Агенцията за приватизация прекрати продажбата на "БДЖ-Товарни превози"

Агенцията за приватизация прекрати продажбата на "БДЖ-Товарни превози"

© Надежда Чипева, Капитал/ ДневникАгенцията за приватизация и следприватизационен контрол прекрати публично оповестения конкурс за продажбата 100% от капитала на "БДЖ – Товарни превози" EOOД, съобщиха от ведомството.


Мотивите за решението са липсата на сериозен инвеститорски интерес още в началния етап на конкурса и невъзможността да се реализира конкурентна процедура за дружеството.


Агенцията и Министерството на транспорта ще направят цялостен анализ и в оптимален срок ще започне нова приватизационна процедура на дружеството, посочват от там.
В понеделник станъ известно, че само един е кандидатът за покупка на компанията - "Дует реълуей България", регистрирана преди две седмици с капитал 10 лева. Фирмата е дъщерна на регистрираната в Кипър офшорка "Дует реълуей лимитед". Собственик на офшорката е британският инвестиционен фонд Duet Group, твърди управителят на българската компания Даниел Дамянов.


След заседанието на правителството в сряда министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че юристите на БДЖ и на министерството на финансите в следващите дни ще излязат с решение на проблема със спрените заради необслужван заем към Световната банка държавни субсидии за железницата. Те търсят начин да прехвърлят задължението на БДЖ към Национална компания "Железопътна инфраструктура". 


Цялата държавна субсидия за железопътния превозвач - близо 13 млн. лева на месец, е спряна от този месец занапред, каза министърът. Причината е необслужваният заем от 131.5 млн. долара, отпуснат от банката на БДЖ през 1995 г. Тогава обаче двете компании – собственикът на релсите (НКЖИ) и превозвачът (БДЖ) все още не бяха разделени.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK