще се превърнем в държавата с най-скъп бензин,газ и електроенергия.По света цените падат,прогнозите са добри;тук-поскъпване.

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 30. 30 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Е някой печелят други не.

 31. 31 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#24] от "boby1945": Не бива да се обединяват петрол и газ по този начин. Петрол (при днешното потребеление) ще има за около 30 г. но има основателни надежди, че потреблението ще се задържа. Високите цени на петрола и алтернативите му са двете страни на една и съща монета. Например електромобили ще навлезат масово само при високи цени на нефта и относително по-евтина електроенергия от нефосилни източници.
  С метанът нещата стоят малко по-различно. Революцията шистов газ дойде да покаже, че има много повече газ отколкото се предполагаше и е разпределен по света доста по-равномерно. Задава се и технология за добив на метан от морското дъно (метан хидрити). Запасите от това чудо, пък са по-големи и от запасите от шистов газ. На всичко отгоре метан се генерира текущо в природата и ако и когато се окаже ефективно, може да се добива примерно чрез бактерии. Като начало в Германия производството на метан от битови и селскостопански отпадъци вече минава 3% от общото потребление, като вероятно ще стигне 5-6%. Може да не е много, но е повече от реалният ръст на потреблението на газ в Европа

 32. 32 Профил на _brego_
  _brego_
  Рейтинг: 532 Неутрално

  [quote#3:"BlueWater"]отровят цялата планета с техните над 750 химикала използвани при хидравлично разбиване на шистови скали[/quote]
  Оф, пак ли ти с тия над 750 химикала...
  Що не вземеш нещо да се развиеш, някой нов довод да измислиш, ставаш вече банален с тия глупости, които ги драскаш наляво и надясно...Или си присъствал само на това партийно-еко събиране и си научил само за тоя довод?

  Явно в предната тема не беше достатъчно разяснението ми: в списъка са химикалите, използвани при фракинги в различни геологични условия. Не случайно там попитах, дали ореховите черупки са включени в списъка, защото при определени геологични условия те също се ползват при фракинг.
  Кой от извършените до сега фракинги по света е с геологични условие 1:1 с нашите, за да знаеш кои химикали са ползвани при него?
  Ако искаш поне малко да има тежест мнението ти, моля цитирай ми, къде в размахвания от теб документ е написано, че всичките над 750 химикала се използват във ВСЕКИ сондаж!!!! В противен случай аз съм склонен да мисля че си поредния драскач.....

  А, и нещо друго: Dosis sola facit venenum! По тая тема ще се изпитаме в следващата тема за шистовия газ!

  Аз съм един от шепата НЕГОДНИЦИ и искам твоята ОСТАВКА!! http://bgvolleyfans.org/
 33. 33 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#28] от "ръмжо": Много газ обаче се потребява в торовата индустрия и хербицидите. За производството на торове газът е толкова незаменим, колкото и нефта за пласмасите.

 34. 34 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#14] от "Миша": Шистовият газ намали радикално цените в САЩ и Канада. Оказа и косвеновлияние върху цените в Европа, но тук вече сързано с развитието на преноса на втечнен газ. Просто в Европа двете тенденции съвпаднаха. Освободените от американския пазар количества газ от Залива и Северна Африка се насочиха към Западна Европа. Понататъчно спадане на цените в Западна Европа ще се случи, ако САЩ започне да изнася газ за този пазар, което се очаква да се случи още през 2013-та. По източното крайбрежие на САЩ компаниите преустройват терминалите си от декомпресия на втечняване, а се строят и нови. В ЕС се строят нови 4 терминала за декомпресия, а в проект са и нови.
  Нас ни засягат проктите за нови терминали в района на Егейско и Бяло море. Вероятно ще се случат до 3-4 г. Във всеки случай появата им е много по-сигурна от строителството на Набуко, например. Катар и други паралии в Залива са заинтересовани от изграждането на такива терминали за да подпомогнат износа си за Югоизточна Европа, където в момента практически не присъстват. А този пазар за сега а и в обозримо бъдеще, ще предлага малко по-височки цени в сравнение със спот пазара в Западна Европа. Съдба... Във всеки случай една от темите днес с катарския премиер ще е инвестирането на Катар в газов терминал... най-вероятно на турското крайбрежие на Бяло море и възможностите на България да участва във инвестициите. За съжаление ЕС са склонни да съфинансират такъв терминал, но около Солун... Та ще видим накъде ще тръгнат нещата. Ние пари за участие в терминал нямаме и скоро няма да имаме при текущото финансово състояние на Булгаргаз и Булгартрансгаз.
  Терминали на Черно море край Варна и Констанца ми се виждат невероятни в обозримо бъдеще, защото са свързани изграждането на газопровод от Азербайджан през Грузия, което за сега е химера. Нищо че Боко си ги дрънка...


 35. 35 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1065 Весело

  До коментар [#32] от "_brego_":
  Ето ви още за четене по темата с опасния добия на шистов газ:
  Incidents where hydraulic fracturing is a suspected cause of drinking water contamination. http://switchboard.nrdc.org/blogs/amall/incidents_where_hydraulic_frac.html
  Шистовият газ предизвиква рак в Германия.
  http://www.dokumentalni.com/?p=1691
  Италиански експерт: Добивът на шистов газ в Европа е опасен.
  http://www.bnews.bg/article-33047
  Another Fracking Mess for the Shale-Gas Industry.
  http://www.time.com/time/health/article/0,8599,2070533,00.html?xid=fblike
  РОГОЗИНА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ
  http://forthenature.org/news/2146

 36. 36 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1065 Весело

  [quote#33:"Дамян"]За производството на торове газът е толкова незаменим, колкото и нефта за пласмасите. [/quote]Нима!

  Азотно Торовия Завод в Стара Загора как произвеждаше БЕЗ природен газ!?

 37. 37 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#36] от "BlueWater": Чрез газификация на въглища. Скъпо и неефективно. Затова и изчезна от пейзажа. Първичната германска технология от началото на миналия век е базирана на въглища. Газовите фракции на нефта също могат да се използват.
  Твърдението ми не е абсолютно, а съдържа релация.. "колкото нефта за пластмасите". Полимери също могат да се получават и от преработка на въглища.
  Факт е обаче, че повечето товори заводи в света са с технологии за преработка на газ (метан) в т.ч. и нашите два функциониращи (Агрополихим и Неохим) и неработещия Химко Враца.
  А това че ЮАР произвежда и горива и торове и пластмаси от въглища е локално ефективно. Имат си добри технологии имат си и качествена суровина. Нямат метан и нефт

 38. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4560 Весело

  "Каквото се случи с газа, се случва в момента с петрола. През следващото десетилетие САЩ ще се превърнат в нетен износител на петрол и газ и глобалните последици от това ще са невероятни", казва Даниел Джеги, съосновател на енергийната корпорация Mercuria."

  Това са пълни глупости на които само наивници могат да вярват! САЩ внасят половината си нефт (от потреблението си) от чужбина... главно от Венецуела, Мексико и Персийския залив... как така САЩ ще почнат да изнасят нефт, като те самите и в момента внасят огромни количества!?

  Между другото и в момента американците се оплакват от високите цени на бензина в САЩ!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 39. 39 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1065 Весело

  До коментар [#37] от "Дамян":
  [quote#37:"Дамян"]Чрез газификация на въглища. Скъпо и неефективно. [/quote]Това си го съчинихте токущо.

  Руската технология от 50-те години беше с компресиране на ВЪЗДУХ и отделяне на втечнения кислород. Завода беше спрян, защото тази технология е много енергоемка, но НЕ се използват добивани от земята въглеводороди.

 40. 40 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#27] от "BlueWater":
  Щото мислят много по далече от 50 години напред, само за това.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 41. 41 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#36] от "BlueWater":

  АТЗ Стара Загора (преди да мине на пр.газ преди 1980-та) получаваше газ съдържащ метан от газификация на западномаришки въглища неучко!!!! Имаше цял газгенераторен завод..... !!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 42. 42 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#39] от "BlueWater":
  Чудна работа? И са произвеждали торове несъдържащи въглеводороди? Само азот с ? какво с водород? А водорода от къде за да го докараме до амоняк, но по-нататък?
  Тая работа не става без въглерод

 43. 43 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#41] от "boby1945": Благодаря за подкрепата Аз карам на спомени, а вие явно сте по-навътре в бранша. Но пък си харесвам спомените

 44. 44 Профил на _brego_
  _brego_
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#35] от "BlueWater":

  От всеизвестните линкове от "еко-активистките" сайтове и сдружения гледам си пропуснал едно известно количество художествени филмчета от тубата (от рода на Газланд и тем подобни). Тях вече няма ли да ги броим за неоспорими доказателства за вредата от хидрофракинга?

  Не ми отговори на предния въпроса, следователно с чисто сърце мога да продължа да те смятам за поредния драскач, който си няма и грам понятие от технологията, но за сметка на това е силен в копи-пействането на едни и същи глупости.

  П.С. Дали се поинтерисува (както те посъветвах преди) и да потърсиш информация за извършените над 2000 сондажа в Добруджа (НЕДОВЕЛИ ДО ПРЕДРИЧАНОТО ОТ ВАС ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ВАЛАНЖА), в част от които ВЕЧЕ е правен фракинг. Та дали попита специалистите какви и колко химикали са ползвали конкретно?

  Аз съм един от шепата НЕГОДНИЦИ и искам твоята ОСТАВКА!! http://bgvolleyfans.org/
 45. 45 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1065 Весело

  [quote#41:"boby1945"]АТЗ Стара Загора (преди да мине на пр.газ преди 1980-та) получаваше газ съдържащ метан от газификация на западномаришки въглища неучко!!!! Имаше цял газгенераторен завод..... !!![/quote]Ок въглерода наистина е бил от газификация на въглища, но Азота е идвал от ВЪЗДУХА в компресония цех. Двете са се смесвали в Амонячния цех.
  [quote#41:"boby1945"]неучко![/quote]

 46. 46 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1065 Весело

  [quote#44:"_brego_"]да потърсиш информация за извършените над 2000 сондажа в Добруджа ...... какви и колко химикали са ползвали конкретно?[/quote]Опитайте вие както се мислите за толкова "компетентен" да цитирате КАКВИ, КОЛКО и в КАКВО КОЛИЧЕСТВО химикали са използвани до сега в Добруджа?!
  Ако ....
  [quote#44:"_brego_"]Не ми отговори на въпроса, следователно с чисто сърце мога да продължа да те смятам за поредния драскач[/quote]

 47. 47 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#44] от "_brego_":
  Преди време като ровех из нета попаднах на инфо за разранотка на БАН за подземна газификация на въглищата от добруджанския басейн. Да знаете нещо повече по въпроса?

 48. 48 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1065 Весело

  [quote#43:"Дамян"]Но пък си харесвам спомените [/quote]
  [quote#33:"Дамян"]За производството на торове газът е толкова незаменим, колкото и нефта за пласмасите. [/quote]
  [quote#45:"BlueWater"]Ок въглерода наистина е бил от газификация на въглища, но Азота е идвал от ВЪЗДУХА в компресония цех. Двете са се смесвали в Амонячния цех.
  [quote#41:"boby1945"]неучко![/quote]Тоест природният газ не е незаменим в производството на торове.

 49. 49 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#45] от "BlueWater": Че е азота го вземат от въздуха е тревиално и едва ли някой ще вземе да спори по въпроса. От къде другаде да го вземат, като го има в изобилие и е леснодостъпен, за разлика от водорода (във водата например).

 50. 50 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#48] от "BlueWater": Уф... упорито човече. Казах ясно, че наистина метанът не е АБСЛЮТНО незаменим. Казах че е толкова незаменим, колкото нефта за пластмасите Казах също, че източник на въглеводороди за производство на пластмаси СЪЩО могат да служат и въглища.
  Само че световната индустрия за производство на торове е базирана на природен газ, а тази за пластмаси - на нефт. Алтернативата и на двете са въглищата, но засега е все още икономически неизгодно.Засега най-изгодно е въглищата да се изпозлват за производство на електро и топло енергия (промишлена пара)
  Така че твърдението ми е вярно.
  Но в бъдеще покрай плащането за въглеродни емисии нещата могат да се променят от икономическа гледна точка и въглищата за намерят по-голямо приложение при производството на горива, пластмаси и торове. Това е въпрос на ценови съотношения. Както казах - в ЮАР го правят и днес.

 51. 51 Профил на _brego_
  _brego_
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#46] от "BlueWater":

  Да разбирам че не знаете, г-н ЕКО-ДРАСКАЧ!

  До коментар [#47] от "Дамян":

  Не, не мога да Ви дам информация по темата.

  Аз съм един от шепата НЕГОДНИЦИ и искам твоята ОСТАВКА!! http://bgvolleyfans.org/
 52. 52 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  "През следващото десетилетие САЩ ще се превърнат в нетен износител на петрол и газ и глобалните последици от това ще са невероятни"

  Редно е. Защото засега са нетен износител на хартия, под формата на долари.
  А този период свършва.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 53. 53 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#21] от "BlueWater":


  До коментар [#20] от "Дамян":

  Благодаря за информацията.За мен беше интересна. Това всъщност е и най-важното в един форум - не да се плюем, а да дискутираме и да научим нещо.

 54. 54 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Световната икономическа криза ще свърши тогава, когато цените на петрола слязат трайно отново на 20 - 30 долара за барел или бъде открит нов източник на евтина енергия. Преди това ще трябва да се врътне една инфлация, която да обезцени парите, които Китай и Русия изсмукаха от западната икономика чрез подмолна партизанска война.

 55. 55 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1733 Весело

  До коментар [#39] от "BlueWater":

  Ба си еко талибанчето. Много идиотизми прочетох без коментар, ама това е за върхо. Имаш ли идея за какво става дума изобщо? Или тати, партийния секретар нещо ти е разказвал за Димитровград? Ма и той и ти хал хабер си немате за кво иде реч.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 56. 56 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1733 Весело

  До коментар [#41] от "boby1945":

  Ма верно ли? И колко км беше тръбата идиотче?

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 57. 57 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1733 Весело

  До коментар [#45] от "BlueWater":

  В компресорния цех? Мале, че учени думички. Умник.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 58. 58 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  До коментар [#47] от "Дамян":

  Много скъпо дори и при сегашните цени. Прекалено дълбоко са. За добро или лошо.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 59. 59 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1733 Весело

  До коментар [#48] от "BlueWater":

  Бря, че откритие.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 60. 60 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  До коментар [#49] от "Дамян":

  Всъщност основния проблем с азотните торове е бил да се намери евтин начин азота от въздуха да реагира. Не случайно някога са го смятали за "благороден" газ.
  Но тук разни еко-дебили повтарят А и Б с чувството на откриватели. Е за тях това може и да е откритие. За човечеството е практика на близо 100 години.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 61. 61 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  До коментар [#50] от "Дамян":

  Не бе човек. И торове и пластмаси могат да се правят и от дървета. Въпрос на цена. Да за азотни торове от газ е най-евтино. Ама зависи от цената на газа. Иначе дори от отпадъчна пластмаса става. Технологията е същата (модифицира се първия етап).

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 62. 62 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Очаквам ДСБ да си повярва, да изработи и рекламира нова визия за България. Да покаже на българина не как ще му намери работа на Запад, а как ще върне тук трайно децата му. Само в Костов ми е надеждата и дано този път да спре да се занимава с оперативни и тактически задачи. Неговата сила е в погледа от високо. На това да наблегне. Бойко свърши добра работа в някои направления, но му липсва воля за отстояване на дългосрочни цели. А и няма експертен потенциал. Пък и ТИМ-аджии някой трябва да ги спре, защото притискат и завладяват всеки, който въпреки прекрасните условия за бизнес в България още не е фалирал. Те получиха от последните 3 правителства и всяка ценна инфраструктура. Превърнаха ни в бананова република завладяна от пирати.

 63. 63 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#56] от "Цецо":

  Мерно гутик на буква П, верно....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK