Решение на ДКЕВР изведе частни инвеститори на първи уличен протест

Производители на възобновяема енергия поискаха новата такса, която отнема до 39% от прихода им да отпадне

Това е първия протест, организиран в България от частни инвеститори срещу административно решение.

© Анелия Николова

Това е първия протест, организиран в България от частни инвеститори срещу административно решение.Над 300 души се събраха на протест, организиран от производители на възобновяема енергия срещу решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), с която се отнема между 10 и 39% от прихода на вятърните и слънчевите централи. Става въпрос за така наречената "цена за достъп", която беше определена като процент от преференциалната тарифа за различните видове възобновяема енергия. Това е първия протест, организиран в България от частни инвеститори срещу административно решение. Инициатори на митинга са малки български производители на възобновяема енергия и Българската фотоволтаична асоциация.


Исканията на протестиращите са за отпадне на въпросната такса, която според повечето производители ще доведе техните проекти до фалит. "До края на 2013 г. ще фалираме, няма как да плащаме кредита си когато ни вземат 10% от прихода", коментира участничка в протеста с проект за вятърна централа, която пожела анонимност. "Заложил съм всичко, за да получа финансиране за проекта си", посочи друг протестиращ, който има фотоволтаичен парк.


Фотогалерия: Производители на зелена енергия протестираха срещу нова такса >
Именно собствениците на вятърни и слънчеви централи са най-засегнати от решението на ДКЕВР, тъй като при тях въведената цена за достъп е най-висока. При вятърните проекти тя е 10% от преференциалната им тарифа, а при фотоволтаичните между 20 и 39% като зависи от момента на влизане в експлоатация на проекта. При водните централи цена достъп пък е 5%, а за биомасата по-малко от процент.


Точно затова според производителите на възобновяема енергия решението на ДКЕВР е дискриминационно, тъй като не може за едно и също нещо да се плаща различна цена. Друг проблем е, че с решението на ДКЕВР на практика се намалява преференциалната им тарифа със задна дата. "Как може един инвеститор да знае, че когато започва проекта си закона ще се промени многократно, ние да не сме врачки", коментираха протестиращите.


По време на протеста не липсваха и призиви "оставка" и "мафия" отправени към председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Производителите носеха и плакати, на които пишеше "Семерджиев, научи се да смяташ" и "г-н Борисов, Вие ни излъгахте".


Самият Ангел Семерджиев не пожела да се срещне с представители на производителите и не допусна техни пратеници в сградата на ДКЕВР. Освен с него обаче производителите на възобновяема енергия искат среща и с министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев и премиера Бойко Борисов. Те искат от тях да гарантират, че въведената цена ще отпадне и че държавата няма повече да налага репресивни мерки срещу възобновяемата енергия.


Тъй като все още никой от представителите на държавата не е обещал да се срещне с протестиращите, те се организираха да се съберат отново пред сградата на ДКЕВР след седмица когато ще направят и шествие до Министерски съвет.


Освен това днес или утре ще бъде внесен колективния иск срещу решението на регулатора във Върховния административен съд. Самият иск ще бъде публикуван на сайта на Българска фотоволтачина асоциация и всеки, който пожелае може да се включи към него.


Председателят на асоциацията Никола Газдов съобщи, че в момента се набират средства за завеждането на иск и в международен съд. Освен това вече са изпратени писма до собствениците на трите електроразпределителни дружества в България, които реално ще събират въпросната такса. "Ще изпратим мотивирано становище и до Европейската комисия", посочи Газдов. Той обаче предупреди протестиращите да не очакват бързи резултати.


От страна на производителите пък имаше призиви наложената такса да не се плаща, а друг попита какво ще стане ако всички ВЕИ централи изключат едновременно за един час. "Това ще срине мрежата, за това не е добре да се предприемат такива действия", призова Газдов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK