Началната цена в търга за ИПК "Родина" е 20 млн. лв.

ИПК Родина

© Надежда Чипева, Капитал

ИПК РодинаСградата на издателско-полиграфическия комплекс (ИПК) "Родина" ще се продава на търг с явно наддаване и начална цена от 20 млн. лв., съобщи Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. 


Търгът за имота, който е частна държавна собственост, е насрочен за 25 юни. Стъпката на наддаване е определена на 1 млн. лв., а депозитът за участие е 2 млн. лв. Всички суми са без ДДС. 


Цената на тръжната документация е 5 хил. лв. и може да се купи от агенцията до 18 юни. 
Наскоро в интервю за Капитал daily изпълнителният директор на АП Емил Караниколов съобщи, че към сградата проявяват интерес чешки и азиатски инвеститори. 


Недовършената постройка на издателския комплекс престоява неизползвана трето десетилетие. По време на управлението на тройната коалиция имаше план там да се настани Националната агенция за приходите като сградата бъде достроена от частната компания "Обединени български вестници" на Ирена Кръстева в замяна на други имоти на НАП в центъра на София. По-късно Кръстева се отказа от проекта. 


Правителството на ГЕРБ възложи на Агенцията за приватизация да продаде имота чрез публичен търг още през февруари миналата година. Задължително условие за продажбата беше бъдещият купувач да завърши обекта и да го въведе в експлоатация или да го разруши и разчисти терена до една година след сключването на приватизационния договор.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK