БСК: За три месеца са закрити 27 хил. малки фирми и 56 хил. работни места

Божидар Данев

© Анелия Николова

Божидар ДаневЗаради недалновидната  политика на кабинета само за три месеца са закрити 56 хил. работни места и 27 хил. малки и средни предприятия. Това становище изрази изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев на среща на ръководството на камарата с министъра на икономиката Делян Добрев, съобщи пресцентърът на БСК.


Работодателската организация изрази очакване министърът да отстоява по-твърда позиция пред останалите министри, когато се предлагат популистки решения, вредни за конкурентното развитие на икономиката. БСК предлага да се възобнови дейността на Съвета за икономически растеж, нормативните актове да се приемат само след предварителна оценка на въздействието им, а бюрократичните процедури да се съкратят. 


Председателят на управителния съвет на БСК Сашо Дончев изрази недоумение от факта, че има огромно количество информация, която по неясни причини е засекретена, а би трябвало да е обществено достъпнаКато пример той посочи разчетите и методиките на ДКЕВР. "Не можем да наричаме себе си "свободно общество", докато имаме Закон за достъп до информацията, вместо да говорим за Закон за класифицираната информация и тя да е единствената с особен режим на достъп", смята Сашо Дончев.


Министър Добрев увери, че с осъществените структурни промени в оперативната програма  "Конкурентоспособност" времето за разплащане с бизнеса се съкращава два пъти. 

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  Тоя пък чак сега се сети да пищи - тя гербавата политика за унищожаване на малкия и средния бизнес вече трета година е във вихъра си...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 2. 2 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 778 Неутрално

  История на БСК:

  БСК през 80-те години на ХХ-и век

  На 25 април 1980 г. представители на най-големите български предприятия учредяват Българската индустриална стопанска асоциация ( Bulgarian Industrial Association), преименувана по-късно в „Българска стопанска камара”, но запазва името си на английски език. БИСА е първата неправителствена организация на бизнеса в бившия социалистически лагер, проводник на пазарните отношения в България. Макар и във времена на планова икономика и силен партийно-политически натиск, организацията успява да наложи някои съвременни, не само за онова време, но и за днес, принципи на пазарно поведение.

  Още от самото си основаване БИСА започва да развива своята регионална структура, като изгражда регионални стопански асоциации и камари. Всяка от регионалните структури на БСК е самостоятелно юридическо лице.

  БИСА създава първия в България фонд за рисков капитал и първата за България търговска банка (Банка за стопански инициативи АД), чрез които финансира изграждането на повече от 600 малки и средни предприятия. Голяма част от тях се развиват успешно и днес.

  Важна част от дейността на БИСА е свързана със създаването на технологични паркове към Техническите университети в София и Варна, работещи в областта на трансфера на технологии.

  Новаторските за онова време идеи и дейности на асоциацията предизвикват интерес – не само в България, но и зад граница.

  БСК през 90-те години на ХХ-и век

  С началото на демократичните промени в България Българската индустриална стопанска асоциация (БИСА) е преименувана на Българска стопанска камара/Bulgarian Industrial Association.

  и т.н.

  от сайта им.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 3. 3 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1291 Весело

  Еми нали това е целта на Гербаджиите?

  Да унищожат малкия и среден бизнес, за да направят място за монополите и олигарсите.

  Иван Костов го каза прекрасно ( то и затова го мразят хората - защото казва истината. Колко по добре е да има шаман който постоянно говори глупости на матриала):

  "Пред Дарик радио Костов свърза станалото в Синята коалиция и с подетата от ДСБ атака срещу монополите, злоупотребяващи с господстващото си положение на пазара.

  "Ние атакувахме много остро някои от ключовите монополи, които поискаха през организацията КРИБ среща с нас. На тази среща присъстваха Валентин Златев, Огнян Донев. Беше направен опит да бъдем принудени да се откажем от тази линия на поведение, говоря за ДСБ, чуха се заплахи и сега два месеца по-късно има и реализация на тези заплахи... Втората причина (за разпадането на Синята коалици – бел. ред.) е, че част от хората са под силното влияние, да не казвам под паричното влияние, защото и това се подозира, на фирми с господстващо положение, които са ги обвързали по някакъв начин. То много лесно може да бъде проследено между другото, като се вижда откъде идват най-яростните говорители на тази теза. Идват от Бургас, идват от София, където са "Лукойл” и където е "Софарма””, обясни Костов."

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 4. 4 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 418 Неутрално

  А Дянков няколко пъти вече обяви,че кризата е свършила! Да се чуди човек на кого да вярва на него ли,или на празния си хладилник!Особено ако е от армията на безработните!

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  Що плачете ??? Нали това искахте да удушите конкуренцията и почти целия дребен и среден бизнес, сега трябва да се радвате, постигнахте успех.

 6. 6 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1291 Весело

  Като допълнение към горния коментар:

  Нямам нищо против минусите, като цяло оценките по коментарите малко ме интересуват, но ако можете заедно с цъкането на минус да се замислите колко скъпи са ви лекарствата и колко скъп ви е бензина.

  И да се опитате , ако можете, да направите връзката между казанато от Костов и безумните цени на тези две стоки.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 7. 7 Профил на mary33
  mary33
  Рейтинг: 418 Гневно

  До коментар [#5] от "442":

  Да плачат те също подкрепяха пожарникаря че бил на прав път за унищожаване на българските фирми които не са спонсори на ГЕРБ

 8. 8 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  невъзможно, Боце каза че всичко цъфти, според бай Дянко имаме и растеж. Сега душат икономиката с касовите апарати, с които помпат мобилните оператори и не пипат измамниците с ДДС и акцизи, защото някой трябва да финансира ГРОБа.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  low riders team
 9. 9 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 533 Любопитно

  Лошото наистина е,че се взимат популистки решения,които пречат на средния и дребния бизнес,за сметка на едрия и олигарсите.Защо например данъка на едноличните търговци е 15%,а на останалите 10%? И много други привилегии и облекчения за едрия бизнес,за сметка на дребния,а той е гръбнака на икономиката.

 10. 10 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 932 Неутрално

  И камарата е само една камара от неграмотни хрантутници на държавна хранилка. Индустрия няма, но " изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев" има. КТБ Цветан Василев колко бомби продаде на арабите и прави индустрия а Данев пищи че не е в играта.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 11. 11 Профил на grinch
  grinch
  Рейтинг: 215 Неутрално

  ... а колко са новооснованите ...?
  би било интересно да се види ... просто за сравнение ...

  и също колко от тези затворените фирми са фирми които просто се обявяват за фалирали или се преименуват ? ...защото е по "изгодно" ...

 12. 12 Профил на Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Рейтинг: 979 Неутрално

  "Работодателската организация изрази очакване министърът да отстоява по-твърда позиция пред останалите министри, когато се предлагат популистки решения, вредни за конкурентното развитие на икономиката"

  Е, най-после малкия и среден бизнес да имат защитник. Детко Добрев ще заема твърда позиция срещу Вальо Златев и партньора му ББ.
  Дано през следащите 3 месеца закрите работни места да са по-малко. Защото закрите фирми няма как да намаляват.

  През последните 4000 години не е опитомено нито едно ново животно.
 13. 13 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  Ама на к'ви се правят тия, бе ... то политиката на правителсровото е такава - да закрият малките и средните и да останат само най-големите. Ако са закрити 56 хиляди работни места и правителството не е разбрало - означава, че правителството е сляпо.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 14. 14 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#13:"Нефертити"] Ако са закрити 56 хиляди работни места и правителството не е разбрало - означава, че правителството е сляпо. [/quote]

  Не е сляпо.

  Правителството потрива доволно ръце защото поставя хората безизходна позиция, а отчаяният и гладен човек се управлява най-лесно.

  Големите печеливши са олигарсите и монополите.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 15. 15 Профил на HAGBARD
  HAGBARD
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Не може да бъде, президентът друго разправяше в САЩ.

 16. 16 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#6] от "NPaine":

  Като гледам - и тук са ти нацвъкали минусчета...... Явно са им евтини на някой хора

 17. 17 Профил на Христо Илиев
  Христо Илиев
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Откога се казва изпълнителен председател? Или е председател, или е президент, или изпълнителен директор! Дневник пак се уля...

  Viva EU
 18. 18 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  До коментар [#11] от "grinch":

  Ако беше преименуване, то нямаше да има останали 56 000 работници на улицата. Колкото и да се опитваш да неглижираш факта, то него си го има.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 19. 19 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  "За три месеца са закрити 27 хил. малки фирми и 56 хил. работни места"

  Защо е така?
  Правителството насърчава монополите в енергетиката и големите търговски вериги като Метро, Била, Кауфланд, Карфур, Лидъл, Пепси, Кока Кола и пр. Те убиват дребния и средния производител у нас, а печалбите се изнасят зад граница. От това безработицата расте, а покупателната способност на народа намалява, а икономиката ни е в рецесия или застой.
  Дори и това, което традиционно сме произвеждали вече е от внос. Картофи, боб, чесън, домати, пипер, ябълки, грозде и пр. не можем ли да си произвеждаме сами, ако имаме съответната насърчаваща политика? Защо внасяме безвкусно свинско месо от Холандия и Германия, от прасета, които са хранени с отпадъчните мазнини от производството на биодизела, месо, което там необработено никой не консумира. Защо в кварталния ни пазар доскоро имаше 9 сергии за плодове и зеленчуци - сега са само 2. Имаше 3 сергии за цветя - сега е само 1. Имаше 5 сергии за домашни потреби и стоки за бита - сега са останали 3. Защо умира дребният и средният бизнес в България? Защо са закрити толкова фирми през тази година? Има ли държавата ни финансов ресурс да подпомогне тези безработни? Нека Боко, Дянков и компания кажат ЗАЩО??????

 20. 20 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Ах ,забелязвам в последно време много положителни новини! Народе ,започвай да пееш и живееш!

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на grinch
  grinch
  Рейтинг: 215 Неутрално

  До коментар [#18] от "Тони!":

  ... нищо не се опитвам ....просто искам ако някой ме информира за нещо да ми подава пълната информация .. а не само една избрана част ... защото така звучи по-фрапиращо, сензационо, итнт ...

  Не отричам че има загубени места и затворени фирми (повече от новооснованите..), но бих искал да знам коко са новооснованите, в кои области предимно са затворените и в кои новооснованите и много друга информация както се подава когато се обявява подобен вид информация.

  Предоставена по този начин тя:

  1. Няма почти никаква стойност ... за трезво мислещ човек
  2. Прилича на опит за търсене на сензация ... не прави чест на Дневник ...
  3. Прилич на опит за манипулиране на общественото мнение ... съдейки по коментарите на участниците във форума

 23. 23 Профил на Христо Илиев
  Христо Илиев
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Извинявам се за горното си мнение. На сайта на БСК пише, че титлата на въпросния изпълнителен председател се казва именно така. За пръв път се сблъсквам с подобна титла!

  Viva EU
 24. 24 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  До коментар [#22] от "grinch":

  Разбира се, че е манипулиране. Това обаче далеч не означава, че светлината, която се опитват да хвърлят източниците на тази информация не е вярна. Може и да е напълна, но за посоката съм напълно убеден.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 25. 25 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2367 Весело

  "...а би трябвало да е обществено достъпна..." - достъпът в БГ не е това, което Е, така че или се правят, че не го разбират или никога няма да го разберат. Надежда всяка оставете, нравите не могат да се променят...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 26. 26 Профил на grinch
  grinch
  Рейтинг: 215 Неутрално

  До коментар [#24] от "Тони!":

  ... но докато Вие имате известна изирателно способност и сте достатъчо образован за да не се подавате на подобна "обработка", то при голямо число Българи тази способност липсва ...

  Поради тази причина подаване на информациятаспо такъв начин (макар и с правилна тенденция в изказването) е равносилно на манипулация.

 27. 27 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Мдаааа, за управляващата ни мутромилиционерщина т.нар . средна класа - хората, които работят за себе си и не зависят изцяло от държавата, са просто опасни и трябва да бъдат ликвидирани икономически. Бизнесът им да стане плячка на монополите, които пък са основната финансова опора на управляващите. И преобладаващата част от населението да бъде поставено в условия, при които основната цел да е оцеляването и всичко останало да е далеч назад. Такива хора се управляват лесно, и най-важното, не им е до политика. И са принудени, дори доволни, да участват с ограничените си средства в мутренските бизнеси на тиква и ко от типа на тоталната контрабанда на цигари, алкохол, горива...
  Не може да се отрече, че съумяха да го направят. Мутри+ милиционери + олигарси се оказаха много силна комбинация за управляване на България. И много ефикасна в начинанието След нас потоп, тогава ние ще сме на Малдивите"

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 28. 28 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#9] от "moloko_":


  [quote#9:"moloko_"]Защо например данъка на едноличните търговци е 15%,а на останалите 10%?[/quote]

  Защото ЕТ не плащат 5% данък дивидент. Останалите като платят 5% дивидент и техния данък става 15%. Не повтаряйте червените ревове, моля ония пускат някакъв рев и винаги се намират незапознати да им пригласят

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 29. 29 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 533 Весело

  До коментар [#28] от "donchoquihote":

  И какъв данък дивидент плащат ООД-етата?

 30. 30 Профил на Голямата Мечка
  Голямата Мечка
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#22] от "grinch":

  От къде са взети числата - от търговския регистър - до края на 2011 година фирмите трябваше да се пререгистрират и това са фирмите които не са го направили. Тези фирми са от три големи категории
  1. Практически фалирали отдавна и собствениците им нямат пари да ги закрият
  2. Пълни със счетоводни скелети в гардероба - ДДС измами, неплатени данъци и усигоровки - много по изгодно е да ги оставиш да се закрият служебно от колкото да ги привеждаш в законен вид
  3. Фирми неработещи поради проблеми между съдружниците

  Броят "Загубени работни места" се получава като умножиш броя на фирмите по 2 и добаш още две хиляди за да не е толкова очеведно

  Та тези фирми загуби българската икономика в първото тримесечие на 2012 - или просто казано чист популизъм. Иначе съм съгласен - ако държавата не се заеме най накрая да стимулира реално малкия и среден бизнес нещата ще се влошават още, но точно тези 27 х фирми нямаше да оправят нещата пореди описаните по горе причини...

 31. 31 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#29] от "moloko_":

  Най-обикновен при разпределение на печалбата

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 32. 32 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#30] от "virtual":

  има и една четвърта категория - фирми, които минаха от светло на сиво, и си работят, но по "внимателската" да не ги надушат. Просто защото при спадналите им обороти и приходи и увеличените разходи така е по-смислено.

  low riders team
 33. 33 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 533 Весело

  До коментар [#31] от "donchoquihote":

  Съгласен съм,но ако я капитализират и няма да платят нищо,като сигурно има и други законни начини за избягване на данъка,а ЕТ нали се сещаш,че си плаща всичко.

 34. 34 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#4] от "milena_82":Да ви кажа,на джоба и на изключения си хладилник/щото няма какво да съхранявам в него/вярвам повече,отколкото на Дянков и телевизиите.

 35. 35 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 988 Весело

  Цитат:"Заради недалновидната политика на кабинета само за три месеца са закрити 56 хил. работни места и 27 хил. малки и средни предприятия."

  Не знаех, че цяла Европа е в небивал икономически подем и САМО в България се закриват малки и средни предприятия.

  Господин Божидар Данев да беше дал конкретни примери, защото и аз мога да кажа, че тези 27 хил. предприятия са закрити поради неправилно управление. Доказването не е като казването.

 36. 36 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#35] от "BlueWater":

  с гърдички на амбразурата, Цветанов

  low riders team
 37. 37 Профил на kompleksara
  kompleksara
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#31] от "donchoquihote":

  И кога големите компании са на печалба??? Моля те отговори ми???
  Лукойл работи на загуба,Софарма имат печалба от .....120 х лв,хахха смешно нали,но е така?? И тези 5% ги сметни върху 120х лева и хахал да са на държавата тези дивиденти.
  ЧЕЗ печалба = 600х лв,бахти дивидента.
  Стига не защитавай тези които ни убиват,дори и по Костово и ЖанВиденово време не беше така,както при тези идиоти

 38. 38 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 470 Неутрално

  На загубилите работните си места- сорри! А на спечелилите от тази поредна ГРОБарска далавера, сигурно би трябвало да кажа честито?!? Ама аз като един недорасляк, като един некадърник, като един шмотльо, ги проклинам, защото и моите два хладилника са в пенсия! Егати рецесията! Егати кризата! Егати лъжливите овчарчета! Даже някои долетели чак от Америка, също да са проклети!!

 39. 39 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3913 Неутрално

  Това е поредната лоша новина у нас!Истината за безработицата е,че тя нараства,а управниците реално нищо не правят ,за да се стабилизират нещата и да се привлекат чужди сериозни инвестиции,които могат да ни измъкнат от това безумно състояние!

 40. 40 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  БСК им свършиха парите за пране и само мрънкат.

 41. 41 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тони!":

  Сега са му свършили парите от предните ,а тея не му дават той затова реве.

 42. 42 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Заради недалновидната политика на кабинета закрити 56 хил. работни места --- , когато се предлагат популистки решения, вредни за конкурентното развитие на икономиката.--Може това попул. решение е по мъдро от едно негромотно и некомпетенто управление с доказани щети а за популистите щетите са предполагаеми и не доказани

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK