В бъдеще зелената енергия може да намали общата цена на тока, прогнозира шефът на ДКЕВР

Ангел Семерджиев , ДКЕВР

© Цветелина Белутова, Капитал

Ангел Семерджиев , ДКЕВРПостепенно зелената енергия ще започне да влияе с намаление върху общата цена на тока, прогнозира председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев пред Би Ти Ви. Той обясни това с внедряването на все по-модерни и скъпи технологии, които са по-ефективни. 


От вчера в страната действа с 13% по-висока цена на тока, която се обяснява главно със скъпата зелена компонента. 


Семерджиев отрече днешна публикация в печата, в която се прогнозира ново поскъпване с 20% след година.  


Той посочи, че в последното увеличение на цената са отчетени разходите на топлоцентралите за въглеродни емисии през 2013 г. и допълни, че някои от тецовете взимат мерки за подобряване на ефективността си, но други не." Тецовете с дългосрочни договори нямат интерес от това, защото тяхната енергия се изкупува по точно определени схеми и печалбата им е гарантирана", поясни шефът на ДКЕВР и даде като положителен пример държавната ТЕЦ- Марица Изток 2. ,

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mozemedelie
  mozemedelie
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Кой му спря хапчетата? Какво бъдеще сънува този гражданин? Без АЕЦ Белене при цени от ТЕЦ по 60 лв, тогава ВЕИ от 40 лв. може да е коригираща надолу. А доходите? Тях кога увеличавате?

 2. 2 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 885 Разстроено

  Дърт лъжец.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1170 Неутрално
 4. 4 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Аз пък прогнозирам окупация на парламента - преди години!

  Подпис - електронен ;)
 5. 5 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Както преди години!

  Подпис - електронен ;)
 6. 6 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  Цената към момента не зависи от технологиите, а от договорите и законовата рамка. Не виждам държавата да си е мръднала задника да понижи изкупната цена от ВЕИ, та не виждам що тоя се оправдава с бъдещето и технологиите.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 7. 7 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Весело

  Това бъдеще според шефът на ДКЕВР е МИНАЛО за Германия, където дневната енергия е ПО-ЕВТИНА от нощната поради инсталирани 27 гигават пик фотоволтаици при обща консумация 60 гигавата.

  Само че там има СВОБОДЕН ПАЗАР на тази енергия и КОНКУРЕНЦИЯ.

  Освен това през деня Германия изнася 4 - 5 гигавата за "ядрена" Франция, защото последната няма достатъчно мощности.

 8. 8 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Тоя мошеник за какво му плащат заплата? Сигурно да шикалкави и тормози населението с безумни твърдения.
  ОСтавка! Незабавна оставка и затвор!
  Това ДКВЕР не работи в полза на населението, а в полза на други кръгове!

 9. 9 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1391 Весело

  в бъдещето хора като Семерджиев биха били неполезни изкопаеми

  low riders team
 10. 10 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 672 Неутрално

  В бъдеще...засега ще хрупаме зеленото на зелената енергия

  bigman
 11. 11 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  Той посочи, че в последното увеличение на цената са отчетени разходите на топлоцентралите за въглеродни емисии през 2013 г. и допълни, че някои от тецовете взимат мерки за подобряване на ефективността си, но други не."
  На кого се плаща и какво става с парите от тези квоти?

 12. 12 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Весело

  [quote#7:"BlueWater"]Това бъдеще според шефът на ДКЕВР е МИНАЛО за Германия, където дневната енергия е ПО-ЕВТИНА от нощната поради инсталирани 27 гигават пик фотоволтаици при обща консумация 60 гигавата.[/quote]Изследване на немския Institute for Future Energy Systems (IZES) установява, че електроенергията в Германия поевтинява средно с 10% благодарение на соларните инсталации. Цената на електричеството спада средно с 40% в следобедните часове, когато се наблюдава пиково потребление.

  Този феномен е познат като „merit order effect“ и важи също така и за енергията от вятърните ферми. „Увеличаването на количеството на възобновима енергия за продажба намалява единичната цена тъй като е на разположение в часовете на пиково търсене и потребление.“

 13. 13 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Весело

  Как е в Германия:

  Оказва се, че индустрията печели най-много от намалените цени. Големите индустриални потребители пазаруват на едро на борсата и електроразпределителните дружества не прехвърлят спестяванията до домакинствата.

  да обобщим какво е положението със соларната енергия в момента:
  1. Соларната енергия бързо се превръща в конкурентна в много региони (и то без да се вземат предвид огромните странични разходи, съпътстващи традиционните енергогенериращи технологии – замърсяването от въглищните централи, рисковете и отпадъците от ядрения сектор и климатичните промени). Цената на соларната енергия продължава да пада и ако се вземат предвид инвестициите и времето за изграждане на нови традиционни централи, то вече соларната енергия е по-евтина.

  2. Подходящ микс от възобновима енергия (соларна, вятърна, хидро и геотермална) прави ненужни традиционните централи, разчетени като базов резерв. Вятърът духа предимно през нощта, докато слънцето грее през деня; хидро и геотермалните мощности са изключително стабилни и могат лесно да компенсират недостиг. Ключът в момента е гъвкавостта, която ще позволи на електроразпределителните дружества да купуват най-евтината енергия, достъпна във всеки конкретен момент.

 14. 14 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Весело

  http://greentech-bg.net/?p=8404
  Но как така се получава, че Франция, която се гордее със своя ядрен сектор, който осигурява по-голямата част от необходимата електроенергия за страната, внася електричество то Германия?

  „Поради усилената реклама на електричеството от АЕЦ като изключително евтино, се оказва, че във Франция непропорционално голяма част от отоплението се осигурява чрез електрически уреди. Това означава голямо натоварване на енергийната система през студените зимни дни, което ядреният сектор на страната не е в състояние да посрещне.“ – пише Craig Morris от Renewables International.

  И за да компенсира недостига, Франция внася все повече електричество генерирано от слънцето от съседна Германия.

  “Износът от Германия за Франция миналия петък достигна 4 до 5 гигавата – равняващ се на капацитета на 4-5 ядрени реактора“- пише немският журналист Bernward Janzing. Естествено няма причина по това време консумацията в самата Германия да е ниска – тя е от порядъка на 70 гигавата по обяд същият ден, но според енергийните оператори всичко с мрежата е наред, като даже не са включвани студените резерви. По думите на говорителя на мрежовия оператор Amprion „Точно сега фотоволтаиците в югоизточна Германия са страхотна помощ“.

  Цените на електроенергията в Германия също са стабилни, докато цените във Франция са повишени с 50% и гражданите са помолени да намалят консумацията на електроенергия.

 15. 15 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  До коментар [#2] от "PETZL":

  По принцип ми се повдига, като чуя зелена енергия, но е прав с известни условия. Слънчевият балон се разду в национален и световен план по начин, подобен на строителния. Както сега моловете пускат със 6м гратис и наем 6 евро/квм спрямо 50 евро преди 5 години, така и с малко законодателна находчивост може да се облажим от спукването на ВЕИ балона.

  Елементарни примери:

  1) присъединяват се само първите 50 Мв с най-ниска цена . Само 50 Мв на година, всяка година до 2020

  2) Казва се, че който е готов да работи под среднопретеглената цена на НЕК (в момента 77 лева/мвч) бива включен веднага

  Има десетки хиляди набълбукани с терени, проекти и разходи за рушвети. Абсолютно е сигурно, че ще има желаещи да приключат инвестицията с 50-60% загуба, отколкото да не вземат нищо.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 16. 16 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Те уредиха за 20 години напред милионите печалба на зелената енергийна мафия и сега излезли да ми говорят глупости! Защо не каже кой се съгласи да се подписват договори на цени 800 лева за мегават,при 70 лева от Козлодуй и бетонира бизнеса на Иво Прокопиев и печалбите му и тези договори не могат да бъдат пипнати изобщо и ще им плащаме печалбите докато сме живи,а те ще си живеят живота на наш гръб? Така е,като сме балъци и си мълчим!!!

 17. 17 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 450 Неутрално

  В бъдеще най- добре е да не се живее в България!

 18. 18 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Може би идеята му е била, че като почнат ТЕЦ-овете да си купуват карбоновите квоти, техният ток ще поскъпне толкова, че тоя от ВЕИ-тата ще е по-евтин.

 19. 19 Профил на Jorro Jorrov
  Jorro Jorrov
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Тоя брадатко се оказва НЕПРИЛИЧНО БОГАТ. 12 автомобила, заплата 4000 лева + бонуси, 88 банкови сметки, 77 пъти летял през летище София и т.н.
  Как така държавен служител на монополно предприятие е неприлично богат?

 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3238 Любопитно

  В цял свят цената на зелената енергия спада,а тук се подписват дългосрочни договори на нереално високи цени.Защо?

 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  До коментар [#16] от "purple_rain":

  Когато подписваха за 800 лева/мвч през 2007-ма, цената от Козлодуй беше все още 14 лева/мвч (словом: четиринадесет лева за мегаватчас). 57 (словом: петдесет и седем) пъти разлика. Какъвто и урод, изверг, малоумник да си, не може да не стоплиш за какъв грабеж иде реч. Това не са 20% или 50% разлика, говорим за 5700%.

  От тогава са ме хванали бесните и не съм спрял да харча от личното си време, за да разобличавам това маолумие.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 22. 22 Профил на La Tartaruga
  La Tartaruga
  Рейтинг: 616 Любопитно

  До коментар [#6] от "Тони!":

  Айде сега пък. Изказваш се неподготвен
  С 30-50% ги намали тази година.
  Вятърът е вече на 148лв., а фотоволтаиците е 236лв, за сравнение: Топлофикация София - 326лв/МВтч

  Тези 800лв само ги сънуват популистите: http://dker.bg/files/DOWNLOAD/res-c018-12.pdf

 23. 23 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  До коментар [#22] от "Frau Zazin":

  800 за 25 години беше лансирана от Таско Ерменков, който после се оказа ченге, разбира се. Топлофикация София също беше дълго време гнездо на ченгета, начело с Вальо топлото. А чуеш ли за много ченгели на едно място, 100% гаранция върви здраво източване на държавни пари

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 24. 24 Профил на buke
  buke
  Рейтинг: 424 Неутрално

  В БЪДЕЩЕ НЯМА ДА ИМА БЪЛГАРИ, КОИТО ДА ПЛАЩАТ ТОЗИ ЕВТИН ТОК !!!

 25. 25 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  Компетент ! Може да поевтинее , ама не е сигурно , а може и да поскъпне. Божа работа !
  Пък ние ,като андерсеновата бабичка, ще викаме :" Квото стори дядо все е хубаво !"

 26. 26 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#1] от "mozemedelie":

  А кой и с какви пари ще плати проекта на Белене?
  Май най-лесно да харчиш чужди пари или да се храниш на шведска маса.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 27. 27 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  До коментар [#23] от "cinik":Не съм забелязал тия ,дето не са ченгата ,да им се гади от пари и аванта.

 28. 28 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#21] от "cinik":

  Защо се правиш на неграмотен?
  Колко години се плащаше козлодуйската аец?
  А радиоактивните отпадъци?
  Колко милиона $ и евро се вложиха за модернизацията на Козлодуй?
  И това не бяха наши пари.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 29. 29 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  До коментар [#26] от "Captain Shakespeare":

  Зад проекта Белене и зад повечето ВЕИ-проекти седят едни и същи ченгета

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 30. 30 Профил на email
  email
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "В бъдеще зелената енергия може да намали общата цена на тока, прогнозира шефът на ДКЕВР"

  Кога... в някое далечно бъдеще или в някой друг живот?

 31. 31 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  [quote#7:"BlueWater"]Само че там има СВОБОДЕН ПАЗАР на тази енергия и КОНКУРЕНЦИЯ. [/quote]

  И заради това токът за крайния потребител е 3 пъти по-скъп отколкото в България.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 32. 32 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#29] от "cinik":

  Прав си, но не казваш, че в енергетиката се въртят всяка година поръчки за около 4-6 милиярда лева и то през разни Манчевци и Главния Инкасатор Р.Овч и плеада от гладни играчи....

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 33. 33 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  До коментар [#28] от "Captain Shakespeare":

  В Козлодуй се вложиха 500 милиона евро за модернизация, основно грантови пари от Европа в замяна на затварянето на първите 2 реактора.

  Хранилището за ядрени отпадъци вече е построено след международен търг -струва 20 милиона евро и има 100 години гаранция. Въпреки приказките за милиардите. След 100 години пак ще се мисли, но дотогава технологиите ще са достатъчно напреднали да се реши този проблем. Не изключвам да се отървем от отпадъците, като ги засилим в космоса. Там няма съпротивление - веднъж засилени, могат да се отдалечават за вечни времена.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 34. 34 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3237 Неутрално

  Постепенно зелената енергия ще започне да влияе с намаление върху общата цена на тока, прогнозира председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев пред Би Ти Ви.
  _________________-
  Всякакви идиоти се появяват в медийно пространство ама този никакъв срам няма !
  Щом е така защо не свалиха цената на тока а я повишиха?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 35. 35 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 450 Любопитно

  До коментар [#21] от "cinik":

  Да,но нали виждаш какво става сега,замазват всичко и се правят на ни лук яли,ни лук,мерисали!!! Кой успял да си уреди договорче на старите цени,благодарение на Прокопиев,може да се пенсионира и да си живее доволно с осигурените печалби,ето на това му се казва грабеж,защото изобщо никой не може да им промени бетонираните печалби,така е направен закона.И ще има още доста бъдещи увеличения в това можеш да бъдеш сигурен,но за това нищо не казва Семерджиев! Къде го има това в пазарна икономика да гарантираш ти на някого печалби и то в такъв голям размер,предприемачеството си е риск,който при тях липсва? Тази шушумига Семерджиев защо не каже истината,а дрънка разни измишльотини и празнословия?

 36. 36 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  До коментар [#34] от "comandante":

  Не можем да искаме европейски заплати и цена на тока два пъти по-ниска отколкото в Европа:

  Country € per kWh Electricity
  Austria € 0.21
  Belgium € 0.22
  Bulgaria € 0.09
  Cyprus € 0.21
  Czech Republic € 0.15
  Denmark € 0.31
  Estonia € 0.11
  Finland € 0.16
  France € 0.15
  Germany € 0.28
  Greece € 0.14
  Hungary € 0.18
  Ireland € 0.22
  Italy € 0.22
  Latvia € 0.12
  Lithuania € 0.14
  Luxembourg € 0.20
  Malta € 0.18
  Netherlands € 0.22
  Poland € 0.16
  Portugal € 0.19
  Romania € 0.12
  Slovakia € 0.18
  Slovenia € 0.16
  Spain € 0.22
  Sweden € 0.21
  United Kingdom € 0.17

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 37. 37 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тони!":

  Е пак глупости ,нали това направиха сега и всички избързаха да си пуснат ВЕИ предсрочно.

 38. 38 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  [quote#33:"cinik"]Там няма съпротивление - веднъж засилени, могат да се отдалечават за вечни времена. [/quote]

  А дали няма да е необходима повече енергия за такова засилване, отколкото сме извлекли от тях?!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 39. 39 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 616 Неутрално

  В кое бъдеще....след 200 години ли???

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 40. 40 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Надявай се булка на умрел к*р!

 41. 41 Профил на radiacionen_tip
  radiacionen_tip
  Рейтинг: 395 Неутрално

  В кое бъдеще, бееееееееееее!!!!!!!! Пред очите ви е онова Белене, което затривате, вместо този АЕЦ в настоящето да ни кара да сме спокойни! Бъдеще може да има, ама вие не сте част от него!!! За Белене- против вас!!!

 42. 42 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 996 Разстроено

  Същински Фуше, оцелява при всякакви условия.
  Беше се снишил, сега отново набира сила!

 43. 43 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  До коментар [#38] от "tribiri":

  Щом още сега срешу 30 милиона $ частни лица си поръчват космически екскурзии, какво пречи след 100 години да се изстрелят няколко тона отработено гориво....

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 44. 44 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 948 Весело

  Да, в бъдеще, ... цената на зеления хайвер, ще спадне драстично, просто балъците, дето го консумират, ще са измрели!

 45. 45 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#16:"purple_rain"]Защо не каже кой се съгласи да се подписват договори на цени 800 лева за мегават,при 70 лева от Козлодуй [/quote]

  Кабинетът Станишев

 46. 46 Профил на radiacionen_tip
  radiacionen_tip
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Последното без- възелиново онождане са тези 13 процента! Вие сте ибрикчиите на бг народ! И ги търпим? Значи верно "не сме народ, а мърша!"!!! При положение, че има решение на проблема- наистина сме уникални малоумници!!! Референдум за Белене!!! Мор да тръшне тирана!!! АЕЦ срещу ГЕРБ- ерастията! Аз се подписах и съм с чиста съвест. За теб/вас/ не знам!

 47. 47 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#13:"BlueWater"]2. Подходящ микс от възобновима енергия (соларна, вятърна, хидро и геотермална) прави ненужни традиционните централи[/quote]

  Пропускаш биогазовите инсталации, а те в Германия са над 7000! И са на разположение 95 % от годината, те не се влияят от слънцето и вятъра. Положителен ефект от дейността им е преработката на торовите маси от фермите, които в България все още се събират в едни лагуни, които не са уплътнени, замърсяват подземни води, смърдят, късат се диги (напр. в Исперих) и т.н.

  Път без препятствия не води до никъде.
 48. 48 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#7:"BlueWater"]Това бъдеще според шефът на ДКЕВР е МИНАЛО за Германия, където дневната енергия е ПО-ЕВТИНА от нощната поради инсталирани 27 гигават пик фотоволтаици [/quote]

  Е не е вярно! Вижте EPEX SPOT. Нощната е 20-30 евро/МВтч, дневната 40-60 евро/МВтч.

  И другото не е вярно. Франция купува дневна и върхова енергия, защото има много АЕЦ (базови мощности) и не може да си покрие потреблението през часовете с голяма консумация.

 49. 49 Профил на kras 059
  kras 059
  Рейтинг: 567 Неутрално

  В бъдеще време е възможно да се се случат много неща, дори и такива, които не са прогнозирани.

 50. 50 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  [quote#33:"cinik"]Хранилището за ядрени отпадъци вече е построено след международен търг -струва 20 милиона евро и има 100 години гаранция. Въпреки приказките за милиардите. След 100 години пак ще се мисли, но дотогава технологиите ще са достатъчно напреднали да се реши този проблем. Не изключвам да се отървем от отпадъците, като ги засилим в космоса. Там няма съпротивление - веднъж засилени, могат да се отдалечават за вечни времена. [/quote]

  Сега, ако имаш предвид сухия ХОГ, той не е още готов, само му резна лентичката бате Бойко, ама той не е за ядрени отпадъци, а за ОЯГ. Ако имаш предвид хранилището за ниско и средно активни РАО, то е на етап "почти сме готови да го почнеме". Но инвестициите и разходите за управление на РАО се калкулират в цената на тока, това, че сме получили някое евро по грантовете или, че реакторите няма да работят 40 години, както е по проект, а повече, е бонус. А за ОЯГ, тая идея за космоса е малко шантава засега, ама като се разработят реакторите на бързи неутрони, което вече е по-реалистично, ще можем да го доизгаряме и даже ще бъде източник на енергия и пари, съответно.

  Белене, впрочем, щеше да генерира под 1/3 от РАО, които генерира Козлодуй.

 51. 51 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 561 Неутрално
 52. 52 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  До коментар [#48] от "qwertzz":

  Чиляка пак чел нещо, па не разбрал и си направил изводи. Енергоинтензивната индустрия в Германия е освободена от плащане на екотоци, а други големи фирми си купуват тецове или дялове в тях и декларират ток за собствени нужди и така бягат от екотока.
  Екотоците ги плаща матряла, и то по 3,6 цента на секи киловатчас потребен ток. Иначе на борсите се получават изкривявания и при големи общи пикови излишъци цените са ставали и отрицателни, щото тока няма как да се складира. Туй обаче самия матрял не го грее, щото него го дерат по закон.

 53. 53 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1353 Любопитно

  До коментар [#36] от "tribiri":

  А не може ли, таковата, да поискаме американски заплати и американски цени на тока, а именно 0,12 $ за матряла и 0,065$ за индустрията?

  http://205.254.135.7/electricity/monthly/epm_table_grapher.cfm?t=epmt_5_3

 54. 54 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 941 Неутрално

  http://www.svobodnoslovo.eu/?p=20563

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 55. 55 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  [quote#46:"radiacionen_tip"]Референдум за Белене!!! Мор да тръшне тирана!!! АЕЦ срещу ГЕРБ- ерастията! Аз се подписах и съм с чиста съвест. За теб/вас/ не знам! [/quote]

  Твърдо Против Белене..Цената там ще е по висока от на частните ТЕЦове.Тия дивотии за сравнение между Козлодуй и Белене само демагози могат да ги правят.25 години след построяването на Белене , цената там ще е 3 пъти по висока от тази на Козлодуй и сравнима с другите енергии , ако не и по висока.Последно говореха за от 155лв на мегават нагоре.Докато това чудо се построи/да се надяваме никога да не стане/ може наистина вятърната енергия да е по ниска като стойност.Да не говорим че комунистите така и не казаха отде ще се извадят 11 млрд евро, кой ще ги плаща и кой ще им плаща лихвите..С тъпият ход да вдигнат цената сега с над 15 процента с ДДС герберунгелите само наливат вода в скърцащата комунистическа мелница.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 56. 56 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Вече съм на 59 и след няма 2 месеца почвам 60 .
  С целия си този жизнен опит знам само едно -за 50 години съзнателен живот цената на нищо не е намалена досега!
  Ама без изключение!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 57. 57 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Весело

  [quote#48:"qwertzz"]Е не е вярно! Вижте EPEX SPOT. Нощната е 20-30 евро/МВтч, дневната 40-60 евро/МВтч. [/quote]Нима!

  От първи април 2012 г. в Германия цените на енергия от фотоволтаици е от 13.1 до 18.92 евро/МВтч.

  http://www.germanenergyblog.de/?p=9756
  After promulgation, the new feed-in tarriffs for photovoltaics shall apply retroactively as of 1 April 2012. The new PV feed-in tariffs as of 1 July 2012 will range from 13.1 to 18.92 ct/kWh.

 58. 58 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Весело

  [quote#48:"qwertzz"]И другото не е вярно. Франция купува дневна и върхова енергия, защото има много АЕЦ (базови мощности) и не може да си покрие потреблението през часовете с голяма консумация.[/quote]Нима!

  Моля, прочетете коментар 57 и после вижте какви са цените на пазара в Европа. http://www.eex.com/en/
  Около 44 евро/МВтч на о2.07.2012г.

 59. 59 Профил на radiacionen_tip
  radiacionen_tip
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#55:"hristov19"]Твърдо Против Белене..Цената там ще е по висока от на частните ТЕЦове.Тия дивотии за сравнение между Козлодуй и Белене само демагози могат да ги правят.25 години след построяването на Белене , цената там ще е 3 пъти по висока от тази на Козлодуй и сравнима с другите енергии , ако не и по висока.[/quote]
  АЕЦ ''Белене'': Първо, до момента са направени милиарди инвестиции, които ще потурчим с лека ръка, само защото Боко е наредил така. Второ, първият реактор е готов на около 80% и може да заработи до 4 години. Колко пари ще изгубим през това реме? Трето, вместо да бъдем основен енергиен играч в района, ние ще плащаме поне 10 пъти по-висока цена на електроенергията, защото ВЕИ няма да бъде достатъчни, за да ни задоволят потреблението и ще трябва да внасяме от държави като Турция, които ще знаят, че ще бъдем зависими и ще ни изнудват я за пари, я за нещо друго. Четвърто и последно, всичките инвестиции за строежа на АЕЦ ''Белене'' ще се избият за максимум 15 години.

 60. 60 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментари [#57,#58] от "BlueWater":

  От верни данни правите грешни изводи.

 61. 61 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#59] от "radiacionen_tip":

  Илюзии, илюзии...

  Път без препятствия не води до никъде.
 62. 62 Профил на пепо
  пепо
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#36] от "tribiri":

  А това каква част от доходите им представлява А?

 63. 63 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Значи да разбираме, че тока от въглища, газ, уран и т.н. Ще стане по-скъп от сегашните изкупни цени от ВЕИ...

 64. 64 Профил на frau_cules
  frau_cules
  Рейтинг: 395 Любопитно

  До коментар [#20] от "hodounski":

  Не е луд тоя дето яде баницата, а тоя дето му я дава...
  ЗЕВИ е от 2007.
  Това правителство вече 3 години има мнозинство в парламента и чак сега се сети да "оправи нещата". Дали? И за кого?
  Че имаше нужда от корекции го заявиха и самите фотоволтаични асоциации.
  Дано само управляващите си дават сметка, че задраскват цял отрасъл поне за година, а като няма нормативна сигурност и прозорливост, може би и за по-дълго. Дали на някой инвеститор ще му остане желание да рискува да прави бизнес у нас... силно се надявам да се намерят ентусиасти в следващите години.

 65. 65 Профил на frau_cules
  frau_cules
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#57] от "BlueWater":

  "От първи април 2012 г. в Германия цените на енергия от фотоволтаици е от 13.1 до 18.92 евро/МВтч.

  http://www.germanenergyblog.de/?p=9756
  After promulgation, the new feed-in tarriffs for photovoltaics shall apply retroactively as of 1 April 2012. The new PV feed-in tariffs as of 1 July 2012 will range from 13.1 to 18.92 ct/kWh. "

  Позволи ми да те поправя - това са от 131 до 189,2 евро/МWh

 66. 66 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  До коментар [#36] от "tribiri":Да се засрамиш малко ! Хукнали сме да искаме европейски заплати ! Нищо общо няма нашите заплати с Европейските. ония дават 5-10 % за ядене , а ние само за това не ни стигат. С една приятелка в Белгия сметнахме , че на нея отоплението спрямо пенсията и излиза 25 пъти по-евтино отколкото на мен.

 67. 67 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  До коментар [#45] от "qwertzz":Според Бойко Борисов. На кривия к .. вълната му пречи.

 68. 68 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  До коментар [#46] от "radiacionen_tip":Ей, тип ! Забравяте ,че това увеличение върви в комплект с такова на водата и отоплението . Скоро ще почнат да ни продават и минералната вода на Централната баня. На кривогледия каубой пак не му излизат сметките , та заем ще взема. А кой ще го плаща ? Той ще се измъкне като мокър х.. догодина като загубят изборите.

 69. 69 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  До коментар [#47] от "ecolog":В Швейцария всяка ферма с няколко крави има биогазова инсталация - един вертикален варел , от който тръгват тръби към къщата. Никаква философия не е , ама за футболист-пожарникар ... . През и след войната имаше недостиг на бензин. На камионите бяха поставили пак някакви варели зад кабините и караха на суха дестилация на дървени стърготини и изрезки- газгенератори.

 70. 70 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  До коментар [#56] от "navy":Ти ме подсети. Преди 1952 година , на най-старите цени, краставици бяха два лева килото. Направиха обмяна 25 :1 .Краставиците пак останаха два лева. После имаше 10: 1 , след 89 година пак 1000 : едно. Краставиците твърдо държат два лева.

 71. 71 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  До коментар [#59] от "radiacionen_tip":Губиш си времето да говориш на глухи. По-добре иди се подпиши за референдума.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK