Българска компания ще пази летищата в Япония от птици

Ако искаме да повишаваме стандарта на живот, трябва да създаваме иновативни компании, които да произвеждат стоки и услуги с висока добавена стойност, каза изпълнителният директор на "Волаком" Кирил Петков на конференцията Next Year's Business Plan, организирана от "Капитал" миналия месец.

© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

Ако искаме да повишаваме стандарта на живот, трябва да създаваме иновативни компании, които да произвеждат стоки и услуги с висока добавена стойност, каза изпълнителният директор на "Волаком" Кирил Петков на конференцията Next Year's Business Plan, организирана от "Капитал" миналия месец.Българската високотехнологична компания "Волаком" ще изнася за Япония система, която засича и прогонва птиците от пистите на летищата, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката и енергетиката. 


"Волаком" разполага с патент за технологията за 146 държави. Тя e купена за ползване на летище "John F Kennedy" в Ню Йорк и през март ще започне монтирането на апаратурата.


В Япония има 99 летища, а на най-голямото - "Ханеда", се случват над 260 инцидента с птици годишно.
Износът ще става чрез японската Daiichi Jitsuhyo Co (DJK), която е дистрибутор на високотехнологични изделия в областите електроника и IT, пластмаси, автомобили и метали, лекарствени продукти, авиационна техника и индустриални машини.


За да се задоволи търсенето от японския пазар, ще бъдат направени допълнителни инвестиции в нови мощности в размер на 70 млн. евро и ще бъдат разкрити 80 нови високоплатени работни места за български инженери и проектанти. Дружеството ще получи сертификат за инвеститор от клас А и ще може да ползва преференции по закона за насърчаване на инвестициите.


Изнасянето на технологията за Япония ще увеличи българския износ с десетки милиони евро годишно,  информира пресцентърът.


Разговорите между българската и японската компания са проведени днес в Токио в присъствието на  министър Делян Добрев. Утре там ще се състои инвестиционен форум за България.


Добрев се срещна с председателя на японската бизнес федерация "Ниппон Кейданрен" и на компанията "Сумитомо Кемикъл" Хиросама Йонекура. Домакинът е потвърдил интереса си към използването на  пристанище Бургас и река Дунав за транспортен коридор, а българският министър е поканил японските компании да участват в концесионирането на пристанищата.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK