Либерализацията ще оскъпи тока, резервите са в спирането на разхищенията

Либерализацията ще оскъпи тока, резервите са в спирането на разхищенията

© Анелия НиколоваЛиберализацията на електроенергийния пазар ще доведе до поскъпване, а не до поевтиняване на тока, прогнозира Центърът за изследване на демокрацията (ЦИД). 


"Цените на електроенергията в България са най-ниските в  Европейския съюз, либерализацията на пазара ще води към повишаването им за домакинствата," прогнозират анализаторите. Според тях обаче това може да бъде забавено като се удължи  животът на съществуващите мощности, като се подобри енергийната ефективност на домакинствата и бизнеса, а разхищенията на средства в обществените поръчки бъдат прекратени.  


Според Центъра либерализацията обаче ще намали политизацията на ценовите проблеми и ще очертае по-ясно групите, които най-силно се нуждаят от социална защита. 
Около 40% от сметките за ток са разходи за пренос и достъп до електропреносната и разпределителната мрежа (включително загубите), показва анализът. Почти същата част от сметката се формира и от реално потребеното количеството електроенергия, в нея обаче се включва и печалбата на предприятията и разхищенията.


Ако едностранчивите обяснения и търсенето единствено на политически и кадрови решения, съпътстващи всяко покачване на цените на електроенергията, не бъдат заместени от комплексен анализ на факторите и не бъдат предприети  действия по енергийна диверсификация и енергийна ефективност, ще ставаме свидетели на засилващо се обществено недоволство и свързаните с това призиви за радикални антипазарни решения, прогнозират авторите на анализа.


Какво съдържа сметката за ток


ЦИД  разглежда средната  сметка на едно българско домакинство, формирана от потребени 306 киловатчаса електроенергия, каквито са данните на НСИ. Сметката за тези 306 киловатчаса по днешни цени с ДДС е 54.70 лв., с 12% по-голяма, отколкото преди година.


Ето какво влиза в нея:


Потребена електроенергия - 37.5% (20.52 лв.)
Достъп до преносна мрежа - 3.5% (1.90 лв.)
Пренос през преносна режа - 5.1% (2.78 лв.)
Достъп до разпределителната мрежа - 3.3% (1.82 лв.)
Пренос през разпределителна мрежа 23.7% (12.96 лв.)
"Зелена" енергия - 6.2% (3.39 лв.) 
Невъзстановяеми разходи - 1.9% (1.03 лв.)
Комбинирано производство - 2.1% (1.17 лв.)
ДДС - 16.7% (9.12 лв.)


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (141)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Гневно

  Сега очаквам либерализаторите...

 2. 2 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Естествено, че ще се повиши, защото в момента се кроссубсидира.

 3. 3 Профил на Kurti
  Kurti
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Либерализацията обаче, ще спре кражбите, които в момента минават в графа: " разходи за пренос и достъп до електропреносната и разпределителната мрежа (включително загубите)", които са 30%.

 4. 4 Профил на tripleaaa
  tripleaaa
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Повече вярвам в анализите на центъра за либерални стратегии.

  Без либерализация трудно ще има и спиране на разхищенията.

  "Държавата" в България стимулира разхищенията и високите сметки са доказателството.

  Агресивност, Арогантност, Аргументираност
 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3164 Разстроено

  Ужасно бедни сме!Като намалят с 2-3 ст. пак ще ни е скъпо.Внасяме суровини на международни цени, а труда е на български

 6. 6 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Цената на тока в България е достатъчно ниска в сравнение с останалия свят. Да, има резерви в повишаване на ефективността и енергоспестяването. Но основното което трянва да стане е да се повишат доходите на хората. Коланът е вече достатъчно затегната...

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 7. 7 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Споко ЦИД Докато се натуткат с либерализацията, така ще изрегулират цените, че либерализацията ще доведе до намаляването им За целта е достатъчно цената на НЕК+ЕСО да мине 12 ст. и сме готови за либреализация.

 8. 8
  ermahttt
  Рейтинг: 395 Любопитно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 9. 9 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Добро утро Гергино...продължението... гледайте Варна...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 10. 10 Профил на firefall
  firefall
  Рейтинг: 450 Весело

  Хахахахаха! А къде са 25% "загуби по трасето", че не сте ги написали? И да сравним в държавите колко е (това е всичко друго но не и държава) ... А консултантските договори с т.нар "компании-майки" (които минават за разход и се калкулират в сметките) къде са? И.т.н и.т.н

  p.s. А също и да покажете колко от "Зелена" енергия - 6.2% (3.39 лв.), която НИЕ плащаме отива при ЕРП-тата ! Защото те намазват доста от това!

 11. 11 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#6] от "muncho": енергоспестява се когато цените са високи. Като бяхме с ниски цени всички крушки светеха и бичехме с калорифери...
  От друга страна, ако можеш да си го позволиш, купуваш си уреди клас А+ изолираш къщата и сметките падат.

 12. 12 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#8] от "ermahttt":
  До коментар [#9] от "Tod":

  Първо изгонваме ЕРП-тата и като няма ефект погваме циганите. Темата на деня днес е колко са лоши ЕРП

 13. 13 Профил на firefall
  firefall
  Рейтинг: 450 Весело

  И още нещо ...
  Много държа да разбера кой следи и колко често се проверява дали хората получават качествена услуга. Тоест дали подаваното електричество е в нормите и ако не е да не се заплаща за същото + неустойки!

 14. 14 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Това са пълни глупости за цената на електроенергията в България! Защо се правят намеци едва ли не, че е мизерна в сравнение с тази в другите страни? Съвсем минимална е разликата! А тези от ЦИД винаги са били ибрикчии на определена група хора! Защо не направят изследване за цената на горивата или мобилните комуникации в сравнение със страните в Европа?

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 15. 15 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  [quote#10:"firefall"]p.s. А също и да покажете колко от "Зелена" енергия - 6.2% (3.39 лв.), която НИЕ плащаме отива при ЕРП-тата ! Защото те намазват доста от това! [/quote]
  Тук има една голяма заблуда... добавката за зелена енергия отива в НЕК. В ЕРП отиват новите високи такси за присъединяване.
  И никой не забелязва, че това не води до намаляване нито на добавката за зелена енергия, нито на надценките, с които се храни ЕРП-то.

 16. 16 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Дали беше правилен ход да се освободи Семерджиев. Мисля че не. Той като една хитра лисица, щеше да задържи цените от 01.7.2013 г. (а и предизборно е времето) и така щеше да осигури още 1 год. напред. После повишенията можеха да са с по 2-3% и да не се усещат силно.
  Новата жена-председател мисля, че нищо няма да може да направи.

 17. 17 Профил на ermahttt
  ermahttt
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#12] от "Дамян":

  Ех Дамяне Дамяне. Много подценяваш циганите като консуматори на ел. енергия. Инъче принципно съм съгласен, че ЕРП-тата трябва да преминат в държавни ръце и така да няма как да ни се оправдават, че нищо не можели да направят.

 18. 18 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 506 Неутрално

  КАЛАМБУРИ - ХАРАКИРИ !
  НАРОДА ПЕЕ-ПИЕ-ЛЮБИ СЕ - КАКВО ДРУГО МУ ОСТАВА.

  СЛЕД КЯТО НЯМА ДА ОСТАРЕЕ - СЕГА Е ВРЕМЕТО МУ ДА ЖИВЕЕ !

 19. 19 Профил на firefall
  firefall
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#12:"Дамян"]Първо изгонваме ЕРП-тата[/quote]

  А защо не кухата ти кратуна да изгоним? ЕРП-та е имало и преди да ги приватизират...
  Това дали са частни или държавни е съвсем друга тема!

  Ама то какво ли се учудвам... Въпрос на халтура. И 1 ст. да стане електричеството пак няма да "бича калорифера" и да "светят всички крушки". И не няма да е от "пестеливост".
  [quote#11:"Дамян"]Като бяхме с ниски цени всички крушки светеха и бичехме с калорифери... [/quote]

 20. 20 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Мисля, че много хора не са наясно, що е то либерализация в тоя отрасъл. Ако си мислите, че ще можете да си избирате между ЧЕЗ, ЕОН или нещо от сорта - жестоко се лъжете. Те ще си останат монополисти във вашия регион. Нали не мислите, че някой ще ви докара ток специално за вас от Козлодуй в София?

  След ЕРП-тата ще има още едно паразитно звено, което ще е с чисто търговски функции и там ще имате избор, кой паразит да ви смуче по-малко. Нагоре по веригата всичко си е същото, това са естествени монополи и никъде по света няма конкуренция в това кой да пусне жицата до вас

 21. 21 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#14] от "Gaetano Scirea": Пълно е със съпостваими данни по различни сайтове. Най-вече в сайта на Евростат. Това е истината - цените на електроенергията в България са едни от най-ниските. В Дания например половината от цената на дребно са ДАНЪЦИ и АКЦИЗИ или кой знае какво, но са приходи в бюджета!
  Наистина главният проблем са доходите, което не означава, че няма голямо място за оптимизация.


 22. 22 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 882 Неутрално

  За своята работа ЕРП-тата начисляват върху цената на тока 45.8%, начислява се и ДДС, не ми е ясно защо само 16.7% при положение, че ДДС е 20%. Всичко това означава, че едно повишение на цената на тока с 13%, в калкулацията ще е почти 19%.
  Почти всеки месец ни говорят, че цената на тока се е увеличила с еди колко си % заради "зелената енергия", а в сметката я виждаме калкулирана още един път.
  АЛО, НЕ СМЕ ИДИОТИ!

 23. 23 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 678 Неутрално

  А на всеки що годе мислещ човек, трябва да е ясно, че не е скъп тока, а са ниски доходите...

  И всеки опит за сваляне на цената на тока е просто мазане върху проблема и има само популистки ефект.

  Тока само ще поскъпва в годините напред. Който си мисли, че може да се случи обратното е мечтател.

 24. 24 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Както обикновено - зависи как ще се изпълни и какво разбираме под "либерализация".

  Но то по-зле от настоящата организация едва ли е възможно - държавния монопол (НЕК) натиска ценово частните монополи които си го компенсират от потребителите, а държавният регулатор мънка и обяснява как "ами то такова... държавата няма какво да направи".

 25. 25 Профил на firefall
  firefall
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#15] от "Дамян":

  Заради „цената за достъп“, днес между 10% и 39% от всички приходи на ВЕИ централите се пренасочват директно към електроразпределителните предприятия (ЕРП) и Националната електрическа компания (НЕК). Благодарение на ДКЕВР и с благословията на правителството, ЕРП и НЕК ще получат 200 милиона лева, които се заплащат от потребителите чрез добавка „зелена енергия“. Така, вместо да финансира развитието на ВЕИ, голяма част от поскъпването в средата на 2012 г. отива за подпомагане на ЕРП и НЕК.

  Мажи там и си вЕрвай.

 26. 26 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  В Гърция одържавиха ЕРП-тата. ЗАЩО ТУК НЕ МОЖЕ.

 27. 27 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#19] от "firefall": Много се палите и не долавяте иронията в поста ми.
  Аз не смятам, че трябва да гоним ЕРП-тата или да ги национализираме. Смятам, че трябва да си променим законодателството, правилата в тази област и да ги спазваме. И да... либерализация. Тя просто е неизбежна, ако ще оставаме в ЕС.
  Дразня се от това, че най-важната тема - тази за устройството на пазара ни, в момента се подменя с популистки приказки. Но от ГЕРБ - толкова...

 28. 28 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#25] от "firefall":
  Така е! По това спор няма! Но къде в посочената сметка виждате това перо? Къде според вас са приходите от тези такси?
  Няма ги или са в общия кюп ЕРП. Във всички случаи обаче НЕ СА "зелена добавка". Зелената добавка я имаме от 3 или 4 г. И тя си отива и преди и сега в НЕК. Това произтича от ролята на НЕК като единствен обществен доставчик.
  В регламентите ни в момента е такова мазало, че е нормално всеки да се обърка

 29. 29 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 882 Неутрално

  [quote#12:"Дамян"] и като няма ефект погваме циганите. [/quote]
  Да бяха само цитаните...
  По селата куцо и сакато слага байпаси на електромерите, крадат ток като за световно.

 30. 30 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#25] от "firefall":
  Голямото лицемерие е, че управляващите сега уж погнаха ЕРП, но само преди няколко месеца им направиха реверанс с въпросните такси за присъединяване.
  Допълнителната идиотия е, че това не се отрази намаляващо на зелената добавка. Прези 7 мес. тя нарастна с 200% и си е в полза на НЕК

 31. 31 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#20] от "niakoi_si": Всъщност първичният и най-голям монополист е НЕК. След това са ЕРП. Наистина днес не можем да си избираме доставчик. Но точно това трябва да поискаме на улицата! Да се променят правилата така, че да можем да избираме. А това на първо място значи да се отдели търговеца от оператора на мрежата. И оператора на мрежата (ниско напрежение) да осъществява пренос на който и да е (лицензиран) търговец или производител, който има договор с крайни клиенти на своята територия. Територията (за пазара на дребно) може да е не цяла област, а окръг, град, квартал в голям град даже.
  Поне така е по света. Само у нас и в Румъния от страните в ЕС ЕРП са и търговци и оператори на мрежата.

 32. 32 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#13] от "firefall":
  В момента няма технически средства да се регистрират промени в качеството (напрежението) на електроенергията за бита. Т.е. това никой не го контролира. Като изгърмят уредите на хората в цяло село или квартал, хората си показват развалените уреди (примерно в КЗП) и понеже това е масово ЕРП "признава", че е имало проблем и плаща някакви щети.

 33. 33 Профил на kur4okurev
  kur4okurev
  Рейтинг: 229 Неутрално  цена на тока
  България 0.0727
  Люксембург 0.1436
  МРЗ
  България 145 евро
  Люксембург 1 801,49 евро
  Коментарът е излишен.

 34. 34 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Едно значително намаление на сметките може да се постигне ако хората престанат да се топлят с ток, а минат на газ, както е в нормалните страни. Или поне се топлят с климатици, а не с духалки...

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 35. 35 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#17] от "ermahttt":
  В Нигерия, например, не знам какви са им ЕРП-тата, но от доста години имат система с ваучери, чрез която накараха негрите да си плащат тока Е, електромерите са маалко по специални. Купиш си ваучер и имаш ток. Изтече ти ваучера, тока спира. На най-бедните раздават безплатни ваучери, които обаче са за лимитирано количество примерно 200 квтч месечно. И да видиш как си правят сметката да не останат без ток два три дни преди новия ваучер.

 36. 36 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Мда. Даже в тая тема успяхте да намесите расизма...
  В България тока е ПО-ЕВТИН от страните в които ВСИЧКИ си плащат тока. Толкова ли не можете да направите простия извод от този факт?

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 37. 37 Профил на Stoyan Guglev
  Stoyan Guglev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А пък аз мисля, че просто протестиращите са си изразходвали тока и сега искат да не плащат. Аз плащам ток на три места. Сметките са винаги реални. Такива са и на хората около мен. За съжаление българинът е свикнал да не плаща за ток, защото масово крадеше такъв. Сега кражбите са по-трудни и затова е този вой.

 38. 38 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#21] от "Дамян":

  Ами аз живея и в Северна Италия и в България, имам три варианта като цена за KWh, избрал съм средната и тя е 0,117 евроцента! Прави ти сметката...В България колко е?

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 39. 39 Профил на dimo11
  dimo11
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ами нормално е в Бг тока да е най-евтин тъй като разходите за труд са най- малки.Ако другите разходи които влизат в цената на тока са идентични с европейските а те не са то разходите за работни заплати са много по ниски и съответно цената на тока е по-ниска.

 40. 40 Профил на majormajor
  majormajor
  Рейтинг: 395 Неутрално

  В сметката не е включен акцизът. От 2009 г. има акциз. Мисля, че беше 1.40 лв. на мегаватчас. Защо го няма във фактурите?

 41. 41 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#3] от "Kurti":
  До коментар [#4] от "tripleaaa":
  С либерализацията ще се намали цената на куково лято. Като ти сложат още един посредник как ще стане това? Ще стане това, което стана с топлинните счетоводители- още един по веригата и прехвърляне на отговорността за повишението на повече маймуни.


 42. 42 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Либерализацията няма да оскъпи тока. Това са глупости!

 43. 43 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  [quote#10:"firefall"]консултанските договори с т.нар "компании-майки"[/quote]
  Ха, ето го кучето Интересно ми е да видя цифричките на тия договори

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 44. 44 Профил на majormajor
  majormajor
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#31] от "Дамян":
  Нещо си се пообъркал. Ти, като битов потрбител, да не си клиент на НЕК? Да не си си присъединил апартамента на високо напрежение? Собственик на мрежата НН е ЕРП-то..Как то ще допусне друг играч до собствената си мрежа?

 45. 45 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  [quote#40:"majormajor"]не е включен акцизът. От 2009 г. има акциз. Мисля, че беше 1.40 лв. на мегаватчас. Защо го няма във фактурите? [/quote]

  само за бизнеса

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 46. 46 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  [quote#41:"cobanmaala"]С либерализацията ще се намали цената на куково лято. Като ти сложат още един посредник как ще стане това?[/quote]
  Като с парното. Просто издържаш още един по веригата

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 47. 47 Профил на majormajor
  majormajor
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#31] от "Дамян":
  Проблема е, че мрежата ниско напрежение, която ти доставя ток до вас е 100% собственост, продадена е на ЕРП-та. Как да стигне токът до теб от друг търговец през тяхната мрежа и това да е по-ефтино. Все едно М-тел да ползват съоръженията и мрежата на Глобул и да са конкурентни на Виваком, примерно? И къде намесваш НЕК, която покрива най-големите загуби при преноса на ел.енергия. Първо го трансформира до 400 кВ, после го пренася през цялата страна, После пак го трансформира от 400 на 220/110 кВ и го продава на ЕРП-та на 20 кВ. Като всичките загуби са за сметка на "лошата" НЕК. Можеш ли да сравниш инвестициите по електропровод 400 кВ с тези по 20 кВ. Виждал ли си такъв електропровод или подстанция 400 кВ?

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 727 Любопитно

  До коментар [#13] от "firefall": И разбра ли?

 51. 51 Профил на majormajor
  majormajor
  Рейтинг: 395 Неутрално
 52. 52 Профил на majormajor
  majormajor
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "Оказва се, че въведената от енергийния регулатор такса зелена енергия, всъщност се връща по банковите сметки на ЕРП-тата. За една календарна година само от този подарък, направен от ДКЕВР на електроразпределителните дружества, по банковите им сметки ще постъпят не по-малко от 200 милиона лева, изчислил е Гумнеров.
  Оказва се, че за 6-те месеца след въвеждането на таксата „Зелена енергия" 100 милиона лева са постъпили в сметките на дружествата."

 53. 53 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#16:"coffee.bean"]Новата жена-председател мисля, че нищо няма да може да направи. [/quote]
  Така си мислиш, ще продава цигари през НЕК и ДКЕВР и ще компенсира загубите.

 54. 54 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Весело

  Цялата сметка се вдига от НЕК който е в технически фалит понеже е гарант по заема за БелеНе и онзи " филосовски камик " дето великия хидролог на Републиката Доган ефенди намаза филията и от двете страни а милиционерите вместо да вкарат в дрънголника виновните длъжностни лица те ги прикриват и за това летоска ще ядат тоягата. Защо на първо време не започнат от онзи мустакат Първанов дето подписа някакъв анекс за БелеНе и Трайчо го уволни и тогава се разбра, че синчето му има соларен парк който дедо Видински Владика е осветил.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 55. 55 Профил на smokingpipe
  smokingpipe
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#2] от "Harvey Specter": "Естествено, че ще се повиши, защото в момента се кроссубсидира."

  Не е толкова естествено . Ако отпаднат част от субсидираните партии , ще преминем от режим на кроссубсидиране , към режим на моносубсидиране . И ако политиците не са много алчни ,цената може и да падне...Мечти.


 56. 56 Профил на dobrev111
  dobrev111
  Рейтинг: 395 Гневно

  [quote#0:"Статията"]... като се подобри енергийната ефективност на домакинствата ... [/quote]

  ... Чрез задължително 'саниране' от наще фирми чрез задължителен 'кредит' от наще 'банки'!
  Интересаааа, интересаааа, клати фесааа!

 57. 57 Профил на thorgrim
  thorgrim
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#47] от "majormajor":

  А ти знаеш ли колко километра е мрежата В.Н и мрежата Ср.Н и Н.Н? Знаеш ли какви са сумите за поддръжка и броя на тр-тори в двете мрежи? Учил ли си някога една формулка за техническите загуби при пренос в която участва произведението от напрежението по тока (ама на квадрат), с две думи по високо напрежение при пренос води до по-малки загуби? Замислял ли си се защо за поддръжката на един и същ район за мрежа В.Н. са нужни 5 човека, а за мрежа Ср.Н между 40 и 50? Хайде стига с този популизъм. Когато не си на ясно с някой факти поне не обърквай останалите.

 58. 58 Профил на majormajor
  majormajor
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#57] от "thorgrim":
  НЕК продава на ЕРП-та на ниската страна (на 20 кВ), Така, че всички загуби са за сметка на НЕК.

 59. 59 Профил на kibertron
  kibertron
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Приятели , днес видях в други форуми как Бойко Борисов през 2010 е заявил ,че иска да изгони лично ЕРП -тата.

  Защо да не ги изгони сега? И да секне кранчето за източване!

  Ако модераторите ми изтрият линка потърсете в гугъл

  http://www.segabg.com/article.php?issueid=5550&;;sectionid=16&id=0000101

  Има и видео как обяснява:

  http://bnt.bg/bg/news/view/26095/borisov_obmislja_da_prekrati_dogovorite_s_elektrorazpredelitelnite_drujestva?page=1

  А Плевнелиев и Симеон Дянков какво се пънат и казват че не бива да се пипат?! Трябва да се одържавят за да влизат парите обратно в бедната ни страна.

 60. 60 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 672 Неутрално

  "Либерализацията на електроенергийния пазар ще доведе до поскъпване, а не до поевтиняване на тока, прогнозира Центърът за изследване на демокрацията (ЦИД)."
  _____________
  Умирам да се смея на глупости! Особено на тези, високопарно произнесени от институционални празноглавци!

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 61. 61 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#59] от "kibertron":
  Да, първите редове са доста показателни:

  "ГЕРБ прати цялата държавна машина срещу ЕРП-тата

  Подобна кампания през 2010 г. приключи с три милионни глоби за монополистите и с още по-високи цени
  Юлиана Бончева, Румяна Гочева
  Заради ескалацията на протестите срещу високите сметки за ток управляващите насочиха цялата държавна контролна мощ срещу електроразпределителните дружества (ЕРП)."

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 62. 62 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#12] от "Дамян":
  Кажи го и на Мунчо,
  Въпреки добронамереното му старание в прицелването, пак се разминава с Политическото на проблемата...

 63. 63 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 672 Неутрално

  А Центъра за изследване на демокрацията да е чувал за явлението ДИВЕРСИФИКАЦИЯ на енергийните източници? Да е чувал за алтернативните източници на ел.енергия освен класическите ТЕЦ, ВЕЦ и АЕЦ? Да е чувал за технологии за минипроизводители на ел.енергия, които произвеждат само за задоволяване на собствените потребности?
  Едва ли... За да чуе за тези неща, Центъра първо трябва да осъзнае необходимостта от либерализация на енергийния отрасъл. Трябва да осъзнае, че монопола на ЕРП-тата задушава потребителя. Защото не е достатъчно държавата да води антимонополна политика чрез закони, комисии и комитети. Такава политика винаги може да бъде подкупена от монополиста. По важно е да създаде антимонополни условия в развитието на отрасъла. Които да доведат до свободна конкурентна борба за спечелване на потребителя.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 64. 64 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  54,70 / 306 = 0,18 стотинки.

  Дотук с мита за евтината електроенергия.

  Дреме ми на шмайзера, че другото били такса пренос, такса свързване и т.н.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 65. 65 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#20:"niakoi_si"]Мисля, че много хора не са наясно, що е то либерализация в тоя отрасъл. Ако си мислите, че ще можете да си избирате между ЧЕЗ, ЕОН или нещо от сорта - жестоко се лъжете. Те ще си останат монополисти във вашия регион. Нали не мислите, че някой ще ви докара ток специално за вас от Козлодуй в София? [/quote]

  Това работи в Белгия - отиваш и си сменяш доставчика. Никой не ти изтегля жици до къщата, там са задължени транзитно да си предоставят мрежата на останалите доставчици при поискване (естествено това си се заплаща междуфирмено).

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 66. 66 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3928 Неутрално

  До коментар [#27] от "Дамян":

  ,,...момента се подменя с популистки приказки. Но от ГЕРБ - толкова... ,,

  Май забравяш кой най напред заговори за национализация на ЕРП-тата, не бяха ли това БСП, Атака и ВМРО. Тези трите партии още говорят за национализация. Не съм гербажия обаче ме е яд когато не се говори истината а се плюе по ГЕРБ.

 67. 67 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  Нямам представа какъв е смисълът на горните данни публикувани от тъй нареченият ЦИД???????Ето моята сметка от 15.12.12 до 15.01.13 г.
  дневна-488-42,7лв
  нощна -190- 7,28лв
  общо -678- 49,98 лв.
  разпределение и т.н.-678х0,079=53,56 лв
  данъчна основа -103,54 лв.
  ддс 20% 20,71 лв
  обща ....... 124,25 лв.
  това е.
  ЦИД да разчепка коефицента 0,079.Другото е ала бала.Или ,май не ви стиска ,а?

  Ръй! Ръй!
 68. 68 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  "Цените на електроенергията в България са най-ниските в Европейския съюз, либерализацията на пазара ще води към повишаването им за домакинствата," прогнозират анализаторите..."
  А стига вече с това че някоя стока у нас най-евтина! Евтина за някои, а за повечето хора не е! За пореден път ще кажа - като правите такива съждения, кажете и какви са доходите, сравнете покупателната способност на българина с тази на останалите от ЕС! Тогава нещата ще изглеждат доста по-ралично!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 69. 69 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  [quote#10:"firefall"]А също и да покажете колко от "Зелена" енергия - 6.2% (3.39 лв.), която НИЕ плащаме отива при ЕРП-тата ! Защото те намазват доста от това![/quote]
  Нищо не отива в ЕРП защото след като вземат парите от теб те се разплащат с НЕК а тя с тях си компенсира високите цени по които изкупува "зеленият ток".

  Въобще ЕРП са в най-неизгодното положение защото трябва да си плати всички такси включително тока от ВЕИ и преноса високо и ниско напрежение а след това да си събира парите от циганите и подобни. Ако беше наистина лесно и изгодно можеш да бъдеш сигурен, че щяха да го приватизират "правилните другари".

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 70. 70 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3928 Неутрално

  Либерализация на пазара за тока? Много приказки за нищо. Щом като има един държавен монополист какъвто е НЕК изкупуващ ТОКА от всичките производители НИКОГА НЯМА ДА ИМА ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯ НА ПАЗАРА НА ТОК. Либерализация ще има само тогава когато този монополист НЕК се преориентира само в пренос на ВН ток при което да си взима съответния наем за мрежата ВН и да остави производителите на ток да си продават тока било на посредници било директно на производител. Като тука вече има нужда от държавен регулатор на цената на тока. И регулирането на цената е много просто, дава се ниша от двайсет до четиредесет процента на посредник, като се следи калкулациата на цената от производител, а в тези двайсет или четиридесет процента печалба да влизат всички разходите на посредника за подръжка на неговата електропреносна мрежа. Ей на това му викам либерализация на пазара на тока. Държавата да си държи Мрежата ВН и да си бъде най обикновен регулатор с определени граници, не и трябва на държавата да следи кой посредник на ток какво прави, казва му само ти купуваш ток ще го продаваш с двайсет до четиридесет процента печалба.

 71. 71 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3928 Неутрално

  То и сега има ниша за смъкване цената на тока за населението. ДКЕВР слага едно петдесет процента печалба за ЕРП-тата Като им казва получавате ток на цената 88лв.мвт.ч по 50% цената на тока става 120лв.мвт.ч като в тези 120 лева влиза и покупката тока от ВЕИ-тата и всички останали ваш разходи.

 72. 72 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3928 Неутрално

  Какво ще ми дава държавата бонуси на собствениците на ВЕИ-тата. Да си правят сметката когато стават собственици на ВЕИ за колко да продават тока си на ЕРП -то, а и самото ЕРП като има ограничение на цената на продажбата за населението да видиш как то ще накара всеки собственик на ВЕИ да продава тока си на по ниста цена и няма да има разните му там залана бяла синя и черна енергия, аще си има ток на определена цена поносима за населението

 73. 73 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  Понеже тези такси за пренос и достъп до мрежата са доста неясно формулирани ето малко обяснения:

  - Такса пренос - това са разходите за да стигне тока до вас /загуби по мрежата и т.н/. Зависят от изразходваната мощност и са по-големи при по-голяма консумация.
  - Такса достъп - това са разходите въобще да има мрежа. Може нищо да не консумирате но за да има мрежа трябва да се направят капитални вложения, ремонти на мрежата и т.н. Когато е писан закона е имало спорове дали да е постоянна такса или да зависи от консумираната мощност защото все пак едно е да строиш мрежа за промишлено предприятие като Нефтохима или за жилищен блок.

  Тези такси във фактурата са съответно разделени на преносна мрежа /далекопроводи и отива в НЕК/ и разпределителна мрежа /ЧЕЗ и подобните/. От 166 лв на 1000 квтч около 20 лв отиват в ЧЕЗ като чрез тях то подържа преносната мрежа, т.е. всичко тока от далекопровода да стигне до теб /квартални трансформатори, стълбове и жици и т.н. включително инкасаторките/. Другите пари независимо че ги събира ЧЕЗ отиват в НЕК а то се разплаща с централите.

  http://www.emi-bg.com/files/Kakvo%20plashtame%20EMI%2022_06_2011.pdf

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 74. 74 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3928 Неутрално

  До коментар [#67] от "Клюводървец":

  0,079 не трябва да е коефициент а цената на пренос по мрежа НН. И така ЕРП-то ти е пренело по мрежото си общо 678квт.ч. ток по 0,079лв прави 53,54лв прибавя ти го към продадения ток и ето ти цената която трябва да платиш

 75. 75 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  [quote#71:"sider"]ДКЕВР слага едно петдесет процента печалба за ЕРП-тата[/quote]
  Бъркаш такси и разходи с печалба. Погледни линка който съм дал в #73 и ще видиш от какво се сътоят тези разходи. И особено таксите и разходите в зависимост дали става дума за битов потребител или промишлено предприятие. Ясно се вижда, че предприятията субсидират битовите потребителите. Така че либерализацията която рекламира Плевнелиев и на която въдичка се хванаха много тук ще доведе единствено до отпадане на това субсидиране и повишаване на цените за нас.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 76. 76 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  [quote#66:"sider"]Май забравяш кой най напред заговори за национализация на ЕРП-тата, не бяха ли това БСП, Атака и ВМРО.[/quote]
  Естествено, първо ще го национализират а след това ще го приватизират като го дадат на "правилните" хора. На времето не им стискаше да ги вземат защото е зор, не е като да построиш няколко хотела на морският бряг и да събираш рента цял живот. Но лесното свърши и затова вече отиват на по-трудното. Пък и винаги може да се препродаде.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 77. 77 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  [quote#65:"epoc"]Това работи в Белгия - отиваш и си сменяш доставчика. Никой не ти изтегля жици до къщата, там са задължени транзитно да си предоставят мрежата на останалите доставчици при поискване (естествено това си се заплаща междуфирмено).[/quote]
  Фактически ти се обявяваш срещу НЕК а не срещу ЧЕЗ. Защото ЧЕЗ точно това прави, дава мрежата си за тока от различните централи. НЕК е тази която прави микса и пренася тока от тези централи с далекопроводите си. Само че ако го няма този микс никак не е сигурно, че ще се докопаш до евтиният ток на АЕЦ-Козлодуй за който всички мечтаят. Твърде вероятно е тя да реши да го продаде например на Лукойл. Хем по-висока цена хем плащането гарантирано за разлика от нас и особено от циганите.

  А пък тези ВЕИ гарантирано ще фалират защото никой няма да иска скъпият им ток. Прекрасно, само че ЕС иска процент от тока да е такъв и тогава какво правим?

  Отново повтарям, фокуса на тези протести е неправилен. Има много недостатъци в системата включително в ЧЕЗ. Но те няма да се решат нито с национализирането както иска БСП и присъдружните ВМРО+Атака нито с либерализацията. Основното е, че нямаме пари да платим един ток който е на нормални европейски цени. Който не го разбира иска не иска фактически е маша в политическите игри.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 78. 78 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  [quote#63:"Анализатор"]Трява да осъзнае, че монопола на ЕРП-тата задушава потребителя.[/quote]
  Не знаеш нещо толкова елементарно че ЕРП-то купува тока от НЕК където в микса включително ги има любимите ти минипроизводители. Които са изкуствено стимулирани защото цената на тока им е многократно по-висока от цената на АЕЦ-Козлодуй например. Ето тарифите на ДКЕВР по която се изкупува тока им защото много мразя нагли лъжци.

  http://www.dker.bg/pagebg.php?P=401&SP=402

  АЕЦ-Козлодуй - 15.30 лв/Мвтч
  МикроВЕЦ - 197.33 лв/Мвтч

  Затова всички се втурнаха като луди да строят ВЕИ, заради тези свръхвисоки субсидирани цени на тока от тях. И не само в тока, заради тях трябва да се строят нови електропроводи за присъединяване което се отразява в сметките като такси.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 79. 79 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#23:"niakoi_si"]Тока само ще поскъпва в годините напред. Който си мисли, че може да се случи обратното е мечтател.[/quote]

  Братчед, те мечтатели са били и тези, които са се надявали да рухне социализмът. Ама стана! Нищо чудно, утре да се окажат мечтатели тези, които днес вярват, че капитализмът ще е вечен. Всяка една социална система се мъчи да убеди хората, не само че е вечна, но че е и най-добрата. Всяка промяна към по-добро, обаче е ставала с натиск от страна на народите. Ако в Париж не бяха рязали глави с Гилотината, още щеше да си управлява Кралят Слънце, а около Айфеловата кула и до днес щяха да се разхождат Тримата мускетари.

  /не се чете/
 80. 80 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Невъзстановяеми разходи - 1.9% (1.03 лв.)

  Понеже съм тъпа блондика, моля някой да ми го разясни това. В последната ми сметка - 0.98 лв. за същото?!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 81. 81 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  [quote#80:"ПАВЛА, Карла, върни се!!!"]Понеже съм тъпа блондика, моля някой да ми го разясни това.[/quote]
  Пояснявам, тъпите блондинки (и не само те) трябва да се научат да ползват Google.

  http://m.24chasa.bg/Article.aspx?Id=1425439
  [quote#0:""]Тази година черешката на тортата е добавката "невъзстановяеми разходи". Тя се включва заради високата цена на тока от новата американска ТЕЦ "AES Гълъбово Марица-изток 1". В доклада не е обявена цената на тази нова ТЕЦ. НЕК е задължена да изкупува еленергията по дългосрочен договор. От доклада на комисията все пак се разбира, че общо за годината стойността на тази добавка е 124 млн. лв.[/quote]

  http://btvnews.bg/bulgaria/ikonomika/energiiniyat-regulator-reshava-s-kolko-poskpvat-tokt-i-gazt.html
  [quote#0:""]Разликата в обещаната и действителната цифра се дължала на трите добавки - за зелена, за кафява енергия (едновременно генериране на електричество и топлина – бел. ред.) и за енергията, купувана по дългосрочни договори от централите AES "Гълъбово" и "Марица Изток 3".
  ...
  Относителният дял на повишението на добавката за зелена енергияв общото поскъпване на тока с 13 процента е около 8 на сто, посочи Семерджиев. От 3,72 лв. на мегаватчас добавката скача на 11,10 лв. на мегаватчас електроенергия. Съществено влияние оказва още добавката за невъзстановяеми разходи на НЕК за изкупуването на електроенергия от двете централи, с които има сключени дългосрочни договори. Тази добавка е 3,38 лв. на мегаватчас електроенергия. Добавката за изкупуване на електроенергията, произведена от високоефективното комбинирано производство на топлофикациите, е 3, 83 лв. на мегаватчас.

  Всички тези добавки се начисляват в цената за пренос, която ДКЕВР дава на обществения доставчик на електроенергия - НЕК, за да покрие разходите си за задължително изкупуване на енергията от тези три източника.
  [/quote]

  И отново обяснявам за тъпи блондинки и съответните читатели - в ЕРП /ЧЕЗ и подобните/ остава само добавката за разпределителната мрежа. Всички останали добавки отиват в НЕК въпреки че ги събира ЧЕЗ. Като си плащате тока парите в джоба на касиерката ли остават?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 82. 82 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Мили ми Смехурко, сметката ми за месец декември / вече знам задължението си за януари/ е 374 киловата дневна и 54 нощна. Що само толкова нощна? Не знам. Общата ми сума е 86.96. Като разбивка: 1.58 нощна, 37.63 дневна, 34.84 мрежи и 14.49 ДДС. Общо - 86.96. Сравни ги с твоя пример: Ето какво влиза в нея:

  Потребена електроенергия - 37.5% (20.52 лв.)
  Достъп до преносна мрежа - 3.5% (1.90 лв.)
  Пренос през преносна режа - 5.1% (2.78 лв.)
  Достъп до разпределителната мрежа - 3.3% (1.82 лв.)
  Пренос през разпределителна мрежа 23.7% (12.96 лв.)
  "Зелена" енергия - 6.2% (3.39 лв.)
  Невъзстановяеми разходи - 1.9% (1.03 лв.)
  Комбинирано производство - 2.1% (1.17 лв.)
  ДДС - 16.7% (9.12 лв.) За януари, Бога знае как, сметката ми нараства на 110 лева, без да има променена консумация. Със сигурност, електромера ще е отчел въпросният разход. Колко е - не знам. В електронната справка не се посочват подробности. Със сигурност ще изчакам плащането на януарската фактура. Иначе, плащам винаги в средата на месеца, след излизане на фактурата. Тя излиза в първата десетдневка, аз плащам във втората.

  goblenka
 83. 83 Профил на Боян Павлов
  Боян Павлов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Щом държавната НЕК е собственик на производители на ел. енергия (АЕЦ Козлодуй и проектната АЕЦ Белене), "естествен" монополист в преноса на високо напрежение, а освен това е неявен "съсобственик" на скъпите ВЕИ и др. – чрез задължението да им обезпечава достъп до мрежата си и чрез държавното им субсидиране – какъв би бил интересът му от внос на по-евтина ел.енергия от вън?
  Цената на "микса", който НЕК доставя на ЕРП-тата, е натоварена с разходите на самия държавен монополист – може ли тогава да очакваме, че той, тоест държавата, ще допусне външни доставчици и, изобщо, има ли възможност за създаване на такъв пазар, тоест за реална либерализация?

 84. 84 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#83] от "b.pavlov":

  Не знам дали можеш да очакваш, ама разбирам, че високата цена на мрежовите услуги ги дължим на държавата. А, тя, както виждаме тия дни се прави на ущипана и възлага на всички възможни институции проверки на ЕРПтата. не, че няма какво да се открие там, ама не само в тях има проблем!

  goblenka
 85. 85 Профил на Peacock
  Peacock
  Рейтинг: 1134 Любопитно

  Либерализацията на електроенергийния пазар ще доведе до поскъпване, а не до поевтиняване на тока...........

  !?!?!?!?!?! много странно твърдение, четох четох нищо не прочетох!


  -------------------------------------
  www.serama.bg

 86. 86 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 874 Весело

  Браво, най накрая една трезва мисъл ".. Либерализацията на електроенергийния пазар ще доведе до поскъпване, а не до поевтиняване на тока, прогнозира Центърът за изследване на демокрацията (ЦИД). .."
  Мога да им помогна и количествено, поскъпването ще е поне двойно спрямо сегашните "непосилни" сметки... с/у които скача народонаселението....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 87. 87 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 874 Весело

  До коментар [#80] от "ПАВЛА, Карла, върни се!!!":

  Щото са процент от потребената от тебе лектроенергия .... Ако не потребяваш ел.енегия то ще плащаш 0.00 лв.

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 88. 88 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#87] от "boby1945":

  Ти ще ми кажеш ! Щом уредът ми не спира, няма как за платя нула лева.

  goblenka
 89. 89 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  И да ми цъкате и да не ми цъкате - все тая. Има такива тънки отклонения, които струват толкова скъпо на хората, че...

  goblenka
 90. 90 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 874 Весело

  До коментар [#88] от "goblenka":

  Спри си "уреда" като искаш да не плащаш за електроенергия....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 91. 91 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 874 Весело

  До коментар [#26] от "kolizej":
  Може, кой е казал че не може, до 2004 те си бяха държавни и цените бяха яко по ниски, м/у впрочем.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 92. 92 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#90] от "boby1945":

  Как се спира електромер? Не мисля, че може. А, ти едва ли познаваш човек, който да си изключва уредите от контактите, а не от копчето. Аз не познавам такива.

  goblenka
 93. 93 Профил на drachan
  drachan
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Един анализатор пък каза, че всичко е тинтири минтири, просто в цената на тока влизат загубите на НЕК, който е пред фалит.

 94. 94 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#82] от "goblenka":

  Като си знае показанията на електромера всеки може да си изчисли какво ще плати подробно разбито на всички такси на калкулатора на ЧЕЗ. Същото го има на книжната фактура.

  http://www.cez.bg/bg/za-klienta/bitovi-i-stopanski-klenti/calculator-konsumacia.html

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 95. 95 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 874 Весело

  До коментар [#92] от "goblenka":
  Достатъчно е да изключиш всичките уреди от "копчето" и електромерът ти ще престане да се "върти" и естествено да отчита....
  Ако живееш в кооперация е добре от време на време да правиш този "физически опит" за да провериш, дали няма накачени към твоя електромер "чужди" маймунки... по мазета, тавани, стълбища, при ремонти ..... всичко се случва....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 96. 96 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  [quote#85:"Peacock"]Либерализацията на електроенергийния пазар ще доведе до поскъпване, а не до поевтиняване на тока...........[/quote]
  Реално е така защото в момента се извършва едно субсидиране на битовият потребител чрез по-високи цени на обслужването за промишлеността. Виж цените за битови и промишлени потребители в примерите които давам. Ако се либерализира пазара промишлеността ще избяга от това субсидиране и съответно ще трябва да плащаме пълната цена на стоката.

  С тези предложения за либерализиране тихичко се прокарват интересите на собствениците и тази идея да влезе в главите ни. Сами да го поискаме както с това ВЕИ за което толкова се радваха някои еколози. Е, сега го гледаме в сметките като "зелена енергия" а други сложиха стотици милиони в джоба.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 97. 97 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#94] от "Fred":

  Разбира се. Какво правим, ако не сме съгласни с показанията, а те са на лице. Вече дадох пример. При проверка, едва ли ще се установи отклонение. На какво се дължи самохода - не знам.

  goblenka
 98. 98 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#96] от "Fred":

  Не е точно така. Електро енергията се калкулира в цената на продуктите и ние си я плащаме, като ги купуваме. Освен това, фирмите си връщат ДДС, за разлика от нас, потребителите.

  goblenka
 99. 99 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  [quote#91:"boby1945"]до 2004 те си бяха държавни и цените бяха яко по ниски, м/у впрочем.....[/quote]
  То и хляба при социализма беше 15 ст а билета за трамвая 6 ст и по едно време се оказахме с $10 млрд дълг. Собствеността не гарантира автоматично ниски цени, виж Топлофикация-София която става ту държавна ту общинска и цените на парното са все по-високи.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 100. 100 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  [quote#97:"goblenka"]Какво правим, ако не сме съгласни с показанията, а те са на лице. Вече дадох пример. При проверка, едва ли ще се установи отклонение. На какво се дължи самохода - не знам.[/quote]
  Правите опит например с някакъв мощен потребител /примерно 2 квт печка/ включена за 1 час и засичате. Също гледате дали има самоход, т.е. дали отчита без товар. Може да го отчете нощта когато няма никакъв товар но наистина да няма нищо.

  Ако има грешки искате проверка /има си заявления/ и паралелно викате телевизията /Баркод/ за сигурност, пишете молби и т.н. Важното е да се говори с факти а не общи приказки. Не засечена консумация за месеца а точни експерименти.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK