Млади фермери ще получат 40 млн. евро за животновъдство и биопроизводство

Последният прием по мярката е приключил през 2009 г. Досега са сключени 4 045 договора за над 196 млн. лв.

© Цветелина Белутова

Последният прием по мярката е приключил през 2009 г. Досега са сключени 4 045 договора за над 196 млн. лв.Между 20 август и 11 септември фонд "Земеделие" ще приема проекти на млади фермери за финансиране на техните стопанства.


Общият финансов ресурс е 40 млн. евро, отпуснати от Програмата за развитие на селските райони допълнително поради големия интерес (мярка 112).


Ново изискване е кандидатите да имат 4, а не 2 икономически единици и да могат да докажат право на ползване на земята на цялото стопанство с документ за собственост, аренда или наем. Кандидатите трябва да изготвят бизнес план за 5 години. 
От фонда уточняват, че приоритет ще имат проекти на фермери, които имат средно или висше образование по земеделие, ветеринарната медицина или аграрна икономика или поне  сертификат за завършен 150-часов курс. 


Ще се предпочитат дейности в сектор животновъдство и проекти за биологично производство. Ще се насърчават и кандидати, които възнамеряват да се възползват от финансово подпомагане по мярка 214 "Агроекологични плащания". Плюс е, ако проектът се осъществява в областите Благоевград, Варна, Габрово, Кърджали, Ловеч, Разград, Силистра, Смолян, София и Перник.


Последният прием по мярката е приключил през 2009 г. Досега са сключени 4 045 договора за над 196 млн. лв. 

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4225 Неутрално

  Колко млади трябва да са фермите? А трябва ли да са женени или само девици могат да участват.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 2. 2 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  само не разбирам , какво изисква в конкретната ситуация да има ограничение по възраст , нима има много хора които могат и искат да са фермери

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 3. 3 Профил на mozaka
  mozaka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Аз не разбирам пък какви са тези субсидии за биопроизводство, след като в магазина "био" продуктите струват със 200% повече.

 4. 4 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4225 Неутрално

  [quote#2:"stg"]само не разбирам , какво изисква в конкретната ситуация да има ограничение по възраст[/quote]
  Точно това подтикна тази моя заигравка със заглавието. Ако фермите са нови (млади) то тогава сигурно им е нужна помощ, но ако изискването е само да се подпомагат млади хора, то това е дискриминация.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 5. 5 Профил на Winston Smith
  Winston Smith
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Дано да се оползотворят всичките средства.

 6. 6 Профил на twe38546258
  twe38546258
  Рейтинг: 845 Весело

  С "млади" хората искат да кажат, че ще дават парите на тези дето преди няколко дена са направили ферма и тези дни ще получат субсидиите. От ясно, по ясно!

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 7. 7 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 793 Неутрално

  ами ако искат да продават агнета на арабите, първо ще трябва да отгледаме стада, дано да стане , че чужденците само това ценят у нас- че ни е естествено животновъдството. В случая е всяко зло за добро , добре че не го развиваха 20 години та не се напълни с химия ,гмо и простотии

  Cogito ergo sum :)
 8. 8 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#5] от "Winston Smith":
  Дано най-добрите получат спонсориране и така да успеят да постигнат целите и мечтите си в професията.

 9. 9 Профил на makarena
  makarena
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#2] от "stg":

  Именно за да са насърчат млади хора да се занимават със земеделие като собственици на продукцията си, а не като берачи на ягоди в западна европа. Дефиницията на програмата за "млад фермер" е 40 г.

 10. 10 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#3] от "mozaka":

  ми нормално цената да е такава то и др.получават пък какво от това

 11. 11 Профил на vasil_jordanov
  vasil_jordanov
  Рейтинг: 322 Неутрално

  [quote#4:"Храбър"]само да се подпомагат млади хора, то това е дискриминация.[/quote]

  Само млади хора се подмомагат. Едно от условията да кандидатстваш по програмата е да си на възраст между 18 и 40 години.

 12. 12 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  "Плюс е, ако проектът се осъществява в областите Благоевград, Варна, Габрово, Кърджали, Ловеч, Разград, Силистра, Смолян, София и Перник."

  И какво излиза, т.нар. Северозападнала България не е плюс. Не стига, че хората са икономически стагнирани, ами и дайте сега да ги дискриминираме.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 13. 13 Профил на ogo
  ogo
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Девойки шеметно забогатяват под крилото на Мирослав Найденов

  За няколко месеца бивши пиарки на Агенцията по храните получиха скандален договор от МЗ, напазаруваха скъпи офиси и дял от предприятие за биохрани
  Ивет Миткова, Таня Петрова
  Бивши служителки на земеделския министър Мирослав Найденов забогатяват шеметно при сериозни съмнения за конфликт на интереси. Основаната в края на миналата година фирма "Кей Ем Ком" на бившите пиарки на Агенцията по храните Кристина Спасова и Лора Димитрова е сключила скандален договор със земеделското министерство за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони във Facebook и Twitter. Фирмата е получила контракта въпреки липсата на опит, при сериозни съмнения около състезателната процедура и реалната цена на извършените услуги. За краткото си съществуване "Кей Ем Ком" е успяла да се сдобие и с два скъпи апартамента в София, както и с дружествен дял в предприятие за биообработка на храни.

  Поредният скандал около договор на земеделското министерство в областта на пиара тръгна от блога "Отворен парламент". В началото на август там бе разпространена информацията, че министерството е платило 50 000 лв. за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони във Facebook и Twitter и други 50 000 лв. - за публикуване на информация в интернет форуми в продължение на година. Срещу тези пари резултатите в началото на август са нищожни - 24 харесвания на Facebook страницата на програмата и едва трима последователи на Twitter акаунта. От екипа на блога не успяха да се доберат до информация кои фирми са получили договорите, като само уточниха, че според МЗХ те са избрани след пратени покани за подаване на оферти. След разгарянето на скандала популярността малко се вдигна - Facebook страницата, която популяризира ПРСР, има 215 харесвания, а вTwitter последователите са 22.

  Агенция БГНЕС вчера обяви имената на компаниите - "Кей Ем Ком" за договора за Facebook и Twitter и "Ем енд Марк" - за публикуването на информация из форумите. И двете фирми не са случайни. "Кей Ем Ком" е основана на 26 септември миналата година от 25-годишната Кристина Спасова. Според справка, предоставена на БГНЕС от земеделското министерство, Спасова е работила като старши експерт "Административно обслужване, връзки с обществеността и инвестиции" в Агенцията по храните от 20.04.2011 до 26.09.2011 - деня на създаването на частната й фирма. През юни 2012 г. дяловете на фирмата, която е с капитал от 2 лева, са прехвърлени за кратко на 24-годишната Лора Димитрова, работила в същата дирекция като младши експерт до 27.02.2012 г. През ноември 2011 "Кей Ем Ком" се е сдружила с известната пиар агенция "Ди енд Ди", но няма данни консорциумът да се е състезавал някъде. Фирма "Ем енд Марк" пък е на 25-годишния Антони Стоев, свързан с Емил Дойчинов и през него - с Цонка Дойчинова от агенция "Ди енд Ди".

  Пълна мистерия е как тримесечната компания "Кей Ем Ком" е успяла да победи конкуренцията и да получи договора за популяризиране на ПРСР. Практика по тези поръчки с европейско финансиране е да се иска минимален общ оборот за предходните 3 години в троен размер на самата стойност на поръчката - в случая 150 000 лв., и изпълнение на поне 2 подобни договора с препоръки. До редакционното приключване на броя от земеделското министерство не дадоха информация на "Сега" под какъв номер е била обявена процедура за малка поръчка и какви точно са били изискванията към кандидатите. От министерството първо дадоха абсурдно обяснение, че не могат да предоставят информация, защото поръчката е малка и е от миналата година, а после поискаха писмени въпроси, на които отговор не бе получен. Не е ясно и какви са били изискванията към фирма "Ем енд Марк". Тя все пак има малко по-дълга фирмена история - основана е през 2010 г., но не е ясно каква дейност е развивала.

  Проверка на "Сега" установи още по-скандални обстоятелства около фирмата на двете бивши пиарки. През април 2012 г. "Кей Ем Ком" си е купила офис от 187 кв. м в кв. "Манастирски ливади" срещу сумата от 332 491 лв. Върху имота няма вписана ипотека, тоест не е ползван ипотечен кредит. Още по-странен е продавачът по сделката - най-големият производител на птиче месо у нас фирма "Градус-1". "Градус-1" се е сдобил с офиса 5 месеца преди да го продаде на бившите пиарки на агенцията по храните. В същата сграда през юли "Кей Ем Ком" си купува втори офис от 113 кв. м за 175 046 лв.

  Наред с покупките на имоти "Кей Ем Ком" е станал съдружник в предприятие за преработка на диворастящи плодове и гъби. На 15 юни 2012 г. фирмата е купила 26% от капитала на "Био ем ди" за 390 000 лв. 2% си е купила лично и Кристина Спасова. През октомври 2011 г. с дейността на предприятието реши да се запознае на място и земеделският министър Мирослав Найденов.

  Кристина Спасова вчера не отговаряше на телефона си и не стана ясно на какво се дължи финансовата мощ на младата фирма. Пред БГНЕС тя обяснява: "Документи за участие подадохме на 01.12.2011 г. Общата стойност на договора е 47 500 лева без ДДС, а до момента сме получили 15 833.33 лева без ДДС. След предаване на работата МЗХ може да направи финансова корекция в плащането, ако някоя от задачите не е изпълнена качествено и в срок. Работата по изработването на профилите на ПРСР започна в средата на януари 2012 г. Първият етап по изработката им беше обработването на информация за програмата с приблизителен обем от около 20 000 страници. Вторият етап беше техническата изработка на приложенията на страницата, които се довършват и в момента, тъй като датата за официалното представяне на страницата е насрочена за 01.09.2012 г. Към момента страницата във Facebook е готова 95%", каза тя. Целта им е в страницата да има най-малко 1300 активни потребители.  КЕШ

  Земеделското министерство разполага с крупни суми за популяризиране на програмата за развитие на селските райони. Въпреки милионите, наливани в кампании, около изпълнението на мерките по програмата има сериозни проблеми. Само през този месец министерството обяви поръчки в областта на комуникациите за над 4 млн. лв. Агроведомството ще даде 1 470 000 лв. за публикуване на материали по ПРСР в печатни издания, други 2 млн. лв. се предлагат по поръчка за провеждане на тематични информационни кампании по мерки от ПРСР. Отново през този месец администрацията на Найденов предвиди 600 хил. лв. за провеждането на информационна кампания сред производителите на мляко и млечни продукти за разяснения как да вземат европари. В началото на месеца пък обяви 150 хил. лв. за социологически проучвания на обществените нагласи към Програмата за развитие на селските райони.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK