До 10 дни започва втора процедура по продажбата на "БДЖ Товарни превози"

До 10 дни започва втора процедура по продажбата на "БДЖ Товарни превози"

© Надежда Чипева, Капитал/ ДневникДо десет дни започва новата процедура по приватизация на "БДЖ Товарни превози", след като първата беше прекратена, съобщи изп. директор на агенцията за приватизация Емил Караниколов пред агенция "Фокус".


Новата процедура ще е със срок от 77 дни.


"Благодарение на сключения меморандум за сътрудничество с международни консултанти получихме профили на потенциални инвеститори, които имат интерес към БДЖ", коментира Караниколов.
Както вече стана известно, Надзорният съвет на агенцията е занижил критериите за допустимост до участие в процеса.  Изискванията вече са 100 млн. евро оборот за последните 3 години за стратегически инвеститори и 400 млн. евро за всяка от последните три години за финансови инвеститори. Предишната процедура започна с условие за оборот от 400 млн. евро за стратегическите и 1 млрд. евро. на финансовите инвеститори, напомни директорът на агенцията по приватизация.


Караниколов заяви, че няма да коментира цената на БДЖ "Товарни превози", защото при предварително обявяване, инвеститорите се опитват да я свалят.


"Направихме един по-добър мениджмънт, надявам се да имаме по-широк интерес от страна на инвеститорите и смятам, че ще имаме една успешна сделка. До края на тази година ще имаме подаване на обвързваща оферта, като реално парите ще влязат през следващата година", добави Емил Караниколов.


През лятото беше подадена само една оферта за компанията - от "Дует реълуей България", макар че преди това шест компании купиха документация за участие. Заради това конкурсът беше прекратен.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK