Млади фермери ще получат 40 млн. евро за животновъдство и биопроизводство

Последният прием по мярката е приключил през 2009 г. Досега са сключени 4 045 договора за над 196 млн. лв.

© Цветелина Белутова

Последният прием по мярката е приключил през 2009 г. Досега са сключени 4 045 договора за над 196 млн. лв.Между 20 август и 11 септември фонд "Земеделие" ще приема проекти на млади фермери за финансиране на техните стопанства.


Общият финансов ресурс е 40 млн. евро, отпуснати от Програмата за развитие на селските райони допълнително поради големия интерес (мярка 112).


Ново изискване е кандидатите да имат 4, а не 2 икономически единици и да могат да докажат право на ползване на земята на цялото стопанство с документ за собственост, аренда или наем. Кандидатите трябва да изготвят бизнес план за 5 години. 
От фонда уточняват, че приоритет ще имат проекти на фермери, които имат средно или висше образование по земеделие, ветеринарната медицина или аграрна икономика или поне  сертификат за завършен 150-часов курс. 


Ще се предпочитат дейности в сектор животновъдство и проекти за биологично производство. Ще се насърчават и кандидати, които възнамеряват да се възползват от финансово подпомагане по мярка 214 "Агроекологични плащания". Плюс е, ако проектът се осъществява в областите Благоевград, Варна, Габрово, Кърджали, Ловеч, Разград, Силистра, Смолян, София и Перник.


Последният прием по мярката е приключил през 2009 г. Досега са сключени 4 045 договора за над 196 млн. лв. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK