Георги Гергов е заложил в своя полза всички активи на "Пловдивски панаир"

Георги Гергов на 47-ия конгрес на БСП през 2010 г. 

© Надежда Чипева, Капитал

Георги Гергов на 47-ия конгрес на БСП през 2010 г. Международен панаир Пловдив" АД е заложил всичките си активи в полза на мажоритарния си собственик "Пълдин туринвест", за да обезпечи заем, който е взет от самия изложбен център. Това показват документи, оповестени в Търговския регистър, съобщава "Капитал Daily".


През май съветът на директорите е взел решение да се сключи договор за особен залог. Междувременно продължават споровете за собствеността върху компанията между държавата в лицето на Министерството на икономиката и бизнесмена Георги Гергов.


Заемът от 14.7 млн. евро е изтеглен през 2010 г. от "Уникредит Булбанк". Той трябва ад бъде върнат до края на 2014 г. Според медийни публикации парите се използват за разплащане с доставчици и партньори.
През юни 2011 г. е сключен анекс към договора за заем, с който се променят част от параметрите и като обезщетение е заложено дружеството, което контролира панаира - "Пълдин туринвест".

През май 2012 г. съветът на директорите на панаира сключва договор за особен залог в полза на "Пълдин туринвест" именно заради кредита. Залогът обхваща 348 хил. кв.м земя и 92 сгради. Според него, в случай че Пловдивският панаир не обслужва редовно кредита, това ще стори контролираното от Гергов дружество "Пълдин туринвест".

Предвижда се още, че когато "Пълдин туринвест" направи някакво плащане към банката по кредита,  изложбеният център се задължава да я възстанови на следващия работен ден на дружеството. Залогът е цялото имущество на панаира.

Теоретично, ако се стигне до този момент, а панаирът не може да възстанови исканата сума, "Пълдин туринвест" може да прибегне до принудително събиране и придобиване на активи на панаира.


От протокола от заседанието на съвета на директорите се вижда, че против решението е гласувал единствено представителят на Министерството на икономиката - Владислав Богоров.


От ведомството коментират, че "в момента екип от юристи и икономисти анализира сделката, нейната законосъобразност и дали тя е изгодна за панаира".


"При условие че бъдат констатирани факти, които противоречат на законовите норми, държавата ще предприеме ответни действия с оглед защита на държавния интерес", посочват от министерството.


Залогът е направен в момент, в който се очаква Върховният касационен съд да се произнесе дали изложбеният център неправомерно е приватизиран.


Мажоритарен собственик на Пловдивския панаир в момента е бизнесменът Георги Гергов, въпреки че дружеството е в забранителния списък за приватизация.


През 2006 г. общинското тогава дружество "Пълдин туринвест" придоби чрез увеличение на капитала 34 на сто от собствеността на панаира. Решение за това е взето от тогавашния министър на икономиката Румен Овчаров. Впоследствие "Пълдин" беше придобито от Гергов


Година по-късно отново чрез увеличение на капитала, извършено чрез апортиране на имоти, собственост на Гергов, "Пълдин туринвест" вече има дял от 49% в дружеството. През 2008 г. бизнесменът изкупи и акции от частни лица, които са ги придобили като наследници на бивши собственици на земи в изложбения център, и по този начин придоби мажоритарен дял. 


Правителството на ГЕРБ атакува в съда сделките за панаира, чрез които Георги Гергов взима дял от него. На първа инстанция държавата печели и делото. Окръжният съд в Пловдив обаче отсъжда, че решенията за увеличението на капитала на дружеството са законни, с което и връща контрола върху изложбения център на Гергов.


Министерството на икономиката обжалва пред Върховния касационен съд. Очаква се съдът скоро да се произнесе по казуса.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  тоя червен номенклатурчик е нагличък, хайде сега банката която е взела залог на чужд собственик да му мисли......нямам идея ако този "барон" ако реши да не връща парите какво ще правят онези отворените от уникредит

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  По тези територии е така, щото в селото няма кучета, а стопаните са без пушки. Всеки разбойник може да влезе в дома на възрастна вдовица и да и открадне, каквото си хареса.

 3. 3 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 479 Неутрално
 4. 4 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Много е нетърпим.
  Нужна е акция като при Гриша Ганчев

 5. 5 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Как прилича другаря от снимката на онези хубави животинки със завити опашки дето ги е гледал навремето... казват, че за всяко прасе идвала Коледа, дали ще доживеем и този шопар да заквичи пред ножа?

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 6. 6 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Изглежда, че няма кой да сезира антикорупционните институти в България.Това си е жива далавера на "честния" олигарх Гергов-Пловдивски, пред очите на цялата страна.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 7. 7 Профил на dragalevski
  dragalevski
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Откъдето мине този дърт комунист, трева не никне!

 8. 8 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 471 Неутрално

  ТОВА Е ЛЕБЕДОВАТА ПЕСЕН НА СВИНАРЯ. ЯВНО Е ЗАДЛЪЖНЯЛ И ПРАВИ ТЕЗИ РИСКОВАНИ ХВАТКИ ЗА ДА ОЦЕЛЕЕ.ПОРЕДНИЯ ПИШМАН НАЗНАЧЕН БИЗНЕСМЕН.СИГУРНО Е ФАЛИРАЛ. ЗАТОВА СЕ И НАМЕСИ В ПОЛИТИКАТА.ТЕЗИ ХВАТКИ ВЕЧЕ НЕ ВЪРВЯТ.

 9. 9 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Ха ха,какви финтове на този селски тарикат,да цака два пъти.И този бивш свинар и настоящ милионер е начело на БСП в Пловдив.Ало БСП..каква партия сте,кого представлявате и чий интереси защищавате?Защо до сега не извадихте партииното досие на Б.Борисов,вместо да се прави на десен и...много защо има още...

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 10. 10 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 769 Неутрално
 11. 11 Профил на kapitalist
  kapitalist
  Рейтинг: 479 Гневно

  Абе тоя как така взема заем от банка, като Директор на Панаира, залагайки 'сърцето му' /своята фирма Пълдин/,
  а в същото време, като пак като директор на 'сърцето', си го подсигурява, пренебрегвайки интереса на 'тялото' /Панаира/ на което е Директор???
  С втората операция, той ПРЕЦАКВА ИНТЕРЕСА на 'тялото' - Панаира - изнудва го заедно с акционерите му да РИСКУВА ПОВЕЧЕ, отколкото в СВОЯТА фирма! Иска да СПАСИ нея, а НЕ общия ПАНАИР! Типичен конфликт на интереси. Забранена договорка по чл. 38 от ТЗ май беше. Шизофреник... Или просто измамник на балъци. 8-О

 12. 12 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Кога ли най-сетне държавата ще отреже наглия свинар и ще си прибере откраднатото от него? Хайде, погнахте Гришата, време е да се заемете и с тази креатура.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 13. 13 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1152 Гневно

  Тоя няма ли кой да го вкара в затвора най накрая.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 14. 14 Профил на HAGBARD
  HAGBARD
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Голям плач при Цветанка, че били разпродали държавата, мъчно му е, че не му я продадоха цялата на него.

 15. 15 Профил на kapitalist
  kapitalist
  Рейтинг: 479 Разстроено

  Горе не ТЗ, а ЗЗД: Чл. 38. Представителят не може да договаря от името на представлявания нито лично със себе си, нито с друго лице, което той също представлява, освен ако представляваният е дал съгласието си за това.

  Упълномощителят има право винаги да оттегли пълномощието, а пълномощникът - да се откаже от него. Отказването от това право от страна на упълномощителя или пълномощника е недействително.

 16. 16 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 479 Весело

  Това е един голям бизнесмен.Той е започнал от кръглата нула само с едни 50 свине майки.Всеки начинаещ предприемач би трябвало да се поучи как се прави бизнес.Партията раздава пистите и такива като него летят.

 17. 17 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#4:"Eisbär"]Нужна е акция като при Гриша Ганчев [/quote]

  Гриша Ганчев не е от партия, която след една година ще управлява!

  Аз не чух Гергов да плаче при Цветелинка, напротив похвали Костов и Бойко като мъдри държавни ръководители, Костов защото продал предприятията и той успял да си купи, а Бойко защото прегазил такива недоразумения като Яне и Волен!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 18. 18 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Весело
  - ГАРАНТИРАНО ОТ БСП !!!  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 19. 19 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Неутрално  ЧРЕЗ Мутрите

  СерГей-Шеф и Овчаров.


  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 20. 20 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Любопитно  БСП е ОПГ

  (Организирана Престъпна Група)

  а картотекираните "играчи"
  се хилят тъпо от снимката ..........

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 21. 21 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Не е виновен, както знаем ядящия зелника! Даже Гоце Архаров, му даде и орден!?! Само не си спомням, ордена Сакар планина ли беше, или Осоговска планина!?! А бе, май беше, ако се не лъжа най "високият"!?! Зелник, а!? Олигарси, а!? Мамка ви мръсна на всичките......! Иначе нищо лично! Невинни дал Бог в тази територия! Май, май всички сме невинни!????

 22. 22 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Отново със зелниците и баниците, кой ги дава и кой ги яде? Между другото никой не споменава че Пълдин е на Гергов и община Пловдив, ама познайте дали общината взима нещо от там? Панаира + тлъсто парче от Стария град с къщи бе харизано като вноска в това "изгодно" общо дружество от по-стария кмет на Пловдив Чомаков. Който кмет - забележете беше от СДС. А относно коментари, че Гергов бил пловдивски не се съгласявам - той е израснал в близкото село Ягодово. Но родът му не е от там - от врачанско били, ама по партийна линия ги заселили до Пловдив.

 23. 23 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  Поредната мошенгийска схема,реализирана на от БГ олигарх!

 24. 24 Профил на Ало, Ваньо?
  Ало, Ваньо?
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Левон какво мисли за сделката? Помагачът на престъпника какъв е?

  Спечелилият поръчка за около 50 000 лв. за коментари във форумите е 25-годишният Антони Стоев, управител на дружеството "ЕМ ЕНД МАРК" ЕООД.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK