Трудовите инспектори ще проверяват и стреса във фирмите

Експертите по условия на труд препоръчват, за да се избегнат тези проблеми, управлението да е разбираемо, работните задачи да се разпределят балансирано, да се развиват компетенциите на служителите.

© Цветелина Белутова, Капитал

Експертите по условия на труд препоръчват, за да се избегнат тези проблеми, управлението да е разбираемо, работните задачи да се разпределят балансирано, да се развиват компетенциите на служителите.Интензивното натоварване на работното място, монотонната работа и рискът от насилие в службата могат да доведат до психични проблеми, стрес, нарушаване на съня или дори заболяване. Затова Главната инспекция по труда започва проверка на психосоциалните рискове в работната среда.


Инспекторите ще проверяват дали във фирмите има организационни проблеми, които нарушават производствения процес, дали съществуват проблеми в комуникацията и сътрудничеството между шефовете и изпълнителите на нарежданията, дали персоналът допуска повече грешки и инциденти. 


Експертите по условия на труд препоръчват, за да се избегнат тези проблеми, управлението да е разбираемо, работните задачи да се разпределят балансирано, да се развиват компетенциите на служителите.
Според българското и европейското законодателство работодателят носи цялата отговорност за всеки елемент на работната среда, свързан с осигуряването на здравето и безопасността, включително и за психосоциалните фактори, припомня трудовата инспекция.


Проверката ще започне от работодателите в здравеопазването, социалните дейности, хотелите и ресторантите и транспорта. В тези сфери са регистрирани около 14 хил. предприятия. 


Кампанията е общоевропейска, а целта е да се заостри вниманието върху нововъзникващите рискове и превантивните мерки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK