Менда Стоянова: Дянков се справи като финансов министър, но не успя като вицепремиер

Менда Стоянова: Дянков се справи като финансов министър, но не успя като вицепремиер

© Красимир ЮскеселиевПодалият преди ден оставка от правителството Симеон Дянков свърши работата си като министър на финансите, но не успя в ролята си на вицепремиер. Това мнение изрази зам.-председателят на Народното събрание и председател на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) в интервю за ТВ7.


Според нея Дянков е допуснал много грешки в комуникацията.  "Не може един вицепремиер - имаше проблем в това качество, да не води интензивен диалог със синдикатите и работодателите и да не бъде в добър синхрон с неправителствените и обществените организации", каза Стоянова.


В същото време подчерта,  че Дянков е направил "няколко важни неща във финансовата сфера, които трябва да признаем и които трябва да се пазят като тенденция": "За да се развива България, трябва да има инвестиции, а за това е нужна финансова стабилност, ясна и предвидима данъчна политика в подкрепа на бизнеса - по отношение на тези неща в макрорамката той сръши своята работа". 
Стоянова подчерта, че оставката на един финансов министър четири месеца преди края на мандата на кое да е правителство не би трябвало да е добър знак нито за вътрешните, нито за външните финансови кръгове. 


Според нея лош сценарий за България в този моменте и оставка на правителството и временен кабинет. "Само след четири месеца не само протестиращите, но и хората пред телевизорите, които гледат какво става на улицата, могат да кажат какво искат", посочи тя. Изтъкна, че е важно постигнатото в кризата да бъде запазено и развито и изброи финансовата, данъчната и банковата стабилност, "които не бива да пропиляваме заради емоцията". 


Зам-председателят на Народното събрание подчерта, че няма правителство, което за един мандат да отговори на очакванията на хората, трупани 22 години - "натрупвания, които не могат да се решат без политически и обществен консенсус". 


Помолена да коментира факта, че преди дни премиерът Бойто Борисов я посочи като достойна да стане следващия премиер, Стоянова отговори, че оценката му е приятна, но човек трябва внимателно да преценява къде стои, с какво би могъл да се справи, за да не достигне своето ниво на некомпетентност. "Имам административен опит и вероятно премиерска позиция изисква общ поглед какъвто аз имам, но човек трябва да си зададе въпроса достатъчно ли е това", каза тя. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK