Британски съд одобри преструктурирането на дълга на БТК

Британски съд одобри преструктурирането на дълга на БТК

© Анелия НиколоваБългарският телекомуникационен оператор Виваком (Vivacom) получи одобрение от британски съд да продължи с преструктурирането на дълг за 1.7 милиарда евро, като по този начин бе сложен край на двегодишен спор с кредиторите и различни опити за продажба на компанията, предаде Ройтерс.


Съдия Джъстис Вос одобри преструктурирането при изслушване във Върховния съд в Лондон днес.


Според преструктурирането втората по големина руска банка ВТБ Капитал и българската Корпоративна търговска банка купуват над 70 процента от компанията и намаляват дълга до около 588 милиона евро, сочат детайли, представени на изслушването.
В съобщение до Българска фондова борса в средата на август от телекома се разбра, че финансовите инвеститори VTB Capital и Корпоративна търговска банка (КТБ) ще получат 73% от Българската телекомуникационна компания (БТК). Така за кредиторите на групата ще останат около 20% от капитала на БТК, които ще получат, като преобразуват част от вземанията си.


За 30 август бяха насрочени събрания на отделните кредитори, на които да се обсъди "компромисната схема" по продажбата и преструктурирането на групата на БТК.


В съобщението се посочваше и че събранията ще бъдат последвани от съдебно заседание, което се очаква да се проведе на 6 септември 2012 г. с цел да се одобри компромисната схема.


Очаква се сделката да бъде финализирана през последното тримесечие на тази година, като след нея ще бъде направено и задължително търгово предложение за изкупуването "на останалите акции на БТК, притежавани от съществуващите миноритарни акционери".


Повечето от детайлите по придобиването на мажоритарния пакет от двете банки не са известни. Знае се само, че двете са платени 130 млн. евро общо, поравно от двете страни, за придобиването на пакета от 73% от акциите на телекома.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK