Летище Варна очаква 10% ръст на полетите

Водната арка, с която в началото на март беше посрещнат първия самолет, кацнал на ремонтираната писта на варненското летище.

© Летище Варна

Водната арка, с която в началото на март беше посрещнат първия самолет, кацнал на ремонтираната писта на варненското летище.Русия и Германия ще бъдат основни дестинации в чартърната програма на летище Варна през тази година. Това каза при откриването на активния летателен сезон изпълнителният директор на летището Димитър Костадинов. По думите му очакванията за предстоящото лято са полетните програми да отбележат ръст между 8 и 10%.


От и до двете основни дестинации Германия и Русия през следващите месеци ще бъдат изпълнени около 48% от полетите, каза още Костадинов. Според него съществуват сериозни предпоставки тазгодишният туристически сезон да сложи край на тенденцията към намаляване на полетите от Германия, която продължава вече седма година.


По данни на летището в края на миналата седмица броят на обслужените пътници вече е достигнал 15 хил. души, а милионният пътник се очаква в началото на септември, след пика на туристическия сезон.
Над 70% от всички полети, които ще обслужи летище Варна ще бъдат чартърни. Разписанието на летището, което е в сила в момента показва, че целогодишни редовни линии от и до Варна се изпълняват по направления Виена, Москва (Домодедово) и Лондон (Лутън).Ежедневно се изпълняват полетите на националния превозвач България Ер от и до София.


През тази година летището има две нови редовни линии - до руския град Перм и Нант във Франция.
Пет пъти седмично са полетите на авиокомпания Austrian Airlines от и до Виена. Полетите по направление Москва на руския превозвач "S7Airlines" са планирани да стартират от 26 март и ще се изпълняват два пъти седмично.Ден по-късно стартират и полетите на нискотарифната  авиокомпания Wizz Air до Лондон (Лутън) във вторник и събота.


Варненското летище беше закрито през есента на миналата година заради изпълнението на мащабен инфраструктурен проект за рехабилитация на пистата за излитане и кацане. По данни на компанията неговата стойност е приблизително 40 млн. лв. За изпълнението на строителните работи  Фрапорт сключи договор с известната немска компания "Макс Бьогл Бауунтернемунг" ООД.


"За туристическия сезон през 2013г. година ще бъдат готови и новите пътнически терминали на летищата във Варна и Бургас, управлявани от германо-българския консорциум "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД. Те ще разполагат с обширни зони за пристигащи и заминаващи пътници, модерни системи за обслужване на пътници и багаж, търговски зони и просторни открити пространства.
Терминалът във Варна ще се простира на площ от 18 000 кв.м., а бургаския около 20 000 кв.м.Проектният капацитет на новия терминал в Бургас е 2 700 000 пътници, а на варненския – 1 800 000. Гишетата за регистрация на пътници в Бургас ще са 31 и 25 – във Варна. Проектите са изцяло съобразени с изискванията, свързани с присъединяването на България към шенгенското пространство, уточниха от "Фрапорт".


Проектите, целят запазване на ваканционното настроение на пътниците по време на целият им престой на летището, в съчетание с характерни елементи от българската архитектура и природа.


През тази и следващата година "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" възнамерява да инвестира в развитието на двете морски летища около 150 млн. лв лв., съобщиха още от компанията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK