Кой е Самуел Реди ?

Самуел Реди

© Юлия Лазарова

Самуел РедиПредставителят на кандидат-инвеститора за АЕЦ "Белене" се представи пред българските депутати като Самуел Реди, но търсенето в интернет и бази данни не показа информация за човек с такова име и работещ в областта на енергетиката. 


"Дневник" откри, че човекът, който прави презентация на намеренията на "Глобал пауър консорциум" в икономическата комисия в парламента, е представен като Сам Реди - управител на компанията FreNuc. Според кратката й онлайн визитка, тя предлага атомни инженерни услуги. FreNuc се представя, че има "десетилетия опит в тази индустрия и дълбока експертиза" и че предлага широка гама от услуги и продукти в сферата на атомното инжерество в САЩ, Европа и други места по света. Седалището на фирмата е в Швейцария. 


В профила в професионалната социална мрежа LinkedIn Сам Реди е посочил, че основава и управлява компанията FreNuc от 2009 г. и че тя има между 50 и 200 служителя. Реди е написал също, че има над 30 години опит в атомната индустрия в САЩ, където е работил в Чикаго. 
Обявеното в парламента име "Глобъл пауър консорциум" не се появява при бързо търсене в интернет, както и не се среща никъде в материалите за Реди и  FreNuc. Читател на "Дневник" изпрати във форума линк с името на компанията - http://globalpowerconsortium.com, под който се появява сайта на Quantum Group.


В интернет съществува страницата http://globalpowerconsortium.com, която е пълно копие на страницата на инвестиционния фонд Quantum Group (http://quantumgroupus.com).


http://globalpowerconsortium.com е регистрирана на 23 юни 2012 г. за срок от една година от компанията FastDomain Inc.


http://quantumgroupus.com от своя страна е регистрирана на 23 януари 2004 г. от Quantum Group и домейнът е собственост на Quantum Group


В страницата не е посочена връзка между Global Power Consortium и Quantum Group. Всъщност, освен самият домейн, името Global Power Consortium не се споменава никъде. Визитката на Quantum Group посочва, че компанията има интерес в няколко индустрии, които се развиват в глобален мащаб през последните две десетилетия. Приведен е списък с осъществени проекти в телекомуникациите, медиите, недвижимите имоти, интернет технологиите и генерирането на електроенергия.


За успешен проект в сферата на електроенергията е посочена New England Power Company, която по думите на Quantum Group ще се занимава с търсене на проекти за алтернативна енергия като например слънчевата в Европа. През последните няколко години New England Power Company развива ТЕЦ и ВЕЦ проекти в Азия и Африка. Търсене в интернет на самостоятелна страница на New England Power Company обаче не дава резултати.


Като адрес на Quantum Group е посочен Battery Place 17, 11-ти етаж, Ню Йорк. Проверка в социалната мрежа за споделяне на местоположение FourSquare обаче показва, че на това място и адрес се намира технологичният стартъп SinglePlatform, която няма нищо общо с атомната енергия, инженерството или Quantum Group.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK