Зелената енергия ще оскъпи тока с нови 4%, ЕВН предлага компенсационен фонд

По данни на компанията на 1 септември 2012 г. произведеното от възобновяемите енергийни източници в Югоизточна България е успяло да задоволи потреблението на цялата Ямболска област.

© Красимир Юскеселиев

По данни на компанията на 1 септември 2012 г. произведеното от възобновяемите енергийни източници в Югоизточна България е успяло да задоволи потреблението на цялата Ямболска област.Ако разходите на електроенергийната система за присъединените "зелени" централи бъдат прехвърлени на потребителите, това означава цената на тока да нарасне с поне 4% от 1 юли, прогнозира регионалният мениджър на ЕVN България Йорг Золфелнер пред медиите, цитиран от БТА. Прогнозата му съвпада и с очакванията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. 


За да не се случва това отново, след като през 2012 г. по същата причина цената скочи с 13 на сто, компанията предлага да бъде създаден специален фонд за компенсиране на разходите. Идеята е във фонда да се събират приходите от зелената добавка, която плащат потребителите и половината от приходите от продажбата на емисиите въглероден двуокис.


Дружеството, което обслужва югоизточната част на страната, вече е обсъдило идеята си с Конфедерацията на работодателите и индустриалците и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. 
Около 760 млн. лв. са разходите за реално присъединените мощности от възобновяеми източници, а след въвежданвето на нова методика от ДКЕВР държавата компенсира само около 300 млн. лв. от тях - за произведената енергия, одобрена от регулатора. Останалите разходи трябва да се компенсират от крайните снабдители - тоест електроразпределителните дружества и ЕСО. Така остават поне 420 млн. лв. некомпенсирани разходи от юли 2012 г. до юли 2013 г., каза Золфелнер.


Според мениджърите на ЕВН за година във фонда могат да влязат поне 200 млн. лв. от продажби на въглеродни емисии и още толкова - от зелената надбавка. 


Създаването на фонд е един възможен вариант, който предлагаме, а правителството трябва да вземе решение как да възстанови разходите в енергийната система, посочи Золфелнер. Според него обаче прехвърлянето на тези разходи към крайните клиенти е лош вариант. "Това ще означава още поне 4% поскъпване на тока само заради компонента зелена енергия, а това няма да е добре нито за битовите, нито за стопанските потребители", смята той.

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До кога ще плащаме такса зелена енергия?

 2. 2 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 511 Неутрално

  А с колко ще се ускъпи тока вследствие на войната за урановите находища в Мали ?

 3. 3 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 616 Разстроено

  Тюх, язък, започнаха ни, референдума мина, а секционните комисии се отчетоха.

 4. 4 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 790 Любопитно

  На час по лъжичка!? Карайте с голямият черпак!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 5. 5 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Няма да му се плашите, АЕЦ-а е лошо нещо и енергията от ВЕИ-тата е без пари!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 6. 6 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 598 Разстроено

  Нищо,важното е да има милиони печалба за едни тарикати като Валентин Златев,Иво Прокопиев и Бориславова от скъпия ток от ВЕИ!!! Нали това беше целта,те да си осигурят едни сигурни огромни печалби за години напред,пък това че потребителите ще плащат все по-скъп ток тях какво ги интересува?

 7. 7 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Гневно

  Тея да си поемат таксата ,като искат да правят бизнес ще си я сложат в разходите и ще си вдигнат срока за връщане на инвестиции.
  Ако може само да печелят,а хорта да го.....

 8. 8 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 711 Неутрално

  А защо не се освободи пазара на енергия и всеки гражданин на тази държава сам да може да избира дали да си купува ток от Козлодуй, Мариците или от ВЕИ. Така ще се създаде реална конкуренция и цените ще са доста по-ниски. Да не говорим, че таксите, плащани на ЕРП-тата трабва да намалеят с 2/3. Ако не им е изгодно просто да се махат!

 9. 9 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Така остават поне 420 млн. лв. некомпенсирани разходи от юли 2012 г. до юли 2013 г., каза Золфелнер.
  Намалети си печалбите толуп.

 10. 10 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Това с фонда е възможно най-добрата идея. Поначало в някои страни стимулите за ВЕИ са обвързани с икономията на въглеродни емисии и с пестенето на разходи за пренос по мрежа ВН. Време е вече ВЕИ да продават на пазарна цена, а да се стимулира допълнително развитието им САМО със средства от такъв фонд. Освен това трябва да се преразгледат и сроковете на действие на преференциите. Иначе твърдението, че електроенергия от ВЕИ щяла да БЪДЕ най-евтина се пренася в неясното бъдеще от 15 г. примерно.
  Като подготовка за преминаване към пазар на електроенергия правителството, това или следващото, трябва да преразгледа ВСИЧКИ преференциални цени и за ВЕИ и за новите ТЕЦ и за когенерации... Може и трябва преференциите освен да се намалят като цена, да се скъсят във времето и/или да засягат само част (намаляваща във времето част) от произведената електроенергия. Т.е. примерно АЕЦ Гълабово получава преференциална цена само за половината от произведената електоренергия, а останалата предлага на свободния пазар в т.ч. и за износ.
  Този процес отдавна започна в Германия, Холандия, Дания и др. страни от ЕС.

 11. 11 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1233 Весело

  Вчера, излезе новина, че половината от домакинствата се топлят на дърва и въглища! Скоро ще се окаже, че и за осветление ще се ползват повече свещи и газени лампи!

 12. 12 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 893 Любопитно

  Те затуй ли му биха шута на Серсемджием,че се изказва неподготвен? Кви са тези непремерени обещания за намаление на цената с 1-2%?
  То не било намаление,то било увеличение.
  Чакаме новата номинация, да изпълнява волята МУ.

 13. 13 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Докога ще плащаме инвестициите и печалбите на всички? Електроразпределителните дружества достатъчно много печелят на наш гръб, че им плащаме и бъдещите инвестиции, сега за присъединяване на зелените централи.... Писна мииииии!
  Гадни монополиииииии!

 14. 14 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 893 Весело

  До коментар [#11] от "ban":
  [quote#11:"ban"]Вчера, излезе новина, че половината от домакинствата се топлят на дърва и въглища! [/quote]

  Че то това новина ли е? Това се знае още от преброяването.
  По-точно,32 % се топлим на дърва.А дървата са....ВЕИ.
  16% е индикативната цел не от произведената ел.енергия, а от общата енергия в крайното потребление.
  Така че,отдавна сме си изпълнили целите и сме съвсем,съвсем зелени!

 15. 15 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Защо ще оскъпи? Нали вятърът е без пари, а я правят от вятър?

 16. 16 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#8:"bpcorp"]

  А защо не се освободи пазара на енергия и всеки гражданин на тази държава сам да може да избира дали да си купува ток от Козлодуй, Мариците или от ВЕИ.[/quote]

  Защото марицата на Лостов и ВЕТ-тата на Цветето ще фалират. Сега ви смучат кръвчицата директно от сърцата. Няма мърдане.

 17. 17 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#16:"zeer_streng"]ВЕТ-тата[/quote]

  ВЕИ-тата

 18. 18 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 450 Неутрално

  А според мен започнаха да спекулират доста много с тази зелена енергия.. Уж намалиха цените, уж спряха присъединяването на нови мощности... А накрая пак увеличения и с кое най - лесно да ги оправдаем.. Отново със зелената енергия.. Не знам до кога трябва да търпим чужди хрантутници да ни ограбват по такъв безобразен начин (позволен от продажните ни правителства)..

 19. 19 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 711 Неутрално

  То цената на тока от Мариците я договори Кобурга. Но това му престъпление е нищо в сравнение с приватизацията на БТК и на ЕРП-тата  До коментар [#17] от "zeer_streng":

 20. 20 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#16] от "zeer_streng": Мариците на Лостов е тъпо клише. Подписи под споразуменията за големината, срока и ИНДЕКСАЦИЯТА на цените на електроенергията на двете централи, особено на закъснялата във времето АЕС Гълъбово са на Милко Ковачев и Румен Овчаров.
  И не е лошо да вденете най-накрая - Тези тецове са НОВИ. Специално АЕС Гълъбово е инвестиция на "зелена поляна". Всяка нова мощност в началото дава по-скъпа електроенергия от старите мощности, които са си изплатили инвестициите през годините. Това се отнася и за АЕЦ Белене. Абсолютно малоумно е да се сравняват цените на АЕЦ Козлодуй и евентуалните бъдещи цени на АЕЦ Белене.

 21. 21 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 561 Неутрално

  А аз питам защо евн не краде у дома(австрийците)?!
  Как така бързо се научиха от българските си учители, печени зулумджии?
  И защо като идват от стара демокрация, тук си позволяват за отказана услуга(парно) да искат пари? Ще кажат спазваме закона. Ами като частно предприятие могат да кажат:
  не, не е честно да искаме от хора, които не ползват нашата услуга и никой няма да ги обвини в неспазване на "закона"!

 22. 22 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#21] от "péro": Сам го казваш. Спазват закона или казано иначе - законът им позволява.
  Затова най-добре е да си погледнем законите, наредбите, правилата в енергетиката

 23. 23 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 893 Весело

  "....прехвърлянето на тези разходи към крайните клиенти е лош вариант. " ________________________________
  -Чудесен вариант е драги ми "Золфелнер" . Спокойно прехвърляйте разходи към разните му "крайни клиенти" .Не се притеснявайте. Те "крайните " могат да носят много. Могат и мениджъри да разнасят ,могат и ВЕЙ-овете да отнесат.. Прехвърляйте им. Няма страшно.

 24. 24 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#8] от "bpcorp":

  И това ще стане.

 25. 25 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 893 Любопитно

  До коментар [#8] от "bpcorp":
  [quote#8:"bpcorp"]А защо не се освободи пазара на енергия и всеки гражданин на тази държава сам да може да избира дали да си купува ток от Козлодуй, Мариците или от ВЕИ.[/quote]

  Бъркаш нещо.Въпросният свободен пазар - трети либерализационен пакет - НЕ ЗАСЯГА битовите абонати,а индустриалните - потребители с голяма консумация,тоест ЮЛ. Физически лица могат да се възползват,ако се кооперират като ЮЛ и заявят потребление на енергия над определено количество.Верваш ли,че това може да стане? Те сега по блоковете за 1 крушка не могат да се разберат,камо ли да се сдружи цял квартал да си купува ток на свободния пазар.

 26. 26 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  А с колко ще се оскъпи всичко, когато затрием въздуха, водата и почвата?

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 27. 27 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#8] от "bpcorp":

  като си сложим по един солар на покривите

 28. 28 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#5] от "др. Иванов":

  Особено без пари е енергията на Цвети да се слави името и ..

 29. 29 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 561 Гневно

  До коментар [#20] от "Дамян":

  малоумно е да плащаш по 80 стотинки на Цвети ама матряла е тъп

 30. 30 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#26] от "Хипчо":

  Имаш предвид мариците ли? Те са най-големия замърсител в България.

 31. 31 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Царя ги надроби тия неща и сега му сърбаме попарата. Защо аз нямам избор удома от кого да си купувам ток?

 32. 32 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 616 Любопитно

  До коментар [#1] от "l_i_k_a_t_a":

  ДОКАТО СМЕ ЖИВИ ЩЕ ПЛАЩАМЕ ТАКСА ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ.ДО СЕГА КАТО НЕ СИ ПЛАЩАЛ, СИ ИМАЛ ТОК,НО СЕГА ТЕ УБЕЖДАВАТ ПО НАЙ ДОЛНИЯ НАЧИН,ЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА ИМА АЕЦ ЗАЩОТО НЕ БИЛ ЕКОЛОГИЧЕН.НА КОГО ВСЪЩНОСТ СЕ ПЛАЩА.ЕДИНИЯ ОТ ХОРАТА Е ИВО ГЕОРГИЕВ КОЙТО В МОМЕНТА Е ИЗГРАДИЛ КЪМ 12ФОТОВОЛТАИЧНИ ЦЕНТРАЛИ В БГ.ТОЗИ ЧОВЕК Е БИВШ ШЕВ НА ФАЛИРАЛАТА ЕЛИТБАНК НА КОИТО МУ СЧУПИХА ГЛАВАТА ПРЕЗ 2005г.И СЕ ТВЪРДИ,ЧЕ БИЛ В ЧУЖБИНА.БИВШ СЕКРЕТАР НА ЦК НА ДКМС.СПОРЕД ДОКЛАДА ДОБРЕВ Е ИЗНЕСЪЛ С КОРАБ МИЛИОНИ ДОЛАРИ ОТ БАНКАТА.И СЕГА ТЕЗИ ПАРИ НАЛИ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПЕРАТ.ТЕ ТОВА Е СХЕМАТА НАКРАТКО.

 33. 33 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#31] от "gorodetski":

  В Белгия може. Хората имат избор. Но и тук има някаква зелена компонента. Социалистите (министър Freya Van den Bossche) обаче през 2012 намалиха драстично субсидите за зелена енергия, защото не са в интерес на обикновенните граждани.

 34. 34 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#25] от "нервна":

  Чети какво съм писал и се успокой.

 35. 35 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ами нали в България сме се обособили като супер "зелени"/демек еколози де/, особено по форумите, тогава няма да мрънкаме, ами ще плащаме!!!

  ура и да живей!!!
 36. 36 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#19] от "bpcorp":
  Кабургете и в частност Симеончо , е Симеон 2-ри де, никога не са били българи, камо ли да са милеели за България, та какво очаквате.
  То не че след Кобурга не дойде тройната ламя , пък после единичният змей Премиер/Помпиер, но това е друга приказка!

  ура и да живей!!!
 37. 37 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Саксофониста с готския кобур ли? Никакъв българин не е тоя...

 38. 38 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#10] от "Дамян":
  Според мен не е съвсем редно това което се предлага. Същността на предложението, според мен е следната - да се запазят досегашните преференциални изкупни цени от ВЕИ, а този фонд да покрива разходите по присъединяваане на мощностите на ВЕИ към ЕЕС. Които някак си досега бяха срамежливо премълчавани, но никак не са малко . Освен това загубите в присъединителните мрежи, а те са най-често СрН, също никак не са малко. И сега се плащат от крайния потребител чрез формулировката "невъзвращаеми разходи''.
  Т. е , отново се иска държавата да плаща /частично/ чужди сметки.

 39. 39 Профил на brun
  brun
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Хубаво е ,че припомняте какво се случи миналият Октомври.
  Тогава Ангел Семерджиев го направиха на бъз и коприва , а онзиден го уволниха.
  Интересно какво ще каже сега лекенцето делянчо добрев , дали пак е рано за прогнози.
  Правителството ще уволни ли Йорг Золфелнер ?
  Или пък ще изгонят ЕВН ???

 40. 40 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#13] от "danakoplatec":


  [quote#13:"danakoplatec"]Докога ще плащаме инвестициите и печалбите на всички? Електроразпределителните дружества достатъчно много печелят на наш гръб, че им плащаме и бъдещите инвестиции, сега за присъединяване на зелените централи.... [/quote]

  По тази ваша логика, значи че ви е писнало да плащате и печалбата, да речем на хлебозаводите, месо, млеко и всякакви подобни, които призвеждат, ЗА ДА ПЕЧЕЛЯТ.
  Може би не сте предприемач, т.е. сте наемен служител и това, което се опитвам да ви обясня, няма и да го схванете, но опитах.
  А проблема касаещ ВЕИ, не е във "монополите, гадните спекуланти, далавераджиите и/или мафията" , а във власта, определя правилата.
  ТОВА ПОНЕ СЕ ОПИТАЙТЕ ДА СХВАНЕТЕ и ще живеете по по добра хармония със себе си и заобикалящият ви свят.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 41. 41 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Няма безплатен обяд! Само че на софрата са едни тарикати и мутрите с половинките си, а плащат баламурниците, на които за разведряване се сервира референдум!И коментар за тениса в Австралия опън! И положението на тенисистите в Сърбия!

  apoloniy
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 43. 43 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#29] от "bokko":
  80 ст. за Цвети БЕШЕ през 2008-2009-та. През 2011-та Боко намали стотинките за Цвети на 44, а на 1 юли стотинките паднаха до 23-24. И ще падат още.
  Боко тиквата наистина се забави много с намаляването на стотинките и създаде сериозен проблем в енергетиката.
  Въпросът е какво да се прави с многото подписани договори на 44 ст. За сега отговорът е - такси за присъединяване Но и тук поомазаха нещата, защото не е ясно какво точно се случва с тези такси и как точно ПОТРЕБИТЕЛЯТ печели от възвеждането им.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 45. 45 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  [quote#38:"ПРОРОК ИЛИЯ"]да се запазят досегашните преференциални изкупни цени от ВЕИ[/quote]
  Не, не се предлага това. Търси се изход от ситуацията с многото присъединени мощности на 44 ст. за Квтч. Преференциалните цени за различните видове ВЕИ тепърва ще се предлагат от правителството на ДКЕВР два пъти годишно. След 1 юли НОВИТЕ ветро и соларни паркове, новите малки ВЕЦ, промишлените и топлофикационни когенерации, както и ТЕЦ на биомаса ще са с нови цени. Това, за което трябва да се борим е ПРЕДИ Министерски съвет да е взел решение за нови преференции, да има обсъждане. И ако трябва да протестираме ПРЕДИ!!! въвеждането им. Въпросът е поне толкова актуален колкото и АЕЦ-а... Но и БСП и ГЕРБ досега си траеха, защото на фона на високите преференции за ВЕИ се промоцираше Белене.
  Тряба да се каже твърдо НЕ на преференциите за ВЕИ сектора от тук насетне. ВЕИ вече нямат нужда от преференциални цени.

 46. 46 Профил на Нощен ястреб
  Нощен ястреб
  Рейтинг: 506 Гневно

  Да им разбият монопола, както искат от ЕС, пък да видим тогава какви ще са пустите им измислени надбавки!

 47. 47 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  "...Зелената енергия ще оскъпи тока с нови 4%..."
  Не се заблуждавайте с поскъпване от 4%. Не това е същността на упражнението. Има една генерална причина за непрекъснатото поскъпване на тока, която непрекъснато се премълчава. Срамежливо! Тази причина е цената на електроенергията в ЕС. Докато не стигнем европейски цени на ел.енергията, те, цените непрекъснато ще растат.

 48. 48 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  [quote#1:"l_i_k_a_t_a"]До кога ще плащаме такса зелена енергия? [/quote]
  Докато зелените скачат за ВЕИ, ощастливяване на прасета и кокошки и т.н. Същото е като с акциза на горивата- всичко поскъпна лудо заради скъпия транспорт или качеството на стоките падна, но зелените опищяват всичко да се карало колело, а не автомобил. По същия начин вече нямаме достъп до жични крушки и трябва да ползваме икономичните(Ама те пусто не светят силно, а сега и за тях има кампания заради живака, та скоро ще трябва да се продават май само ледове на някакви си 10-20лв на крушка...). Докато има кой да скача след платени от лобита водачи или да е достатъчно луд да иска да променя света, а политиците да намират идеите му за удобни за налагане на своите си интереси(Реално всичко е за скрито вдигане на данъчното бреме и вкарване на регулации, които да убият всяка конкуренция на концерните.), ще има нови и нови такси за щяло и нещяло.

  За зеления мисълта, че ВЕИ ще оскъпят тока, изобщо е далечна- той иска да си знае, че не трови природата. В същото време после се пищи от същия, че то токът поскъпвал. Е, какво да е друго, ако регулациите създават изкуствен пазар на прекалено скъпа стока, че и гарантират неколкоратно по-висока цена спрямо пазарната за години напред? Някой да вложи 10 милиона, но да чака от тях да продава ток с цена, която ще покрие 1 милион за годините на ползване? Левичарското мислене е антипазарно, та ефектите няма кой да ги премисля. Десен зелен на тоя свят няма. Всеки зелен е с твърдо заложени в себе си соц убеждения, както и да се самонарича. Затова и според него обществото плаща наказание за това, че не живее в идеалния соц в хармония с природата. Не че някой такъв идеолог може да обясни защо не иска да отиде в Амазония и да живее с местните като човек от зората на времето.

 49. 49 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1504 Любопитно

  ЕРП-тата... колко лева са инвестирали, че говорят за увеличение?

  0 лева?

  Да си събират сергията и да си заминават.

  Жената е покана за щастие
 50. 50 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 830 Весело

  До коментар [#44] от "Be_google VS ГЕРБерщинката и Tиквократизирането":
  Проблемът не е в броя на жените, а в броя на циците със силикон!
  Затова трябва да се увеличи и такса присъединяване!

  apoloniy
 51. 51 Профил на bobo_bobo
  bobo_bobo
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#10] от "Дамян":
  Както и да го въртиш т.нар. зелена енергия ще си остане скъпа. Никаква промяна в законодателството няма да намали стойността й, която винаги и навсякъде се плаща от потребителя.

 52. 52 Профил на bobo_bobo
  bobo_bobo
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Далаверата, наречена зелена енергия не е национално изобретение, а идва от ЕС, който задължава държавите - членки до 2020г. да гарантират, че 20% от произведената електроенергия ще идва от възобновяеми енергийни източници, като за целта въведат всякакви стимули, вкл. преференциални тарифи за изкупуване. Въпросът е по-скоро какво правим с останалите 80%, които трябва да компенсират скъпия "екологичен" ток.

 53. 53 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Странни работи стават в енергетиката.Сред най-затъналите в дългове държавни компании е АЕЦ “Козлодуй”. Ядрената централа виси с цели 780 милиона. Как ли става това? Ами ето как – производителката на най-евтин ток е превърната в златна кокошка за ядрената олигархия – сиреч за износителите на нейния “евтин” ток – който те продават в Сърбия, Гърция и Македония на доволно скъпа цена.А нали капацитетите ни убеждаваха,че без АЕЦ цените на тока ще се вдигат и именно те ще компенсират поскъпването от другите алтернативни източници?Голяма каша!

 54. 54 Профил на konni
  konni
  Рейтинг: 395 Неутрално

  ЕВН работи по български закони и е проверяван от български регулаторни органи.Не ЕВН са измислили цената на ВЕИ -тока и друг ги задължава да го изкупуват.За ЕВН би било много по-просто да изключи недобросъвестните си мургави клиенти,отколкото служителите и да ходят с полиция в някои махали.И в двата случая има виновен ,но това не са ЕРП.Те бяха и държавни ,и частни,и положението е едно и също.Четем за неплатени сметки от 25 000 лева.Сега,когато служител на ЕВН ни предупреждава какво ще се случи като изпълни задължението си по българското законодателство,ние го обиждаме.Който и да дойде ,при тези закони ,положението ще е такова.

 55. 55 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#54:"konni"],когато служител на ЕВН ни предупреждава какво ще се случи като изпълни задължението си по българското законодателство,ние го обиждаме.."

  ЕВН са дошли у нас за да ПЕЧЕЛЯТ ,а не да решават проблемите ни,както и всяка чужда компания.Това твое изявление в тяхна защита трябва да има гриф-''ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ''.Защо не споменеш на каква цена ЕВН купува енергията и на каква стига до потребителя.

 56. 56 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2461 Весело

  [quote#40:"nuzzo"]А проблема касаещ ВЕИ, не е във "монополите, гадните спекуланти, далавераджиите и/или мафията" , а във власта, определя правилата[/quote] Не разбрах, какво им пречи на ВЕИ-та да продават на пазарни цени, да кажем 56 лв. /Мвтч колкото щял бил да струва скъпия ток от АЕЦ Белене? Как се случва като няма търсене (никой потребител не си е поръчвал "зелен" ток) да висят още нови заявки за "вятърничава" мощност от 2000 Мвт? Явно някой спекулант е лобирал (по нашемо рекетирал) правителството да му плаща преференциална цена за сметка на останалите участници на пазара. Тъй де, няма безплатен обяд. Някой трябва да плати "вятърничавите" печалби и раздадените подкупи.

 57. 57 Профил на valin
  valin
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#6] от "moloko_":
  "Не е луд този, който яде зелника, луд е този, който му го дава"
  Та, кой даде зелника т.е. закона от 2006г за 25 години напред?
  Другарю Иванов, нещо да кажеш по въпроса? Само питам, де!

 58. 58 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 556 Неутрално

  ВЪН посредниците от България

 59. 59 Профил на valin
  valin
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#56] от "wanderer":
  Цената на зелената енергия е фиксирана на около 740 лв за мгвч т.е. 0.74 лв за квтч в закона от 2006 г., като е записано, че цената мое да се намалява с по 5% на година, за срока на действие т.е. 25години. Правителството компенсира с такса присъединяване. Но сега Асоциацията на производителите е дала държавата на съд в Стразбург и ако спечелята-жална ни майка.
  И този "бонус" ни е от защитниците на Белене.

 60. 60 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2461 Любопитно

  До коментар [#59] от "valin":

  Последно, цената на зелената енергия ли е фиксирана или потребителят е фиксиран към зелената енергия? Да не се окаже само, че печалбата на "вятърничавите" е фиксирано гарантирана ... от някои политици без да са правоумощавани?
  Иначе ей ги цените,http://www.dker.bg/pagebg.php?P=401&SP=402, ама какво от това като потребителят нито е сключвал, нито може да сключи договор.

 61. 61 Профил на valin
  valin
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#60] от "wanderer":
  Ами нали и аз това казвам! Печалбата ИМ е гарантирана чрез този престъпен закон. Изискването, за 16% зелена енергия, е да бъде постигната до 2020г. Ама кой да чака ? Нали сметката ще се плати от потребителите.

 62. 62 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2461 Весело

  [quote#61:"valin"]16% зелена енергия[/quote]
  Греенето на дърва не е ли от възобновяем източник? Брои се колко кубика дърва за продадени, умножава се по ~1500 KWh/кубик и ето ти 30% чисто зелена енергия.

 63. 63 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#51] от "bobo_bobo":
  Така така... Виж на енергийната борса в Будапеща какви са цените на електроенергията И от какви източници е тази електроенергия.
  Ще си я повтаряте тая мантра още малко - най-много година. Дано си спомните тогава за чичо ви Дамян

 64. 64 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#59] от "valin":
  Така е, ама не е баш така. В момента (след 1 юли 2012-та) цените са значително по-ниски, отколкото биха били, ако всяка година цената им се намалява с 5%. Законът от 2006-та беше променен през 2010-та в това отношение.

 65. 65 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#61] от "valin": Текущите преференциални цени ги има на сайта на ДКЕВР. За големите соларни паркове вече са под 300 лв Мвтч. (не помня точно колко)

 66. 66 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Вижте, проблемът е в присъединените ПРЕДИ 1 юли 2012 г. соларни паркове с инсталирана мощност около 700 Мвт пик. Те имат дългосрочни договори за 440 лв. Мвтч. Точно те предизвикват разходи за присъединяване към ЕРП и точно тези 700 Мвт, когато работят, им се изкупува за 440 лв. Мвтч. Разликата от тази цена до цената на микса на НЕК се покрива от зелената добавка, която всеки може да види във фактурата си.
  В момента тези соларни паркове не произвеждат електроенергия или произвеждат пренебрежимо малко. Обаче ние всеки месец си плащаме 3% и нещо за зелена добавка.
  Има нещо много гнило в цялата тая работа...

 67. 67 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  [quote#56:"wanderer"]Как се случва като няма търсене (никой потребител не си е поръчвал "зелен" ток) да висят още нови заявки за "вятърничава" мощност от 2000 Мвт? Явно някой спекулант е лобирал (по нашемо рекетирал) правителството да му плаща преференциална цена за сметка на останалите участници на пазара. Тъй де, няма безплатен обяд. [/quote]
  Какво лобиране? От ЕС има директива, че трябва еди колко си процента от тока да са от ВЕИ. Вярно, отиваме към първенците по изпълнението й, но реално и без лобиране(не че го няма) бихме били на същия хал до няколко години. Защо си мислиш, че Германия има проблеми и ВЕИ въпреки почти нулевата корупция?

  Просто ЕС създаде регулации, които гарантират пазар на каквато и да е цена, а държавата е длъжна да купува и да не се дърпа. А защо? Защото зелени тикви решиха, че с ВЕИ ще намалят озоновата дупка и ще спасят природата, но хич не помислиха ни за акцизите на ток и горива къде реално отиват(Ако страна в ЕС е вложила и 10% от събраното в екологични проекти, пък на.), ни колко ток и транспорт ще се плащат и как това ще влияе на цените на всички стоки и услуги, както и плащаното от самия зелен за ток и горива. Първо се иска регулация и данък, после що било скъпо. Кой да плати данъците, ако не са в крайната цена? Щом преди превозът на една тениска е бил 2лв, а сега е 5лв, то тя ще струва не 10лв, а 13лв. Просто е, но няма кой да мисли. Да не говорим, че и разходите покрай тока и материалите(И те се произвеждат с ток, превозват се.) са скочили, та спокойно отива на инфлация поне 40-50%, ако нещо не намали производствените разходи- по-лошо качество или направо да се хванат китайци да произведат за 2лв нещото, което тук излиза 5лв, защото не живеем с доходи по $20-30 месечно. Това създавало безработица или бутало стандарта на живот. На кой политик му пука, ако пълни хазната и после има повече да харчи?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK