Енергийният холдинг ще убеждава Брюксел, че нарушенията вече са отстранени

Михаил Андонов

© Надежда Чипева, Капитал

Михаил АндоновБългарският енергиен холдинг (БЕХ) ще предостави на Европейската комисия информация за мерките, предприети през последните месеци за либерализацията на електроенергийния пазар и така се надява Брюксел да установи, че нарушения няма. Това съобщи пред БНР  изпълнителният директор на холдинга Михаил Андонов.


Повод за интервюто му е започнатото от Европейската комисия разследване дали БЕХ злоупотребява с доминиращите си позиции на пазара на ток и възпрепятства конкуренцията на пазара на едро. 
Андонов каза, че изпитва леко притеснение от това, че започналата процедура не е заради установено нарушение, а просто се извършва приоритетно по това дело.


Андонов уточни, че Брюксел проверява периода от 2007 до юни 2012 г.
"С всичко това, което успяхме да направим в краткия период от 7-8 месеца с моето поемане управлението на Български енергиен холдинг, мисля, че нещата са много по-прозрачни и по-ясни", каза той и продължи:
"Нещата вървят в положителна посока и аз мисля, че Европейската комисия ще се убеди, че ако е имало някакви грешки в този петгодишен период, те са отстранени и се прилагат 100% изискванията на Европейската комисия".


По думите на изпълнителния директор холдингът е предприел действия още преди шест-седем месеца като неговите дружества, които търгуват с електроенергия - АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица - изток 2" и Националната електрическа компания (НЕК), са изготвили правила за търговия с електроенергия, публикували са ги на сайтовете си и са провели по тях процедурите през 2012 г. "Правилата, които се изработиха, са съобразени с третия либерализационен пакет, който Европейската комисия изисква за либерализация на електроенергийния пазар", каза Андонов.


Той припомни, че процедурата за отделянето на НЕК от Електроенергийния системен оператор е в ход, което също е изискване на Брюксел. "След разделянето на двете дружества всички договори, които са за
производство и доставка на електроенергия на пазара, да бъдат също съобразени и синхронизирани с изискванията на Еврокомисията," посочи изпълнителният директор. Той прогнозира, че разделянето ще приключи през февруари - март 2013 г.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на robbie_williams
  robbie_williams
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Страхотно убеждаване ще пада )

  Ти виждаш нещата и питаш защо? А Аз мечтая за неща, които никога не са били и питам - защо не?
 2. 2 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 571 Весело

  Не мога да разбера защо когато ни скастрят, че нещо не изпълняваме ние отиваме да обясняваме, че видите ли не сте разбрали? С марковска беше същата история, оная тежката от монатана и тя обесняваше, че не разбирали хората?!?!? Гьонсурат му се вика на това!

 3. 3 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1416 Гневно

  БЕХ лъжат както винаги!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 4. 4 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 517 Любопитно

  Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще предостави на Европейската комисия информация за мерките, предприети през последните месеци за либерализацията на електроенергийния пазар
  ------------------------------------------------------------------
  Много ми е интересно какви мерки са предприели за либерализиране на пазара на енергия в България?

 5. 5 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Не знам какво и как ще обяснявате, че не са разбрали в Брюксел ... аз ... или не разбирам, или нещо ме будалкате, че имам право на избор - кой, как и на какви цени да ми доставя ел. енергията до вкъщи?!?!? Това разбирам, като либерализация на пазар на ел. енергия - другото (което аз илчно си усещам) е жив монопол. Диктуван / обслужван от БЕХ!!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 6. 6 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Хахахахахахахахахаааааа.... Тези си въобразяват, че някой ще им върже?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  От статията не се разбира какви мерки са предприети от 6-7 мес.

 8. 8 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Не знам какво става ,но това няма да свали тока.
  Най много да се набута някой нов ,който да взима от баницата и да повишим тока-нещо като посредниците на газ.

 9. 9 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#6] от "Къти":

  ако не им се върже нали ще ни ковнат глоба

 10. 10 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  У нас цените на електроенергията са значително по-ниски от румънските (с около 20-30%) и гръцките (с над 50%) - както за промишлеността, така и за битовите потребители.

  Тревожното е, че едно бързо либерализиране на пазара на Балканския полуостров може да създаде инфлационен натиск у нас.

  Българските, румънските и гръцките цени на електроенергията ги има на следния сайт:

  http://www.energy.eu/#Industrial-Elec

  http://www.energy.eu/#Domestic-Elec

 11. 11 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  "Той припомни, че процедурата за отделянето на НЕК от Електроенергийния системен оператор е в ход, което също е изискване на Брюксел."
  Ако ЕСО не се отдели корпоративно и от БЕХ, нищо не е направено. Освен това в закона за енергетиката тябва да се премахне текста, че НЕК е обществен доставчик.

 12. 12 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#10] от "ijj":
  Вероятно си прав, но сързването на тези национални пазари в един регионален, ще позвли и нашите електроцентрали да продават на по-висока цена от колкото на вътрешния пазар. Вътрешният пазар, обаче е осъден на поскъпване... въпросът е с колко

 13. 13 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#4] от "simeonov_": За сега либерализацията се състои в следното: РАЗРЕШИХА!!! на АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ Марица Изток 2 да продават на свободен пазар по-голям дял от произведената от тях електроенергия. Това се прави чрез търгове. До тук добре... но една част от последното поскъпване на електроенергията с 15% се дължи и на тази "либерализация". За да не се получи голяма ножица между цените на местния пазар и тези за износ, т.е. за да се предотврати износ на цени по-ниски от цената на НЕК за регулиран пазар, въведаха такси, които да оскъпяват износа и които да подпомагат финансовото състояние на НЕК и ЕСО.
  Всичко това на мен не ми изглежда особено либерализационно но пък може и да греша. Да видим какво ще кажат от ЕС по въпроса.

 14. 14 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#12] от "Дамян":

  "Вероятно си прав, но сързването на тези национални пазари в един регионален, ще позвли и нашите електроцентрали да продават на по-висока цена от колкото на вътрешния пазар. Вътрешният пазар, обаче е осъден на поскъпване... въпросът е с колко"

  Но не би ли могло това да не става изведнъж - и без това има и други фактори за поскъпване на електроенергията - ако и това се добави, скокът може да е съвсем внезапен.

  По-добре би било да има някакъв преходен период, за да не представлява поскъпването удар, например срещу някои големи промишлени потребители у нас. Както има преходни периоди за разрешенията за наши работници да работят в някои западноевропейски страни.

 15. 15 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  [quote#14:"ijj"]Но не би ли могло това да не става изведнъж - и без това има и други фактори за поскъпване на електроенергията - ако и това се добави, скокът може да е съвсем внезапен. [/quote]
  Би могло ако бяхме започнали да го правим постепенно от 2007-ма насам или поне ГЕРБ да го бяха започнали като стратегия през 2009-та. Сега сме първо сме закъснели и второ всяко отлагане в полза на евтиното ток за мат'ряла всъщост се използва за спиране на процеса. А електроенергията , както забелязваме, така и така си поскъпва.
  Не забелязваш ли, че до вчера ГЕРБ ИЗОБЩО не говореше за либерализация на пазара на електроенергия и газ? За това говорей предимно аз (скромно) като казвах, че това няма как да ни подмине. Имай предвид и това, че от ЕС, по време на мандата на ГЕРБ, няколко пъти ни правиха отстъпки по тези въпроси.

 16. 16 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  [quote#14:"ijj"] за да не представлява поскъпването удар, например срещу някои големи промишлени потребители у нас. [/quote]
  Каквато и да е цената на електроенергията на пазара, нашите индустриални потребители ще получават по-евтина електроенергията произведената у нас в сравнение със съседите ни, най-малкото заради загубите от пренос и таксите за ЕСО. В европейските директиви тези такси си зависят от отдалечеността.
  Така че нашите производители ще са конкурентни на съседите.

  Статуквото днес е, че у нас има свръхпроизводство (свръхкапацитет) спрямо местното потребление, а в региона изглежда има недостиг на електороенергия. Това, обаче може да се промени, а и вероятно се променя, ако съдим по намаляването на българския износ на електроенергия.

 17. 17 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#16] от "Дамян":

  "Статуквото днес е, че у нас има свръхпроизводство (свръхкапацитет) спрямо местното потребление, а в региона изглежда има недостиг на електороенергия."

  Е да, но ако се използва целият капацитет, нашето електропроизводство също ще поскъпне. Например електроенергията на ТЕЦ "Бобов дол", или ТЕЦ "Варна", или ТЕЦ "Русе-Изток" е по-скъпа от тази на ТЕЦ "Марица-Изток 2".

  А в същото време има около десетина големи фирми у нас, които чрез пряко договаряне постигат по-ниски цени на електроенергията, която ползват. Техните конкуренти не са в съседните страни, но ако тяхната електроенергия поскъпне, с колко ще се намали производството им? Или износът ни? Дали има проучване по въпроса?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK