Кабинетът увеличи с 80% разходите за приватизация, но не и очакваните приходи

Кабинетът увеличи с 80% разходите за приватизация, но не и очакваните приходи

© Юлия ЛазароваПравителството отпусна днес нови 2 млн. лв. за Агенцията за приватизация, с които тя да покрива разходите си по процеса на раздържавяване през годината. Така сумата на разположение на агенцията вече е с 80% по-голяма от определения й първоначално разходен таван от 2.494 млн. лв., който днес е преценен като недостатъчен. 


В същото време кабинетът не промени очакванията си за постъпленията, които в рамките на годината агенцията ще осигури от продажби на държавните дружества - сумата остава 124 млн. лв., се вижда от съобщението на правителствената информационна служба.


Отпуснатите допълнителни средства са за плащане на посредници по приватизационни сделки, консултантски услуги, изготвяне на приватизационни оценки, правни анализи, информационни меморандуми на дружествата, подлежащи на приватизация, се казва в съобщението. Парите ще могат да се изразходват и за осъществяване на дейностите по следприватизационен контрол, за събиране на вземания по присъдени обезщетения, глоби, санкции и неустойки в резултат на дела, водени от агенцията.


За продажба през тази година се предвиждат дялове от общо 50 предприятия, между които са "БДЖ Товарни превози", външнотърговското дружество "Техноекспортстрой", компанията за дипломатически имоти АДИС,  вече финализираната сделка за ИПК "Родина", дялове в електроразпределителните дружества и в  енергийния холдинг. 

Ключови думи към статията:

Още от Компании

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK