Държавата пак ще стане кредитор на "Кремиковци"

Държавата пак ще стане кредитор на "Кремиковци"

© Красимир ЮскеселиевДържавата отново ще стане кредитор на "Кремиковци". Това следва от решението на Съда на Европейския съюз в Люксембург, който препоръча парите за преструктуриране на комбината в размер на над 400 милиона лева да бъдат обявени за непозволена държавна помощ.
"Съдът в Люксембург потвърждава позицията на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и ако окончателното решение на СГС е такова, каквото е становището в Люксембург, това означава, че държавата се връща като следващия кредитор с тази сума, за която няма активи", обясни днес министърът на икономиката енергетиката и туризма Делян Добрев.
През април 2011 г. новорегистрираната "Елтрейд къмпани" закупи за 316 млн. лева обявените за продажба активи на фалиралото предприятие. Парите обаче са няколко пъти по-малко от общата сума на натрупаните дългове, която е около 1.5 млрд. лв, припомня Би Ти Ви. В пълен размер парите си получават само работниците, НАП и някои от кредиторите, чиито вземания са били обезпечени с активи още преди комбинатът да фалира.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK