"Газпром" удвои печалбата си за третото тримесечие

Финансовият резултат беше подкрепен и от факта, че концернът спря да връща авансовите вноски на европейските си клиенти, с които през 2011 и 2012 г. подписа нови договори с по-ниски цени.

© Associated Press

Финансовият резултат беше подкрепен и от факта, че концернът спря да връща авансовите вноски на европейските си клиенти, с които през 2011 и 2012 г. подписа нови договори с по-ниски цени.Газпром" удвои чистата си печалба през третото тримесечие на 2012 г. до 305 млрд. рубли (7.5 млрд. евро) и въпреки свитите продажби надхвърли прогнозите. Това става благодарение на по-слабата рубла и прекратеното връщане на авансите на европейските клиенти, постигнали намаляване на цената, информира "Ройтерс".  


Печалбата от курсови разлики през третото тримесечие е 92.7 млрд. рубли (2.3 млрд. евро), се вижда от отчета на "Газпром" за деветмесечието, публикуван днес.


Финансовият резултат беше подкрепен и от факта, че концернът спря да връща авансовите вноски на европейските си клиенти, с които през 2011  и 2012 г. подписа нови договори с по-ниски цени, отбелязва "Ройтерс". Под напора на недоволството от Европа през първото шестмесечие "Газпром" върна почти 133.2 млрд. рубли (3.3 млрд. евро) на своите клиенти. В отчета  за деветмесечието сумата на тези плащания остава непроменена. 
За деветмесечието обаче печалбата е с 12% по-ниска, отколкото през същия период на 2011 г. и е на стойност 813.7 млрд. рубли (20 млрд. евро). Приходите до края на септември са 3.351 трлн. рубли (83 млрд. евро), с 2% над постигнатото година по-рано.  


Продажбите на природен газ намаляват във всички региони - от 371.8 млрд. куб. м до края на септември 2011 г. до 342.3 млрд. куб. м през тази. Приходите от тях обаче нарастват с 2% до 3.351 трлн.  рубли (83 млрд. евро).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK