ЧЕЗ отрече да е нарушавала Закона за обществените поръчки

ЧЕЗ отрече да е нарушавала Закона за обществените поръчки

© ДневникЧЕЗ "Разпределение България" не е нарушавало Закона за обществените поръчки, се посочва в съобщение на компанията, цитирано от "Фокус". На нарушения на процедурите от дружеството, установени от Агенцията за държавна финансова инспекция, се позова днес прокуратурата, която предложи лицензът на дружеството да бъде отнет. 

След като и премиерът днес информира, че лицензът на дружеството ще бъде отнет, акциите му бяха спрени от търговия на Българската фондова борса. От централата на ЧЕЗ в Прага отхвърлиха обвиненията в България. 


От ЧЕЗ подчертават, че финасовата инспекция не е открила нарушения при доставките и услугите между свързаните дружества от групата - "ЧЕЗ Разпределение България" АД и "ЧЕЗ България" ЕАД, за каквото е обвинявана по време на гражданските протести за високите сметки за ток. Преди дни министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев уточни обаче, че  дружеството не е в нарушение в този случай, защото се възползвало вратичка в закона, която спешно ще бъде премахната. 


От ЧЕЗ уточняват, че финансовата инспекция е проверила разходи на дружеството, направени през 2011 г. за доставки, услуги и строителство, проведените процедури, сключените договори и плащанията по тях. Проверката приключила на 8 февруари със съставянето на 12 акта за административно нарушение на трима служители на компанията и на едно наказателно постановление.  
Наказателното постановление със санкция 15 хил. лв. е за това, че не е избрало по ЗОП одитиращата си фирма, се казва в съобщението му. 


Седем от нарушенията са по наредбата за възлагане на малки оществени поръчки, която е отменена през 2012 г. Две от тях са за неспазени срокове за информиране на Агенцията за обществени поръчки, други две - за неоснователно проведена процедура за договаряне. 


Компанията за пореден път заявява, че е готова да окаже съдействия за всякакви проверки.  


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK