БМФ получи шести 30.7 хил. тонен кораб, построен в Китай

Корабът "Родопи"<br />Снимка: <a href="http://www.maritime.port.bg/" target="_blank">maritime.bg</a>

Корабът "Родопи"
Снимка: maritime.bgПараходство БМФ прие шестият от серията 30.7 хил. тонни кораби, които поръча в Китай. Както и останалите пет, той е построен в корабостроителницата на Шанхайгуан. Това съобщи специализирания сайт Mаritime.bg


Бълкерът (кораб за насипни товари ) с името "Родопи" вече е поел първия си курс с пълен товар от Китай към пристанище в Западна Европа. Само за две години БМФ вече се сдоби с нова флотилия от осем нови бълкера. Шест от тях "Витоша", "Странджа", "Осогово","Беласица", "Люлин" и новият "Родопи" са еднотипни и с еднакъв тонаж. Два от корабите "Родина" и "България" са 38 хил. тонни.


По информация на компанията собственик на корабите инвестицията в тях е на обща стойност 338 млн. лв. и с нея "Параходство БМФ" АД е изпълнило предсрочно 5 годишния инвестиционен план, поет като ангажимент към Агенция за приватизация.
Новоприетият "Родопи" е оборудван с модерна навигационна апаратура и силови уредби. Всички кораби от тази серия са с ледови клас, което позволява на компанията да оперира с тях в тежките зимни условия на северните морета, и са тип "Лейкър" (конструирани са с възможности за плаване във Великите езера на Северна Америка). Това улеснява експлоатацията и поддръжката им, съобщават от БМФ.


Приетият в състава на "Параходство БМФ" АД моторен кораб с името "Родопи" е третият в историята на най-старата и най-голямата българска шипингова компания. Първият е закупен "втора ръка" на 5 февруари 1961 г. в Анверс, Белгия. Тогава е вдигнат флагът на първия наш специализиран кораб за насипни товари – параходът "Родопи" (ex RUSWOOD), построен през 1953 г. в Лондон, с товароподемност 7945 тона. Първият "Родопи" плава във флота на БМФ до 1972 г., когато е преустроен в плаваща учебна база.


Флагът на вторият кораб "Родопи" е вдигнат на 30 март 1978 г. Той е построен във Варна и е с товароподемност 24 354 тона. Този кораб е бил в експлоатация до 17 юни 2011 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK