Новият собственик получи акциите си в БТК

Новият собственик получи акциите си в БТК

© Надежда Чипева, КапиталБТК вече е с нов мажоритарен собственик след като "НЕФ телеком България" прехвърли акциите си за  93.99% от дружеството на новорегистрираната компания "Вива телеком България", съобщи capital.bg като се позовава на информация от седмичния бюлетин на Централния депозитар.


Тази сутрин от самата БТК съобщиха, че прехвърлянето е "факт след одобрението на цялостната схема за преструктурирането на групата на БТК, в резултат на което свързани с VTB Capital plc (VTB) и "Корпоративна търговска банка" АД (КТБ) лица придобиват мажоритарно дялово участие в преструктурираната група.
Чрез сделката беше намален общият дълг на групата от около 1.7 млрд. евро до 588 млн. евро посредством изплащане на дълга, преобразуване в акции и отписване на останалата част от дълга."


Наскоро сделката беше одобрена от Европейската комисия чрез Главна дирекция "Конкуренция".


Предстои новите мажоритарни собственици да отправят търгово предложение към миноритарните акционери. Такъв с блокираща квота е инвестиционен фонд от групата Artio.

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Дълга е намален значително с новата сделка и да се надяваме,че с нея ВТБ Капитал и КТБ като финансови инвеститори,ще успеят да преструктурират БТК,така че след няколко години то да е апетитна хапка за потенциалните стратегически инвеститори.

 2. 2 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Хайде да им е честита покупката!

  Подпис - електронен ;)
 3. 3 Профил на franprix
  franprix
  Рейтинг: 531 Любопитно

  А някой ще получи ли седми апартамент, в случай че е съдействал, не казвам да му го дадат за нищо.

 4. 4 Профил на Чоко
  Чоко
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#3] от "franprix":

  Вече го е взел, а дали е в БГ или извън страната няма значение при условие, че си е свършил работата.

  Proud to be anonymous!!!
 5. 5 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  Цветанчо какво остана да не си е купил още в страната?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3162 Неутрално

  [quote#3:"franprix"]А някой ще получи ли седми апартамент, в случай че е съдействал, не казвам да му го дадат за нищо. [/quote]
  За 10г. съдействащите за източването на БТК се налапаха като попски деца на задушница !
  Напомням ,че Царя продаде дружеството с пълни банкови сметки и източиха държавата преди продажбата в цялата страна да се изградят нови оптични оптични връзки ! И от тогава далавера не е спирала с монополните положения на шахтите на София и страната.  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на мрачен интелектуалец
  мрачен интелектуалец
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#5] от "Тони!":

  Много лошо представяне този път! Очаквах коментара ти да е на едно от първите три места

 8. 8 Профил на Сбъркан
  Сбъркан
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Разгеле, ще се приключи с тая сага... Сега остава да се надяваме на добри резултати и работеща система, конкурентни цени и адекватно обслужване. Че бая я бяха оплескали с досегашните си собственици.

  Всеки сам си кове съдбата и сам си сърба попарата
 9. 9 Профил на Горгона Медуза
  Горгона Медуза
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Значи вече всичко приключи, сделката е реализирана, новите собственици влизат във владение и остава само да чакаме да видим как ще се отрази новото началство на компанията. Дано да е за добро, летвата не е вдигната много високо, така че лесно ще успеят да се внесат положителни промени в полза както на клиентите, така и на хилядите хора, които работят там.

 10. 10 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Купуването на дялове от БТК в полза на КТБ според мен беше крачка напред, под ръководството на Цветан Василев телекомуникационната компания има реален шанс за прогрес и възвръщане облика и популярността си от времето, когато БТК беше единственото средство за комуникация.

 11. 11 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1078 Неутрално
  До коментар [#3] от "franprix":

  да ще получи,но не апартамент а хапче Късметлията си ти , дано имаш подобрение

 12. 12 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Успех на новите собственици!

 13. 13 Профил на milchovas
  milchovas
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Брех, каква стана тя. Тази история прилича малко на взета от Гръцката митология. Срещу 130 млн. евро купуваш 73% от акциите, а кредиторите за срещу повече от 1 млрд. евро и обещания вземат 20% от акциите. Ако и това не е далавера, здраве му кажи.

 14. 14 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  До коментар [#7] от "мрачен интелектуалец":

  Късно видях статията, съжалявам.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 15. 15 Профил на petark
  petark
  Рейтинг: 426 Неутрално

  тази хапка дали няма да се окаже прекалено голяма за бизнесменската уста

 16. 16 Профил на zanzibar87
  zanzibar87
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Между другото наскоро минах на Виваком. Бяха ми объркали договора и днес отидох в техен офис и си поправиха пропуските. Наистина този мобилен оператор е коректен спрямо своите клиенти и прави всичко добро, за да ги задържи. Преди това бях на един друг, на когото няма да му споменавам името и искаше единствено и само да печели възможно най-много пари от своите клиенти, без да откликва на молби и допуснати от него грешки.

 17. 17 Профил на robbie_williams
  robbie_williams
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Няма ли сега някой да излезе да каже как е неизгогна сделката? Защото в последните няколко месеца се наслушат на простотии, написани в коментари в Икономедия по темата. Ама как да излязат да плюят тия хора сега, като в статията прочитаме нещо толкова съществено: "Наскоро сделката беше одобрена от Европейската комисия чрез Главна дирекция "Конкуренция". Или ще изкарате и Европейската комисия корумпиран орган? Силно се съмнявам, а и никой няма да повярва на подобни неща. Нека не забравяме, че предишните собсвеници купуха БТК с много сериозна печалба, и само за няколко години успяха да докарат компанията до тия 1.71 милиарда дългове.

  Ти виждаш нещата и питаш защо? А Аз мечтая за неща, които никога не са били и питам - защо не?
 18. 18 Профил на robbie_williams
  robbie_williams
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [13] от "milchovas":
  Приятелю, ти да не го играеш в полза на кредиторите на БТК? Мисля, че в този случай е много по-добре да се осигури една нормална конкурентна среда на телекомуникационните компании, които оперират на българския пазар, защото вярвам ще се съгласиш, че без силна и устойчива БТК трудно можем да си говорим за някаква сериозна конкуренция. Да не говорим за многото хора, които работят в компанията и бяха под заплахата да загубят работните си места. А ти продължавай да си търсиш далаверата в гръцката митология.

  Ти виждаш нещата и питаш защо? А Аз мечтая за неща, които никога не са били и питам - защо не?
 19. 19 Профил на pipistrella
  pipistrella
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Успех на новите собественици, ще имат нужда, тъй като се заеха с амбициозната задача да извадят от блатото едно предприятие, което повече от 8 години бе системно източвано и препродавано. Така от предприятие оценявано за над милиард се превърна в крупен длъжник и един голям губещ напук на всякаква пазарна логика... Интересно къде бяха тогава всички тези негативни коментатори и разбирачи?!

 20. 20 Профил на Nataliya
  Nataliya
  Рейтинг: 426 Неутрално

  На БТК им се удря сериозно рано в случая. Съюзниците които спечелиха в лицето на банките КТБ и VTB Capital ще ги издърпат от калта, в това няма никакво съмнение.

 21. 21 Профил на monика
  monика
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Това се определя, като сделката на годината. И с право - много добра сделка за преструктурирането на дълговете на БТК, които бяха повече от задлъжнели, а и компанията отиваше към дъното си, имайки предвид от самото начало на каква неизгодна цена беше продадена и откупена с участието на консултантската фирма Булброкърс. Да се надяваме, че от новото си по-добро финансово състояние, БТК ще вземе най-доброто и ще инвестира в технологичен прогрес и добри програми за клиентите. Една добра конкуренция в момента на пазара, няма да дойде никак зле на потребителите.

  Никоя цена не е достатъчно висока за едно ново усещане! О. Уайлд
 22. 22 Профил на zlobna_kobra
  zlobna_kobra
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Тази сделка е от полза и за самата компания и за нас потребителите . Хубаво е , че такива доказани бизнесмени са спечелили сделката .

 23. 23 Профил на morskia_1972
  morskia_1972
  Рейтинг: 374 Неутрално

  знаете ли, тази незначителна новина я има само в Икономедия и вестниците нс Оги Донев. И някой се опитва яко да плюе. Защо ли? Кой ли е учуден)))))

 24. 24 Профил на nochkopenev
  nochkopenev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Това е възможно най-чистата сделка за БТК от самата и приватизация. Помните скандалната приватизация по времето на царя и Кунева, помните тогава каква печалба имаше БТК и след няколко прехвърляния на топката какво се оказва, че изядоха каквото можеше да се изяде от нея и я пратиха на дъното с 1.71 милиарда евро задължения. Така, че не виждам финансово облагодетелстваните плювачи в този и други форуми какво ще кажат. Адски много жълтини се изписаха в много медии за тази сделка, но след като ЕК разреши и каза, че всичко е наред с тази сделка - сега тези жълтеникави журналисти трябва да сведат глава и да се извинят.

 25. 25 Профил на otlondon
  otlondon
  Рейтинг: 375 Весело

  Цветан Василев бая се нагуши при ГЕРБаджиите.

  Ето как се прави бизнес :
  1. Купуваш едни весрници и телевизии (Монитор, Телеграф, Уикенд, ТВ7 с Ники Дудука)
  2. Правиш малки музикални форми на властта - Борисов е на челото на всички вестници като виден и мъдър фържавик
  3. Громиш опозицията и личите врагове на премиера
  5. Получаваш 500 милион кеш в банката си - КТБ
  6. Започваш да облсужваш разни държавни програми (КТБ отпуска кредитите за санирането)
  7. Имаш готови пари кеш - купуваш бизнеси

  Досега Цветан Василев е купил:
  - Булгартабатк
  - БТК
  - Техномаркет
  - много други по-дребни бизнеси

  Може и Пеевски и мама му да са докачили нещо от това

 26. 26 Профил на morskia_1972
  morskia_1972
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#25] от "otlondon":

  защо се обявяваш против сделка, обявена за законна и разрешена от ЕК? Кой ти плаща? По тази логика мога да ти проследя поведението на иво Прокопиев, Огнян Донев и Любомир Павлов. Защо се намесваш в неща, дето не ги разбираш? Кои медии са собственост на Цветан Василев? Нито една. Говориш празни приказки. Истината е, че който го може, го може. Сделката е приключила, а ти си един напразен плювач.

 27. 27 Профил на zlobna_kobra
  zlobna_kobra
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Като разбираш толкова от бизнес , защо дрескаш глупости по форумите , а не сключваш такива сделки ? Ти си от типа българи , които на приказки всичко разбират , знаят и могат , а в действителност и едни яйца сигурно не можеш да си опържиш ,та какво става сделки да въртиш .

 28. 28 Профил на morskia_1972
  morskia_1972
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#27] от "zlobna_kobra":

  махни го, знае само да плюе. Дори не знае какво говори, да не кажа, че въобще не пише по темата, ама нали е удобен на модератора, та не го наказва.

 29. 29 Профил на Nataliya
  Nataliya
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#25] от "otlondon":

  Цветан Василев отдавна оттегли присъствието си от медиите. Информацията ти е стара. Вземи да се рефрешнеш малко. колкото до изброените предприятия, Василев има участие като консултант на инвеститорите. Припомням че КТБ е банка, която предлага корпоративно кредитиране и е логично да се споменава в подобен род сделки.

 30. 30 Профил на morskia_1972
  morskia_1972
  Рейтинг: 374 Неутрално

  ЕК се е произнесла. Не че нещо, но според мен "Икономедия" в момента плюят не кой да е , а ЕК. Не се ли усещате?

 31. 31 Профил на nochkopenev
  nochkopenev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [25] от "otlondon":

  Написал си същия коментар в Капитал - поне можеш да докажеш, че си си заслужил парите, за да плюеш по български банкови институции и техните собственици! Толкова ли те е яд, че сделката вече е факт и, че Европейската комисия разреши на банките да придобият БТК? Явно много ти е бръкнало в здравето това...

 32. 32 Профил на lolita_nabokova
  lolita_nabokova
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#29] от "Gabriel":

  Каквото и да правиш винаги ще има хора като "otlondon" , които ще говорят пълни глупости . Интересно ми е защо някои хора коментират без да са наясно с дадена тема .

 33. 33 Профил на Nataliya
  Nataliya
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#30] от "morskia_1972":

  Точно така. Достатъчно красноречиво е че ЕК е дала зелена светлина на сделката. При това положение просто няма как да става дума за далавери или сделки "на тъмно".

 34. 34 Профил на ataka_b_mpaka
  ataka_b_mpaka
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Това кой купува телекома, няма никакво значение, при положение, че сделката е одобрена от ЕК. Всичко друго остава на заден план, а плювачите вече могат да си забършат устата и да мирясат.

  невъзможен съм!
 35. 35 Профил на lolita_nabokova
  lolita_nabokova
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#34] от "ataka_b_mpaka":

  Именно това , че сделката е одобрена от ЕК подразни всички врагове на Василев .Те не могат да приемат , че Василев е честен бизнесмен , които има нюх за бизнес и умее да прави добри инвестиции .

 36. 36 Профил на amnesia_
  amnesia_
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Господинът otlondon не знам дали е действително от Лондон или сега там живее, но информацията му е стара или просто той умишлено гледа да изопачава фактите.

  I never dreamed about success. I worked for it. – Estee Lauder
 37. 37 Профил на morskia_1972
  morskia_1972
  Рейтинг: 374 Неутрално

  какво става бе, господа. какво не ви харесва в сделката, а на хората да не би да им хареса престъпната приватизация навремето, в която консултант бе фирмата Булброкър. На кой беше тази фирма? дали не е на издателя на Икономедия?)))

 38. 38 Профил на qn4eto92
  qn4eto92
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#37] от "morskia_1972":

  Не знам какво не им харесва в тази сделка,може би са предпочитали служителите на БТК и Виваком да остан безработни...Да фалира третият оператор и да скочат цените на мобилната услуга...за такива промени сигурно са си мечтали

 39. 39 Профил на morskia_1972
  morskia_1972
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#38] от "qn4eto92":

  аа, викаш конкуренцията да си е платила да ги унищожат, а. Нищо чудно

 40. 40 Профил на kalinkadrawel
  kalinkadrawel
  Рейтинг: 374 Неутрално

  учудвам се защо така тенденциозно се напада тази сделка - но вече знам. Какво на кого не му харесва или допада, си е негова работа, тази слдека вече няма какво да я обсъждаме, тя е факт. Времето ще покаже, и ЕК я одобри, така че....

 41. 41 Профил на kalinkadrawel
  kalinkadrawel
  Рейтинг: 374 Неутрално

  истината е, че определени хора не се кефят на сделката. От прочетеното дотук разбирам, че те са участвали в престъпната за мен приватизация на компанията

 42. 42 Профил на alexan1234
  alexan1234
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Колкото и да се опитват някои хора да оплюят тази сделка, то тяхното мнение не важи, защото интелигентният и трезво мислещ човек, много добре знае как беше БТК по времето на Кунева и до какво дередже я докараха. Сега телекомът получава втори шанс за живот и започва на чисто, което е най-доброто нещо, което можеше да се случи.

 43. 43 Профил на kalinkadrawel
  kalinkadrawel
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#42] от "alexan1234":

  не забравяй, че сега зад Кунева седи Иво Прокопиев, издателят на точно тази медия. Именно негова фирма бе консултант по престъпната приватизация на компанията, точно тогава, когато на власт бяха хората на Кунева.

 44. 44 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#27] от "zlobna_kobra":

  Чест ви прави самооценката , която сама сте си дали с избраното име. Аз по добре от това не мога да се изразя .
  И въобще ,ама въобще, не вниквате, в това което съм написал и писал по тази и подобни нея теми.
  Инъче сте далеко от истината за яйцата , хахахаха

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 45. 45 Профил на mildoktora
  mildoktora
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#43] от "kalinkadrawel":

  точно така си е. А тази безобидна новина, но със злостни коментари против сделката я има само тук))))някой не е доволен от сделката и е казал на хората си да атакуват. Любопитното е, че не се явни нито една негова фирма на търга. Така че дори не е загубил. Чудя се тогава какъв му е интереса? Или просто мрази някой друг да печели))))

 46. 46 Профил на yanko.velev
  yanko.velev
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#16] от "zanzibar87":

  Аз пък не съм доволен от "Виваком", мисля че това беше телекомът, порязан от КЗП, и се надявам при новите собственици да е по-добре.

 47. 47 Профил на meri_chleri
  meri_chleri
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Сделката дали е изгодна или не и за кого само времето ще покаже. Не разбирам от къде тази злоба и тенденциозност при отразяването на новината от страна на медията, а преди това гробно мълчание по темата как БТК бе продаден за без пари, имотите на телекома също, колко пари бяха усвоени при строителстното на мобилната мрежа, въобще въпроси на които никой не потърси отговор. Сега някой се заема с реанимирането на телекома и сензацията е налице.

 48. 48 Профил на mildoktora
  mildoktora
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#47] от "meri_chleri":

  много си прав, но сделката не изнася на определени олигарси и трябва да я плюят в медиите си.нищо, че вече е безсмислено, защото тя е приключила. в Дневник и Капитал има хора, които предпочитат една комлопания да фалира и работниците й да останат на улицата, само за да задоволят интересите единствено на собственика на Икономедия Иво Прокопиев. заедно с него играе и Огнян Донев. Затова тази новина я има само в медиите на тези двамата. И двамата дискредитирани, единият разпитван в съда по делото "Килърите", другия понастоящем клиент на прокуратурата. Какво да говорим повече?

 49. 49 Профил на mildoktora
  mildoktora
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "Икономедия" защо сте тенденциозни към КТБ? Нали ЕК одобри сделката? Тези тука, дето плюят яко против тази сделка си личи, че са толкова поръчкови, че няма накъде. Защо ги пускате изобщо да се излагате, като всичко е финализирано? Това са хора на щат, даже работещи сигурно в извън работно време. някои от тях са отявлено необразовани, сигурно не работят и за много пари.
  Не се излагайте с такива неща, имате претенцията да сте сериозна медия. Иво Прокопиев знае ли за тази поръчана глупост тук? Само сега му трябва да стигне до ЕК всичко. Означава ли, че "Икономедия" заема позиция, с която обвинява ЕК в некомпетентност и нечисти сделки?защото според някои тук във форума излиза, че е точно така? Официално ли заставате зад тази позиция?

 50. 50 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Мисля, че сделката е много добра този път и не би трябвало да има изобщо противници и да се навлиза в лични територии. Все пак това е нещо, което засяга бъдещето на доста хора, които работят там и развръзката за компанията е идеална. Може доста по-зле да стане, ако не се беше намерил купувач/

 51. 51 Профил на yanko.velev
  yanko.velev
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#34] от "ataka_b_mpaka":

  Трудно ще мирясат Но виж - да си избършат устата - добра идея

 52. 52 Профил на barefoot
  barefoot
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Имат ресурс, ще оправят БТК - МИЛИАРДИТЕ НА АСАД - ДЕПОЗИРАНИ ПРИ РУСКИЯ ПАРТНЬОР НА КТБ, http://www.bivol.bg/vtb-ktb-syria.html

 53. 53 Профил на yavor.noev
  yavor.noev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#52] от "barefoot":

  И дори да е така, както са писали "Бивол", теб какво те плаши? А "Бивол" какво ги плаши???

 54. 54 Профил на sixonesix
  sixonesix
  Рейтинг: 322 Неутрално

  По данни от статистиката реалната оценка на БТК е около 2 милиарда лева. Всички сделки досега са били в ощърб на държавата, да се надяваме че сега след като е в сигурни ръце, ще се запазят всички работни места и ще се спре източването на компанията, която генерира толкова големи приходи!

 55. 55 Профил на Nataliya
  Nataliya
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Не само ще се запазят работните места, но и с такива инвеститори телекомът има големи шансове да развие адекватна конкурентна стратегия и да привлече нови клиенти за кратко време.

 56. 56 Профил на ivan_ivanoff
  ivan_ivanoff
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Тази сделка може само да ни радва. Предприятието ще затегне позициите си и ще повиши конкурентоспособността. Това означава че ще има изгодни цени на телефонните услуги.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK