Седмичните и месечните винетки за камионите поевтиняват, дневните поскъпват

Седмичните и месечните винетки за камионите поевтиняват, дневните поскъпват

© Асен ТоневС между 7 и 10 лева от догодина намалява цената на седмичните винетки за тежкотоварни превозни средства с българска регистрация от категории 1 и 2, а с между 43 и 85 лева – на месечните, съобщи Правителствената информационна служба. 


На днешното си заседание правителството промени Тарифата за таксите, които се събират от агенция "Пътна инфраструктура".


Със 7 лв. поскъпва дневната винетка за тежите камиони и вече ще се продава за 20 лв.
Стойността на годишните винетки за тежкотоварни превозни средства, както и на всички винетки за автомобили се запазва в сегашния си размер. И през 2013 г. годишната винетка за леките коли струва 67 лв., месечната – 25 лв., а седмичната – 10 лв.


Промяната е мотивирана с европейска директива и свързани с нея промени в Закона за пътищата, които вече са приети. Причината е в изискването за промяна в пропорцията между отделните такси  за тежките превозни средства - месечният размер не трябва да надвишава 10% от годишния, седмичният - 5%, а дневният - 2%.

Ключови думи към статията:

Още от Компании

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK