Решение на ДКЕВР изведе частни инвеститори на първи уличен протест

Производители на възобновяема енергия поискаха новата такса, която отнема до 39% от прихода им да отпадне

Това е първия протест, организиран в България от частни инвеститори срещу административно решение.

© Анелия Николова

Това е първия протест, организиран в България от частни инвеститори срещу административно решение.Над 300 души се събраха на протест, организиран от производители на възобновяема енергия срещу решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), с която се отнема между 10 и 39% от прихода на вятърните и слънчевите централи. Става въпрос за така наречената "цена за достъп", която беше определена като процент от преференциалната тарифа за различните видове възобновяема енергия. Това е първия протест, организиран в България от частни инвеститори срещу административно решение. Инициатори на митинга са малки български производители на възобновяема енергия и Българската фотоволтаична асоциация.


Исканията на протестиращите са за отпадне на въпросната такса, която според повечето производители ще доведе техните проекти до фалит. "До края на 2013 г. ще фалираме, няма как да плащаме кредита си когато ни вземат 10% от прихода", коментира участничка в протеста с проект за вятърна централа, която пожела анонимност. "Заложил съм всичко, за да получа финансиране за проекта си", посочи друг протестиращ, който има фотоволтаичен парк.


Фотогалерия: Производители на зелена енергия протестираха срещу нова такса >
Именно собствениците на вятърни и слънчеви централи са най-засегнати от решението на ДКЕВР, тъй като при тях въведената цена за достъп е най-висока. При вятърните проекти тя е 10% от преференциалната им тарифа, а при фотоволтаичните между 20 и 39% като зависи от момента на влизане в експлоатация на проекта. При водните централи цена достъп пък е 5%, а за биомасата по-малко от процент.


Точно затова според производителите на възобновяема енергия решението на ДКЕВР е дискриминационно, тъй като не може за едно и също нещо да се плаща различна цена. Друг проблем е, че с решението на ДКЕВР на практика се намалява преференциалната им тарифа със задна дата. "Как може един инвеститор да знае, че когато започва проекта си закона ще се промени многократно, ние да не сме врачки", коментираха протестиращите.


По време на протеста не липсваха и призиви "оставка" и "мафия" отправени към председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Производителите носеха и плакати, на които пишеше "Семерджиев, научи се да смяташ" и "г-н Борисов, Вие ни излъгахте".


Самият Ангел Семерджиев не пожела да се срещне с представители на производителите и не допусна техни пратеници в сградата на ДКЕВР. Освен с него обаче производителите на възобновяема енергия искат среща и с министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев и премиера Бойко Борисов. Те искат от тях да гарантират, че въведената цена ще отпадне и че държавата няма повече да налага репресивни мерки срещу възобновяемата енергия.


Тъй като все още никой от представителите на държавата не е обещал да се срещне с протестиращите, те се организираха да се съберат отново пред сградата на ДКЕВР след седмица когато ще направят и шествие до Министерски съвет.


Освен това днес или утре ще бъде внесен колективния иск срещу решението на регулатора във Върховния административен съд. Самият иск ще бъде публикуван на сайта на Българска фотоволтачина асоциация и всеки, който пожелае може да се включи към него.


Председателят на асоциацията Никола Газдов съобщи, че в момента се набират средства за завеждането на иск и в международен съд. Освен това вече са изпратени писма до собствениците на трите електроразпределителни дружества в България, които реално ще събират въпросната такса. "Ще изпратим мотивирано становище и до Европейската комисия", посочи Газдов. Той обаче предупреди протестиращите да не очакват бързи резултати.


От страна на производителите пък имаше призиви наложената такса да не се плаща, а друг попита какво ще стане ако всички ВЕИ централи изключат едновременно за един час. "Това ще срине мрежата, за това не е добре да се предприемат такива действия", призова Газдов.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1441 Неутрално
 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  .... какво ще стане ако всички ВЕИ централи изключат едновременно за един час. "Това ще срине мрежата.....
  -------

  А какво ще стане ако ние,потребителите, не платим скъпата еленергия един месец?

  Всъщност,това е втора за днес статия.

 3. 3 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#2] от "xmm":

  Нека пробват

 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Весело

  До коментар [#3] от "ceci_":

  вЕрно,нищо няма да стане

 5. 5 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Правителството удари бизнеса на всички нива,време беше и възобновяемата енергия.Кой иначе ще плаща за шапкари , магистрали,и неустойки по договора на НЕК за Белене ?

 6. 6 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1040 Весело

  "г-н Борисов, Вие ни излъгахте". Г-н Борисов е от над 10 години във властта, първо глав сек, полсе кмет на Сф, и нда 3 годин премиер. И през цялото време говори от сутрин до вечер. И разбира се .. много лъже! Вие къде бяхте през цялото това време и защо сте изненадани? На мен лично г-н Борисов ми призля от много приказки и още повече лъжи още първите месеци като глав сек...

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 7. 7 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 466 Разстроено

  А га ядоха кифтетата ни риваха! Да бяха протестирали,че бедните български потребители,трябва да им плащат ел.енергията на 80 стотики киловата,но тогава бяха добре,нали? А Дневник ,вече прекаляват с това лобиране,няма нормален бизнес в който да си избиеш инвстицията за 3-4 години,това е спекулативен сектор и на мен хич не ми пука,че Прокопиев има интереси в него,за да го защитавате ежедневно.Който си е мислел,че ще направи бързи пари сега ще остане с празни ръце.

 8. 8 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  [quote#5:"ludiakolio"]Кой иначе ще плаща за шапкари , магистрали,и неустойки по договора на НЕК за Белене ? [/quote]

  Едрите лапачи от ВЕИ сектора и пиявиците около АЕЦ Белене са в мнозинството си едни и същи лица, с произход Държавна сигурност

 9. 9 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#5] от "ludiakolio":

  Какво имате против магистралите? Те са за всички. ВЕИ-тата са за шепа хора.

 10. 10 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  "...решението на ДКЕВР е дискриминационно, тъй като не може за едно и също нещо да се плаща различна цена..."
  Така де...но може едната електректроенергия да се изкупува на над 400 лв., друга за 180, трета за 100 ...
  га ядаха кифтетата не риваха...

 11. 11 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  "...какво ще стане ако всички ВЕИ централи изключат едновременно за един час. "Това ще срине мрежата, за това не е добре да се предприемат такива действия", призова Газдов.
  Де бре де... а каков ще стане ако всички ТЕЦ ове спрат за 1 час? А рекаторите в Козлодуй? ... Егати аргументите...

 12. 12 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Наистина днес ГЕРБ (ДКЕВР) творят правни простотии, но това е само защото не свалиха планомерно преференциите още от 2010-та.... както сториха това в западна Европа. Сега производителите са прави да мрънкат, щото си бяха поръчали кифтета с гарнитура, а сега ще им останат пари само за гарнитура.
  В западна Европа освен че редовно смъкваха цените на ВЕИ се споразумяха с производителите да намалява делът, който се изкупува на преверенциални цени и да намалява срокът на действие на преференцията.

 13. 13 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Това, което се случва сега у нас не е прецедент. Приди нас го направиха чехите.

 14. 14 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Цветелина що я няма?

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 15. 15 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4393 Любопитно

  Заблуждава ли се някой,че ПРАВИТЕЛСТВЕН ОРГАН,каквато е ДКЕВР ще предприеме нещо без съгласуване и санкция с "Откъдето трябва",т.е. "От Най-Високо място".
  За какво говорим изобщо ?

 16. 16 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), с която се отнема между 10 и 39% от прихода.
  ...................
  Червената ламя няма насищане. Ще ни върне в Средновековието.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 17. 17 Профил на Mного нерви ве ...?
  Mного нерви ве ...?
  Рейтинг: 401 Весело

  [quote#14:"Pavlik Morozov"]Цветелина що я няма?[/quote]

  Добър въпрос, де е либето на Боко компира?

  Всичкото чудо за три дни, както беше през 2008 година!!
 18. 18 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 753 Весело

  [quote#17:"Sturmbandügaleiter"]Добър въпрос, де е либето на Боко компира?[/quote]

  Подготвя следващите Дни на щастието

 19. 19 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  [quote#7:"purple_rain"]хич не ми пука,че Прокопиев има интереси в него,за да го защитавате ежедневно[/quote]
  Може и да сте прави. Но анализирайте факта, че интереси във ВЕИ имат, освен Прокопиев, още ред мастити български "бизнесмени", включая една бивша, близка на изтерзаната МУ от неблагодарници душа, приятелка - Цветелинка. И прибавете към анализа безспорния факт, че правителството МУ унищожава дребния, а не едрия, монополистичен бизнес. В резултат ще стигнете до извода, че Прокопиев и Сие бълха ги ухапала от решението на ДЕКЕВР, но полакомилите се да седнат на софрата на големите лапачи, ще горят масово. Най-висок процент на "отнети" приходи е предвиден действително за дребосъците, а не за цветелинките. Ако перефразирам О'Хенри: "Буцефал може да носи само едрите разбойници". За дребните дойде време да се оттекат в казанчето!

 20. 20 Профил на Ал Тиквоне
  Ал Тиквоне
  Рейтинг: 696 Весело

  Не ви искам зелената енергия ! Който има фото-волтаици да си ползва тока от тях за себе си и да си го плаща сам !
  Или да си завре соларните панели и перките отзад !!!

  ПРОСТ БОЙКО - СЛАБА ДЪРЖАВА !
 21. 21 Профил на tt_tonev
  tt_tonev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  можели някои дами даде съвет.изпуснах срока на предварителния договор,могали даго подновя. а запо4нах да строя.имам подписан догожор с фонд зенеделие и отпусната субсидия.строя фото-волтани4на централа 75кв.моля помогнете

 22. 22 Профил на tt_tonev
  tt_tonev
  Рейтинг: 8 Любопитно

  допълвам питането да подновя предварителния дьговор но съз съ6тата мо6тност 75кв.

 23. 23 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#7] от "purple_rain":

  Май и Прокопиев е в бизнеса. Смешен плач на милионери.

 24. 24 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мърмор":
  А и случаят с Прокопиев е малко по-друг Той създаде предприятие за ПРОИЗВОДСТВО на фотоволтаични панели и понеже се оказа, че не се продават, започна да си ги продава сам на себе си да изгражда соларни паркове и да избива разходи от продажба електроенергия...
  Сама по себе си инвестицията на зелено в производство "високи технологии" е похвално. Друг е въпросът, че се е оказало неуспешно.

 25. 25 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1338 Разстроено

  До коментар [#20] от "Пустиняк":

  "

  Не ви искам зелената енергия ! Който има фото-волтаици да си ползва тока от тях за себе си "
  Ами че точно така си е.Отде накъде ще ни я натрапва-да не би да сме му я искали,да не сме го молили или принудили да ги строи.Както всички други производители да си търси пазар и продава на цени,които успее да договори с потребителите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK