Летищата във Варна и Бургас са обслужили над 3.5 млн. пътници

Посрещането на първия самолет, кацнал на Летище Варна след реконструкцията на пистата му.

Посрещането на първия самолет, кацнал на Летище Варна след реконструкцията на пистата му.От началото на годината до момента, летищата във Варна и Бургас, които "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД управлява, са обслужили над 3.5 млн. пътници,  показват обобщените данни на компанията за първите девет месеца на 2012г.Това е  4,7 % ръст спрямо предходната година. Основни пазари остават Русия и Германия. В челната класация на най-предпочитана дестинация е руската столица Москва.


Повече от 500 български компании (60% от които от бургаския и варненския региони) са работили по изпълнението на инфраструктурните проекти, възложени от компанията "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД – концесионер на летищата във Варна и Бургас. Това показват данни на дружеството, публикувани в началото на седмицата.


През последната една година, компанията е осигурила работа за повече от 1000 души в регионите на Варна и Бургас, сочи още статистиката.
В момента на двете летища се изграждат нови пътнически терминали, които е планирано да влязат в експлоатация през лятото на следващата година. Цялостната инвестиция за тях се очаква да надхвърли 150 млн.лв., а изграждането и оборудването им осигурява поръчки на редица малки и средни фирми от двата региона, твърдят от компанията.


Заедно със строителството на новите терминали се реализират и други, свързани с работата на терминалите инфраструктурни проекти, като проходими кабелни колектори, подстанции и канализационни и дренажни системи.


Данните на дружеството за изминалите шест години показват, че са направени инвестиции за близо 250 млн. лева. Над 110 млн. лева са, изплатени на държавата като данъци, концесионни и други такси, като са открити и по 2500 работни места годишно в дейностите по обслужване на пътници и въздухоплавателни средства, предоставяне на услуги на територията на летищата и администриране на процесите.


Най-значителните проекти, осъществени за модернизирането на инфраструктурата през изминалите години са: рехабилитацията на пистата на летище Варна, на стойност близо 40 млн. лева, разширение на перона на летище Бургас, с инвестиция от 8 млн. лева, строителството на нови сгради – за карго, административни и други нужди по обслужването в Бургас и Варна за над 6 млн. лева. За реконструкция на , стопанствата за гориво-смазочни матер4али на двете летища са похарчени над 2.5 млн. лева, показват обощените данни на дружеството, а за подстанции и енергийни системи са заделени други над 5 млн. лева. Нови проект, по които се работи в момента са ВиК системите на летищата, за които са планирани инвестиции в размер на над 1.2 млн. лева, рехабилитация на перона за самолети във Варна за над 3 млн. лева и др.


През последните 72 месеца дружеството инвестира в обучения на персонала 2,4 млн. лева.


През 2007-ма година, като уникална за авиационния бранш у нас, стартира стажантската програма на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД, съобщиха от пресслужбата на дружеството. От тогава до момента близо 200 стажанти са преминали обучение по тази програма.


Според информацията, разпространена от компанията в момента двете летища във Варна и Бургас разполагат с най-модерна техника за наземно обслужване, отговаряща на високите европейски стандарти. Само инвестициите в самолетообслужваща техника възлизат на 34 милиона лева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK