Минималната заплата да е 35% от средната, ще обсъжда тристранката

Сега минималната заплата в България е 310 лв.

© Анелия Николова

Сега минималната заплата в България е 310 лв.Минималната заплата да не се определя административно, а да се променя в зависимост от средната за страната, предлага правителството.


Новата формула ще бъде обсъдена в понеделник от комисията по доходите на Националния съвет за тристранно сътрудничество.


Идеята е размерът на минималното възнаграждение в страната да не е по-малък от 35% от средното, да е съобразено с линията на бедността и да се индексира, ако инфлацията се ускори до над 10 на сто. Точният размер ще се фиксира всяка година към 30 ноември.
Ако предложението бъде прието първо от работодателските и синдикалните организации, а после от правителството и Народното събрание, нововъведението ще може да се прилага от началото на 2014 г.


Сега минималната заплата в България е 310 лв. и не съответства на предлаганата формула.  Последните данни на Националния статистически институт за средната заплата са за третото тримесечие на 2012 г., когато тя е била 754 лв., а 35% от тази сума са едва 264 лв. Линията за бедност пък е още по-ниска - 241 лв. 


Предишната идея на финансовия министър Симеон Дянков беше минималното възнаграждение да е различно по региони, но заради многото критики до осъществяването й не се стигна.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK