Авиационната администрация започва да въвежда 33 е-услуги

Авиационната администрация започва да въвежда 33 е-услуги

© Юлия ЛазароваГражданската въздухоплавателна администрация въвежда 33 нови електронни услуги  за летища, авиокомпании, учебни центрове, пилоти, стюарди и стюардеси, служители по сигурността, съобщи Министерството на транспорта. 


Стойността на проекта "Развитие на съществуващите информационни системи" в дирекцията е малко над 1 млн. лв. по програмата "Административен капацитет", а срокът му е 18 месеца.


Това ще спести над 52 хил. часа годишно на клиентите на администрацията и около 4 хил. часа на служителите й, пресметна министър Ивайло Московски. През миналата година в звеното са извършени общо 5362 услуги.
От електронните услуги ще се възползват 5 международни летища и летищни администрации, 15 летателни площадки, 57 авиационни оператори, 46 оператора на наземна дейност, 3 авиационни учебни центрове, 8 организации за летателно обучение, 47 организации за ремонт и техническо обслужване на авиационна техника, 730 пилоти, 1350 кабинен състав (стюарди и стюардеси), 465 ръководител-полети, 1465 инженеро-технически състав, 82 полетни диспечери, 85 бордни съпроводители по сигурността, 1500 служители по сигурността в летищата.


ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" издава следните документи:


1. Свидетелства на авиационен персонал.


2. Свидетелства за авиационни оператори.


3. Свидетелства на авиационни учебни центрове и удостоверения за одобрения на организации за летателно обучение и организации за обучение на ръководител полети, на технически персонал.


4. Свидетелства за експлоатационна годност на средства за въздушна навигация и кацане.


5. Удостоверения за експлоатационна годност на летища и летателни площадки, на съоръжения за наземно обслужване на самолети, пътници и товари-


6. Лицензи за въздушни превозвачи, за летищни оператори, за оператори на наземна дейност.


7. Удостоверения за регистрация и дерегистрация на въздухоплавателни средства.


8. Медицинско свидетелство на различни категории авиационен персонал.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK