Посланикът на САЩ призова американския бизнес да подкрепя младите и иновативните българи

Марси Рийс

© Надежда Чипева, Капитал

Марси РийсПосланикът на САЩ Марси Рийс призова членовете на Българо-американската търговска камара да подкрепят младите и иновативните български предприемачи и да назначават на работа повече българи, изкарали студентска бригада в САЩ.


На работен обяд с представителите на бизнеса Рийс сподели убеждението си, че България разполага с първокласни малки компании на световно ниво и даде пример с инициативата StartUP Weekend, където победители бяха млади хора, изобретили дистанционно устройство за регулиране на светлините и електрическите уреди и за следене на консумацията на енергия, както и автори на софтуер за следене на продажбите на паркоместа.


"В качеството ви на лидери на американската бизнес общност искам да ви призова да се запознаете по-отблизо с дейността на младите български предприемачи, които се занимават с тези проекти. Те имат нужда от ментори, контакти и помощ за намирането на капитали. И съм сигурна, че те могат да предложат на вас и на вашия бизнес комбинация от знания и умения, нужни за вашата работа в България", обърна се Рийс към представителите на американските компании. 
Като предимства на България тя открои цената на правенето на бизнес, цената на труда, са сравнително ниски, добрите технически и езикови познания на мнозина българи и умението им да работят с клиенти.


Тя подчерта подкрепата на посолството за проекта за Софийския високотехнологичен парк и призова представителите на бизнеса също да използват контактите си в САЩ за успеха му, защото "иновациите се нуждаят от спокоен пристан", а успехът на проекта ще бъде от полза за бизнеса в България като цяло.


Тя призова бизнесът да наема на работа хилядите български младежи, натрупали опит по време на студентските бригади в САЩ. Само през миналата година 7500 български студенти са посетили САЩ по тази програма. "Когато разширявате своята дейност и търсите нови служители с езикови и културни умения за разрастване на бизнеса си, бих ви насърчила да имате предвид тези десетки хиляди млади българи, които са придобили опит в САЩ посредством програмите за обмен и които биха могли да помогнат за растежа на компаниите ви," каза Рийс.


В словото си американският дипломат подчерта успешното сътрудничество между двете държави в рамките на ООН и НАТО и развитието на отношенията, особено след присъединяването на България към ЕС. Прилагането на закона и борбата с тероризма са две други области, в които близкото сътрудничество, съществуващо между нашите две страни, допринася за общата ни сигурност, посочи Рийс.


Тя подчерта, че инвеститорите трябва да са сигурни, че правилата на играта няма да се променят от началото до края на проекта им и че се нуждаят от съдебна система, на която да имат доверие, а ако има спор,  да могат да разчитат на безпристрастност. Значението, което правителството, парламентът и гражданското общество в България придават на укрепването на върховенството на закона предполага, че съществува разбиране за връзката между стабилната законова и съдебна система и напредъка в много други области, включително и икономическия растеж, констатира американският дипломат.


Според посланика на САЩ МВР заслужава похвала за затварянето на няколко пиратски сайта и за задържането на техните администратори, но има още какво да се желае при защитата на интелектуалната собственост. Тя призова частния сектор да съдейства на правителството за намирането на най-добрите механизми за борба с този вид кражби.


Посланик Рийс засегна и темата за енергетиката като и изтъкна, че най-разумното нещо за всяка страна би било да има избор. Тя припомни, че България е изправена пред няколко въпроса от изключително важно значение за развитието на нейната икономика, създаването на работни места и защитата на българските потребители - да реши какви ще са бъдещите й стъпки в ядрената енергетика, да поднови газовите си договори, да изгради междусистемните газови връзки. Рийс отбеляза, че България има и собствени енергоизточници, а най-лесният път към енергийна независимост е да увеличава дела им. 


Миналата година търговските отношения на САЩ с България нараснаха с 37%, а САЩ остават един от най-големите инвеститори в България и са ангажирани с нейния икономически успех, каза Рийс. Тя припомни, че те създават хиляди висококвалифицирани работни места, доставят най-чистата енергия в страната и имат принос за налагането на бизнес етиката и корпоративната социална отговорност .

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 577 Неутрално

  ЕЙ няма да спрете докато не ни изпиете мозъка!

 2. 2 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Вече е сменена реториката и донякъде съдържанието.

  apoloniy
 3. 3 Профил на flisk
  flisk
  Рейтинг: 408 Неутрално

  " цената на труда, са сравнително ниски, добрите технически и езикови познания на мнозина българи и умението им да работят с клиенти."

  И после защо има обяви "Търсим прогамист с 6 програмни езика, 5 чужди езика, икономическо образование и 10 години опит - заплата 300 лв."

 4. 4 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4204 Неутрално

  [quote#1:"Моди трий нищо да не остане!"]ЕЙ няма да спрете докато не ни изпиете мозъка![/quote]
  Ми що не искаш да ги наемеш на работа!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 5. 5 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 938 Весело

  И аз призовавам американският бизнес да подкрепя парично младите и иновативни българи, но и не само младите, ами ако може и по-дъртите и те да бъдат подкрепени )))
  Дори, ако може, колкото по-възрастен е българина, толкова по-голяма подкрепа да получи, парична де, в долари, пък ако ги затруднява това много, може и в евро

 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3588 Неутрално

  "Тя призова бизнесът да наема на работа хилядите български младежи, натрупали опит по време на студентските бригади в САЩ. Само през миналата година 7500 български студенти са посетили САЩ по тази програма..."

  Представете си посланик Исаков да изтрезнее за няколко часа, колкото да проведе среща с представители на деловите среди, за да ги информира, че за една година 7,500 български студенти са били на бригада в Русия, в резултат от което са натрупали трудови навици и умения...

  Може, ама ... на първи април.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3588 Неутрално

  [quote#5:"Федор Венедиктович Езерский"]И аз призовавам американският бизнес да подкрепя парично младите и иновативни българи ... в долари, пък ако ги затруднява това много, може и в евро ...[/quote]

  Що бе, нека руският ги подкрепя в рубли! Ти нали мразиш Америка, какво точиш лиги по презряната й валута?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Американския бизнес или Членовете на Американо-Българската търговска камара....?
  Понеже съм абсолютно сигурен, че целия Американски бизнес не е представен там...
  А ?

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 9. 9 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 938 Весело

  [quote#7:"dodge_ram"]Що бе, нека руският ги подкрепя в рубли! Ти нали мразиш Америка, какво точиш лиги по презряната й валута?[/quote]

  Тази презряна валута много добре се ползва в БРИКС, ако не си в час И за какво да я отказвам? Или искаш да ме "затрудняваш" с валутни курсове? Нема проблеми

  [quote#6:"dodge_ram"]...Само през миналата година 7500 руски деца са посетили България по тази програма..." [/quote]

  Да, има нещо такова. Дори на някои от тези деца, родителите си купиха имоти по морето и в Банско, а други просто си изкараха чудесно на "пионерски лагер" по Ропотамо

 10. 10 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 938 Любопитно

  До коментар [#7] от "dodge_ram":

  Джипка, абе я ми кажи един американски инвеститор в България, ама който да се вижда от простолюдието. Големите, тип "Лукойл" ги остави, те са друга бира
  Просто ме интересува за американски инвеститор, например в търговията на дребно.
  За руски, веднага мога да ти дам пример - веригата магазини "Берьозка". Хем можеш да си купиш шоколадови бонбони от фабриката "Красный армеец" (бах мааму 4 лв за 100 грама), хем магазинерките са рускоезични - рускини, украинки, молдовки, няма значение )))
  Ще видим ли тука такава американска инвестиция, за да ни обслужват разни по-така хамерикански гърли?

 11. 11 Профил на 2014г.
  2014г.
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Нищо ново. Същите локуми на Уорлик с малко по-различна глазура.
  Инвестиции?
  Кви инвестиции бе, лельо? Къде са ?
  Ние живеем от туризъм, износ на суровини и парите от емигранти. Икономиката си я затрихме отдавна
  с ваше активно съучастие.
  Явно, пак ще карате както и досега.
  И целите ви са същите :
  - подкрепа на ромската популация
  - прокарване на закони тип АСТА
  - източване на мозъци от млади и кадърни българчета, които са сто пъти по-интелигентни от вашите посредственяци
  - грубо политическо и икономическо вмешателство, което продължава да води страната ни към все по-ужасяваща бедност.
  - от вашите финансови далавери и печатане на пари ще продължаваме да го отнасяме и ние

 12. 12 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До Федька #10,
  В "руските магазини" у нас , наречени "Берьозка" почти всичко е произведено в Германия.
  Ти май си първият, които ще започне от утре внос от Русия на компютри, качествени леки коли, руски смартфони, 40" ТВ -та и др. такава техника.

 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3588 Неутрално

  [quote#10:"Федор Венедиктович Езерский"]Ще видим ли тука такава американска инвестиция, за да ни обслужват разни по-така хамерикански гърли? [/quote]

  За разлика от теб, на мен не ми липсва женска компания и не разчитам на продавачки в магазини, за да помириша и аз жена.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3588 Неутрално

  [quote#12:"zheravna"]Ти май си първият, които ще започне от утре внос от Русия на компютри...[/quote]

  Той и конски фъшкии би внасял от Русия, стига да имаше на кого да ги препродаде. Проблемът му е, че няма балами за руските стоки, а не че на него не му се внасят.

  Малка разлика, ама съществена.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на 2014г.
  2014г.
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#13] от "dodge_ram":

  Не ти ли писна да се изживяваш като едър капиталист, бе панелен мизерник?
  Не се ли усещаш , колко си смешен с постоянните си брътвежи за черен хайвер и луксозните яхти?
  Не схващаш ли, че хората още щом видят, че си прекарал Коледа и Бъдни вечер във форума, веднага им ясно, що за нещастник си всъщност?
  Типичният форумен панелник.

 16. 16 Профил на 2014г.
  2014г.
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#14] от "dodge_ram":

  Четох , как тука квичеше от данъка върху лихвите по депозита .
  Ха-ха! Егати "десняка" !
  Кокошкар дребен спестител , а се напъва да се прави на мега инвеститор.

  Не измряхте ли вече бе, панелни шизофреници ?

 17. 17 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 571 Неутрално

  О па а а а съвсем ударените в главите и вярващи на приказки, а не на реалността са се изповедали и с блеснал поглед и тръпнещ з..к чакат американците да ни докарат светлото бъдеще...
  А ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 18. 18 Профил на Marfi
  Marfi
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Ако искате да научите повече за примерите на посланника за предприемчиви идеи, както и пoвече за StartUP Weekend > http://sofia.startupweekend.org

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK