Газопроводът "Набуко" е нежизнеспособен, смятат от ВР

Кадър от церемонията по подписване на споразумението за изграждането на Набуко през лятото на 2009 г

© Reuters

Кадър от церемонията по подписване на споразумението за изграждането на Набуко през лятото на 2009 гЕвропейският проект за газопровода "Набуко", който трябва да намали зависимостта на Европа от руския газ чрез осигуряване на маршрут от Централна Азия и Близкия изток до европейските потребители, е "сложен в архива", тъй като е икономически нежизнеспособен. Това казва високопоставен служител на петролния концерн Би Пи (BP), цитиран от "Ройтерс".


Според британския концерн "Набуко" вече не е възможност за пренос на газ от азербайджанското газово находище "Шах Дениз 2", казва Иън Кон. Очакваше се "Шах Дениз" да бъде основният доставчик на "синьо гориво" за "Набуко" и да доставя около 16 млрд. куб. метра газ годишно за 4000-километровото съоръжение. Това обаче е едва половината от проектния капацитет на газопровода от 30 млд. куб. метра годишно.


Водещата компания по проекта - австрийската О Ем Ви (OMV) - се надяваше през идните години да осигури недостигащите количества чрез допълнителни споразумения с доставчици от Туркменистан, Ирак и дори от Иран. Според Би Пи обаче тръбопровод, който ще бъде полупразен за неопределен период, ще бъде икономически неприложим.
Европейската комисия днес не се призна за победена и заяви, че въпреки позицията на Би Пи продължава да обсъжда цялостния проект. Би Пи и азербайджанската петролна компания СОКАР (SOKAR) сега обсъждат само по-малкия проект, известен като "Набуко-Запад".


В същото време от германската RWE посочват, че към момента все пак ще се обсъжда първоначалния план за газопровода, въпреки че съкратеното трасе има по-голям шанс да се реализира.


"Уверени сме, че НАБУКО-Запад ще спечели търговете и тогава смятам, че оригиналният проект ще бъде поставен отново на обсъждане", коментира пред "Ройтерс" членът на борда на директорите на RWEЛенард Бирнбаум.. Германската компания е част от проектната компания, стояща зад проекта, включваща още австрийската OMV, унгарската MOL, турската Botas, българската БЕХ и румънската Тransgaz.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Пак се прецакахме - от два стола, та ...

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 2. 2 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Накуко може да е полуумрял ... голяма работа. Той замества зависимостта от монголците със зависимост от чалмите. Накуко не решава основна геополитическа задача пред Запада - освобождаване от енергийната хватка на враговете ни.

  За щастие, изход има. Технологията за шистов газ е съвсем жизнеспособна и ВЕЧЕ кара варварите да свалят цените на природния газ. В тази посока трябва да гледаме. А не Накуко, пренасящ (евентуално) газ от идиотски държави като Иран, Туркменистан и Азербайджан.

 3. 3 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Дневник, може ли да пишете малко по-свързано? Поне по теми засягащи страната.

 4. 4 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Че това си се знаеше още от самото начало. Колкото и да го мъчат - не става и не става.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 5. 5 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  "...Газопроводът "Набуко" е нежизнеспособен, смятат от ВР.."

  Може би, обаче бърка здраво в д-то на Батюшка и на почитателите му у нас. Само споменаването му ги кара да квичат и да вият на умряло. А бе по-опасен е и от ПРО-то.

 6. 6 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Да не се радват в газпромовския небостъргач.
  Идват други алтернативи - втечнен газ, Западно Средиземноморие, американски шистов, а защо не и европейски шистов.
  Не навсякъде могат да манипулират.

  Миша
 7. 7 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Корекция - Източно Средиземноморие.

  Миша
 8. 8 Профил на коколино
  коколино
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#2] от "the_sceptic":

  Нормално е, като нараства броя на населението да се увеличава неграмотността.Парадокса е ,че при нас с намаляване броя на населението тъпотията и неграмотността се увеличава.

  Главо тъпа!!!
  Образовай се!!!
  Прочети за находището Барнет в тексас, за Чеспийк технолоджи,за шистовия балон,има доклади в сайта на Департамента по енергетика на САЩ за толкова "голямата" полза от шистов газ. Има толкова написано в нета.Толкова много.

  кому е изгодно?
 9. 9 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1547 Весело

  До коментар [#8] от "коколино":

  И га да чакаме да се спука балона? Че кремълските прогнози вече го бяха опукали. И какво по-точно трябва да рече балон когато става дума за производство на основна суровина?
  Дали зелено-червената мъгла може да даде нещо смислено, а не само заучени лозунги?

 10. 10 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#1] от "jubal harshaw":

  Това изказване не е коректно. Набуко Уест също минава през България. Южен поток (ако бъде изграден) минава през България. ТАР, който най-вероятно ще пренася азерски газ до Италия, минава през Гърция само на няколко десетки километри от българската граница...

  Проблемът е, че човекът, превеждал от Ройтер, не е написал тези неща. А всъщност те са важните за българския читател

 11. 11 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Любопитно

  Газопроводът "Набуко" е нежизнеспособен, смятат от ВР. Петролната компания Бритиш петролиъм му говори, а на "нашите" не им пука.
  http://www.parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/members/224/reports/ID/3441
  http://www.parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/members/226/reports/ID/3412
  http://www.parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/members/240/reports/ID/3406
  22.05.2012 - Парламентът ратифицира споразумението за подкрепа на проекта за тръбопровода "Набуко". Споразумението за подкрепа на проекта е между България и "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" ГМБХ и "Набуко Газ Пайплайн България" ЕООД. Вносител на проекта е Министерския съвет.

 12. 12 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
  б_еко - върнете стария Дневник
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Ако цената на газа скочи НАБУКО ще стане жиснеспособен, но ще е късно за вайкане. Европа трябва да намали зависимостта си от руските доставки. Да се разчита само на настоящите резерви(включително тези от шистов газ) и източници е неразумно. Ако глобалната икономика започне да расте ВР може да запее друга песен.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 13. 13 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#8] от "коколино":

  Закон на Мърфи - „Количеството интелект на планетата е константа, а населението расте.“
  У нас намалението на населението не променя константата.

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 14. 14 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  До коментар [#12] от "ЗА Революция":

  Текста на Дневник е леко неразбираем. Накратко Турция ще изгради трасето на своя територия сама. От там нататък продължава въпросното "малко" Набуко. А в момента се водят преговорите с БП и азерите за доставките. Конкуренти в това отношение са няколко проекта предвиждащи доставки през Черно море с кораби.

 15. 15 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 873 Весело

  До коментар [#1] от "jubal harshaw":

  Що бе? Не сме толкуз! Поне между столовете нямаше нищо!

 16. 16 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Само петънайсетина коментара.
  Под статията, в която става ясно, че и на БП им станало ясно, че:
  "Според британския концерн "Набуко" вече не е възможност за пренос на газ от азербайджанското газово находище "Шах Дениз 2"
  На Гугълопревеждащите Дневникари също им станало ясно, че "...вече не е възможност..."
  От рехавото присъствие на форумни набуци, набучки и други малоумни набутлета, става ясно, че и те веч лекинко са започнали да подгряват албанските си реотани.
  А какво само слюноотделяне беше само преди време, какво ругаене по тия дето им казваха, за кого отива азерския газ, за кого тюркменистанския, и поскачаха от радост от малоумното клякане на Европа под американския натиск за ембарго на Иран.
  Сега яще бобъ, пълнете бутилки и буркани и чакайте за тръба през центъра на земното кълбо за американски шистов гъз... пардон газ.
  И продължавайте също и да чертаете маршрути за кораби и лодки да превозват втечнен и втвърден газ от ... е се ще се намери от къде.
  Шляпаджии омотани.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 17. 17 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#2] от "the_sceptic":

  http://www.sovsekretno.ru/magazines/article/3109

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 18. 18 Профил на hrige
  hrige
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До Набуко, далеко!
  Ние трябва дс и направим връзките с Турция и Румъния( нова , не руската) и да се вържем колкото пошбързо е възможно с друг, па бил той и пост съветски източник, освен балтийския такъв!

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Добро утро, БиПи!

  Ако бяхте чели статиите в Дневник от три години насам отдавна щеше да ви е ясно, че един политически проект на Балшой Брат няма как да е икономически ефективен!

  Тук даже сме му измислили няколко закачливи имена на недоразумението - Накуку, Набуту и так далше!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 21. 21 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#1:"jubal harshaw"]Пак се прецакахме - от два стола, та ... [/quote]

  ... на америкашкия ...

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 22. 22 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Е, ние да го усвоиме и построиме тоя поток пък...после ще му мислим.. Мислите които се въртят в умните политически гърбави глави... Това е мъртвороден проект! Също както е мъртвородено "газифицирането" на България! Ужасно много пари за изграждането на газова инфраструктура и непосилно високи цени на газта за домакинствата... Резултат - едни прахосани милиарди и едни нови милионери-консултанти...Просто само безмозъчни същества или откровени лобисти могат да го правят.. Помислете към коя група ще причислите управляващите/ Подсказване- не е грешно да се причислят и към двете групи/...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 23. 23 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 967 Весело

  Мдаа, търговията с Русия не била търговия, а била търговия с "ВРАГОВЕТЕ". Е ми дайте да си стоим на лоени свещи ,но да не търгуваме с ВРАГЪТ! И да чакаме братята американци да започнат да ни отпускат $ 500млн. годишно както враговете правеха за да ни държат в комунистическия зандан............

 24. 24 Профил на true
  true
  Рейтинг: 605 Любопитно

  Вече се вижда, че енергийно политическия контрол на Европа няма да достигне до Каспийско море.
  Контролът на захранването на тръбите с газ остава на първа линия в Азербайджан.
  Страната е решила за транспортирането на каспийски газ към Европа по участъка Азербайджан- Грузия- Турция сама да се погрижи:
  Чрез построяването на новия Транс- анадолски тръбопровод (TANAP) съвместно с Турция, 80% на Сокар, 20% на Ботас, на 26.12.2011 е създаден консорциумът.
  Говори се , че Турция иска да увеличи дела си до 50%.
  Капацитет на тръбата16млд.куб.м(може да се увеличи до 24), цена 7млд.$.
  Европейците остават отвън.

 25. 25 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  [quote#23:"SSmart"]500млн. годишно както враговете правеха за да ни държат в комунистическия зандан[/quote]

  Долнопробните ви лъжи си нямат еша. За твое сведение, правоприемникът на братския Савецки съюз, така и не върна дълговете и към България. Накрая, след много цигании, върнаха една малка част от него под форма на ръждиво оборудване за Кремиковци и за войската.

 26. 26 Профил на kompleksara
  kompleksara
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#6] от "Миша":

  Миша , ти прочете ли какво се изисква от България за да се доставя този втечнен газ???
  Терминал-това се изисква,а най-евтиният е 6 млрд евра,на Баку струва 12 млрд,но те могат да си го позволят,а ние???

 27. 27 Профил на kompleksara
  kompleksara
  Рейтинг: 468 Весело

  До коментар [#25] от "gianni":

  Какви дългове бре луд,ти гледа ли документалният филм,където заради един отсрелян елен,Хрущов е зачеркнал над 2 млрд рубли-лева дълг на България към СССР

 28. 28 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Разгеле, защото вече си мислих, че ще предизвикат Трета световна война заради този проект, въпреки, че все още не е късно.

 29. 29 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  До коментар [#27] от "kompleksara":

  За разлика от твоите "документални" измишльотини за лов, целувки в уста и прочие простотии, редукцията на дълга на СССР към България я има черно на бяло.

  PS. А бе другаре, изправете си най-после чупката в кръста, бре. Съветската империя предаде богу дух, а мадър Раша няма никакво намерение да връща партийните секретари по места, както и да се мазните.

 30. 30 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 497 Весело


  Тази цялата сага с Набуко звучи като на работа на политици - т.е. дилетанти и крадци. Всичко, което беше публикувано по темата още от 2003 година звучеше несвързано - като праразказ на малко дете. Например смешно е, че чак сега е устоновен факта, че няма достатъчно количество газ, който да запълни планирания капацитет (отделен е въпроса как е бил планиран същия). Нямам съмнения обаче, че ЕССР е осигурил достатъчно голям бюджет за предварителни проучвания, както и че част от този бюджет се е озовал в джобовете на политици.

  Започвам да си мисля, че средно-европееца освен за чиновник, за работа не става. Дай му нещо да направи с държавата, подкупче да плати на този и онзи и да усвои някакви кинти накрая, Те затова и правителствата на континента са в технически фалит и емитират нови дългове ежедневно да оцелеят - абе социализъм, демагогия и простотия.

 31. 31 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#16] от "PlamenVarna":
  Понякога истината боли, но това не означава, че лъжата лекува.
  Повечето хора са твърде лениви, за да се докопат до истината; те са доволни и на първото попаднало им авторитетно мнение. — Тукидид

  Цялата истина минава през три етапа. Първо, смятана е за абсурд. Второ, тя е насила спирана. Трето, тя е приемана за очевидност.

 32. 32 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Гневно

  Напусналият партията на Яне Янев “Ред, законност и справедливост“ (РЗС) Димитър Абаджиев представлява България в международното дружество за изграждането на газопровода “Набуко“, с решение от 12.03.2010 г. на “Българския енергиен холдинг“ (БЕХ), съобщиха от дружеството.
  Абаджиев беше номиниран за член на Изпълнителния борд на международната компания “Набуко Газ Пайплайн интернешънъл”. Органът е нов и се създаде като корпоративна структура на базираната във Виена проектна компания.
  Сега Димитър Абаджиев да не умува, а да ни връща парите за заплати, надутите командировъчни пари и бонуси и то до евроцент.

 33. 33 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#10] от "nea":

  "Ако" тва, "ако" онова, ама акото мерише и цапа гащи. Като видиме, че има осигурено финансиране, сключени договори и строителство по некой от тия проекти, тогава ме събуди.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 34. 34 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 504 Весело

  От ВР може да смятат каквото си искат, не те са важните
  в този проект.

  Важно какво смятат новите играчи от БРИКС и Турция, например Петробас, Чайна Петрол.

 35. 35 Профил на kompleksara
  kompleksara
  Рейтинг: 468 Весело

  До коментар [#29] от "gianni":

  Джани аз не отричам че имат дълг към нас,но защо да ни го връщат,да не би да сме нещо?? Я ми кажи защоикога опростихме дълга на ирак,на Либия и редица други държави.Щом е така защо да не опростим дълга и на Русия.Е ама те поне ни дадоха нещо,може да е скраб-метал,ама дадоха.А какво ни дадоха другите... само те питам бе братле. Интересно мие какво ще кажеш в своя защита. А иначе съм естетсвено за отскубване от монопола на Русия е енергетиката,ама.... не така мислят нашите управляващи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK