ЧЕЗ настоява за разбиване на монопола в електроенергетиката

Петър Докладал

© Цветелина Белутова, Капитал

Петър ДокладалЕлектроенергийната компания ЧЕЗ, чийто лиценз в България може да бъде отнет, настоява за отваряне на пазара и разбиване на монополния модел по цялата верига в сектора. В изявление регионалният мениджър на чешката компания Петър Докладал припомня, че България е единствената страна в ЕС, в която все още няма функциониращ либерализиран енергиен пазар.


"Верният път за постигане на по-добри условия на електроснабдяването е отварянето на пазара и разбиването на монополния модел по цялата верига. Така хората ще могат да избират своя доставчик по това, което предлага, и ще могат да го сменят, когато са недоволни от него", казва Докладал и допълва, че това е най-добрият начин на регулация.


Преди дни в разгара на протестите около високите сметки за ток за януари и последвалите искания за разваляне на приватизационните договори с електроразпределителните дружества, Европейската комисия също препоръча на България да освободи пазара. 
"Цените трябва да са образувани по един напълно прозрачен и видим за обществото начин. Хората имат право да знаят за какво и на кого плащат, как се формират цените и кой е отговорен за тях", смята мениджърът на ЧЕЗ в България. По думите му "по този начин ще се избегнат всякакви спекулации, създаващи напрежение и несигурност".


Докладал предлага обществото да участва легитимно в процеса на ценообразуване, "за да е информирано и да има спокойствието, че всичко е законно, справедливо и в негов интерес".


За компанията е необяснимо започването на процедура по отнемане на лицензиите на "ЧЕЗ Електро България" АД и ЧЕЗ Разпределение България" АД. Затова тя е решена да  направи всичко необходимо, в законоустановения срок и по законоустановения начин, за да докаже, че подобни действия нямат основания.  


"Спазвали сме, спазваме и ще продължим да спазваме всички закони в държавата. Искаме да продължим да работим, да подобряваме обслужването на клиентите и да осигуряваме качествено електроснабдяване за хората и общините в  Западна България", уверява Докладал.


За отнемането на лиценза на ЧЕЗ се заговори след като Агенцията за държавна финансова инспекция установи, че дружеството е избягвало да провежда процедури за обществени поръчки като е използвало пропуск в законодателството. Прокуратурата потвърди констатациите, а Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, ще обсъжда казуса на 16 април. 

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на firefall
  firefall
  Рейтинг: 466 Весело

  В момента на ваше място бих си затварял плювалника.

 2. 2 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1262 Весело

  До сега не сме чували такива призиви..Сега се досетиха за свободният пазар..Бе в рамките на десет дни всички много досетливи станаха.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 3. 3 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 990 Любопитно

  Тук вече изгубиха лиценза

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 4. 4 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 527 Разстроено

  Това първо по никакъв начин няма да попречи на ЧЕЗ да си надписват сметки както си поискат,както беше с дядото с 1000 лева сметка за ток.И второ те не казват,че става въпрос за либерализация на пазара на едро от което ще спечели ЧЕЗ като ще купува тока на по-ниски цени.А не обикновените хора да могат да си избират доставчик,от това ЧЕЗ няма никаква изгода.

 5. 5 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Обичаме лозунги всякакви? Мизерници!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 6. 6 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Весело

  "и да осигуряваме качествено електроснабдяване за хората"

  200 волта напрежение и по няколко пъти на ден спиране на тока за секунда-две не е "качествено електроснабдяване за хората".

  Иначе позицията на монополиста против монопола е трогателна.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 7. 7 Профил на chelsea87
  chelsea87
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Трябва да се открият виновниците,в чиято полза е било да държат монополите и да не отварят пазара за други в последните години.Герб и те са явно в кюпа,щом 4-та години не предприемат нищо,а някои хора не спират да ги защитават.

 8. 8 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 581 Весело

  Заглавието е трепач. Един монополист пожелава за бъде разбит.

 9. 9 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 409 Неутрално
 10. 10 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 753 Неутрално

  От всяка глава по една препоръка ще има !

 11. 11 Профил на sss700431
  sss700431
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Цирка с отнемане лиценза на ЧЕЗ бе за вътрешна консумация. Поредният популистки ход на Борисов . И отново неуспешен, както се видя. С отнемането на лиценза ще се навлекът повече бели отколкото да се решат. Проблемът е в калпавият държавен контрол и регулация.

 12. 12 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Крадците се разбират с корумпирания ДКВЕР, а той слушка и управляващите , които имат същия интерес.

 13. 13 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#3:"spas27"]Тук вече изгубиха лиценза [/quote]

  Не подценявайте гризливите мишлета от чез - те правителство свалят за 24 часа, та един лиценз ли ще им се опре. Сега ще се плати на когото трябва в ервокомисията и ще ''либерализират пазара'' по европейски модел.

 14. 14 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  Глупаци сте Вие от ЧЕЗ, и то глупаци та дрънкате, така, че не давайте акъл. Това да се впиеш в един от най-сладките бизнеси и то в чужди държави и да се докараш до дередже да ти отнемат лиценза си е признак на върховна простотия. Вън от България.

 15. 16 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Щом и ЕРП-то иска либерализация на пазара в България, досетете се сами за какъв дебел монопол става въпрос!

 16. 17 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 696 Гневно

  Само антибългарин може да дава минус на постове против ЧЕЗ.
  САМО АНТИБЪЛГАРИ!!!

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 17. 18 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Вън от България !!!

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 18. 19 Профил на nixx
  nixx
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#7] от "chelsea87":

  и виновниците, подписали неизгодни за подребителите договори, гарантиращи високи изкупни цени на тока. И тези, които въведеха във фактурите кафява, зелена и не знам си каква енергия. За да поевтинее тока, не само монополите трябва да паднат. Трябва и нова методика за изчисляване на цената и изключване на скъпите доставчици и тн. Аз обаче не виждам, кой, би се наел с така задача. Ето, всички пак си заговориха за избори и победа. Всякаш исканията на хората ги няма.

 19. 20 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3817 Неутрално

  А защо господата уйдисаха на комунистите и искуствено ни увеличиха сметките с размистането на датите за отчитане на електромерите. Ако датата за декември не беше изтеглена цели десет дена напред сега през януари сметките на ток щяха да са по поносими. И ЧЕЗ нямаше да трепери.

 20. 21 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 696 Гневно

  [quote#8:"redrock"]Един монополист пожелава за бъде разбит. [/quote]
  Той е просто тарикат. Проблемен не е монополът на ДОСТАВЧИКА, а на РАЗПРЕДЕЛИТЕЛЯ, каквито точно са те (Електро Разпределителни предприятия)!
  Не можеш да избираш собственика на жицата, която влиза в дома ти, защото тя е само една.


 21. 22 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#16] от "gorodetski":

  ЕРП-то се упражнява в пиар за контролиране на пораженията от протестите. А какво точно иска изобщо не става ясно от това заявление.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 22. 23 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1590 Любопитно

  "Верният път за постигане на по-добри условия на електроснабдяването е отварянето на пазара и разбиването на монополния модел по цялата верига. Така хората ще могат да избират своя доставчик по това, което предлага, и ще могат да го сменят, когато са недоволни от него", казва Докладал и допълва, че това е най-добрият начин на регулация"


  Че защо досега не поискаха либерализация?!
  Май наистина им запари под з@дника
  Това ме радва,защото това си го извоюва народа на улицата,а не е от някой "спасител"!

 23. 24 Профил на dobrev111
  dobrev111
  Рейтинг: 409 Разстроено

  Крадеца вика - дръжте крадеца!

 24. 25 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Ако бяха дошли на зелено да инвестират техни пари, можех и да го преглътна. Но когато идваш и купуваш нещо работещо и печелившо на 1/10 от пазарната му цена, а после ме изнудваш, защото нямам избор, за мен си е чист грабеж!

 25. 26 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 637 Неутрално

  [quote#22:"jubal harshaw"]ЕРП-то се упражнява в пиар за контролиране на пораженията от протестите. А какво точно иска изобщо не става ясно от това заявление.[/quote]

  Ясно е. Казват: цената която ми дават НЕК е прекалено висока за да сме на печалба при текущите доходи на българите.

  Това казват. Понеже всичко е регулирано от държавата и са задължени да изкупуват тока от НЕК на тези цени, на тях не им изнася защото виновните са производителите на ток + държавата (държавния регулатор), но ЧЕЗ обират пешкира защото те са тези които стоят на светло пред потребителите и те им вземат парите.

 26. 27 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 568 Весело

  Хехе, значи имало полза от протестите. Щото досега ЕРП-тата си трайкаха. Или ги е устройвало положението или по-малко вероятната възможност, ги е било страх да си кажат позицията. И в двата случая обществото печели, тъй като духа е изпуснат от бутилката и няма как да се върне така лесно в нея, освен ако хората не позволят отново да бъдат успани с разни тъпизми.

 27. 28 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#8:"redrock"]Един монополист пожелава за бъде разбит. [/quote]
  - Не сте разбрали. ЧЕЗ е естествен монополист само по отношение на преноса и разпределението (8-9% от цялата сметка). Те предлагат токът (останалите 91-92%) да можете да купувате от други доставчици.

 28. 29 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ченгенцата от ЧЕЗ, които планово прилапаха фондове и дръпнаха собственост от тяхната приватизация бяха поканени от нашенските ченгенца да си делкат АБСОЛЮТНО ГАРАНТИРАНИТЕ печалби от веригата на продажбата на ел.енергия на нашия пазар.
  Разчитайки, че никой няма да реве против приватизацията и против т.нар. чужди инвестиции.
  Да обаче младите българи пет пари не дават за разни псевдо- десни тарикатлъци и лаф-моабети и ги заритаха по най-директния начин.
  И ще бъдат ритани, докато не се махнат, заедно с нашенските еничари, които разпродадоха България за паница леща.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 29. 30 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3817 Неутрално

  До коментар [#7] от "chelsea87":

  Не чезащитавам ГЕРБ, също такава подобна ситуация имаше и повремето на Костов и същото каквото сега ще напиша съм го казвал и тогава. Да не би ГЕРБ да е сменил цялата администрация с негова, че да изкарваме ГЕРБ виновен за това. Да не би ГЕРБ да е сменил администрацията на този уж независим орган ДКЕВР, че да носи вината на ДКЕВР. Коолко ама коолко калинки има оставени пък и сега поставени в тази уж независима администрация. Наш драганча иска работа за дъщеря си. Ще я сложием главен експерт по преводи от английски на Български, ама тя е завършила учителка по немски, айде бе нали има висше филологическо обрацование.Ей така стават нещата

 30. 31 Профил на chara
  chara
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Всъщност ЕРП-тата не им пука, че ще се появи конкуренция. За тях е добре! Те са си собственици на инфраструктурата и новите желаещи да се бият за клиенти ще им "кацнат" на тепсия да преговарят за преносен капацитет!

  Другаде е проблема! В т.нар. наши си български работи и се нарича ДКЕВР! Докато няма нормативни актове, уреждащи "отварянето" на електроенергийния пазар - нищо няма да се промени! И за това съвсем не са виновни нито ЧЕЗ, нито ЕВН нито Енерго-про.

  Заради липсата на тези нормативи ЕК сега ни глобява! За последните 4 г. ГЕРБ можеше да ги изготви. Що не го направи?..
  Не знам.

  http://www.chara.blog.bg,
 31. 32 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3817 Неутрално

  Докато тиквите ни не узреят, че нещата не трябва да стават по този начин, така ще е

 32. 33 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  Само да отбележа за заслепените, че монополистът е друг.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 33. 34 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3741 Неутрално

  В цялата история единственото умно нещо е, че хората трябва да разбират защо цената на тока е такава. Това и сега е обяснено във фактурите но дори аз с електротехникума и висшето си образование се ориентирах чак след няколко дни ровене в Интернет. Така че ЧЕЗ ако са умни към месечната фактура ще приложат една брошурка където кратко и ясно да бъде обяснено от какво се формира сметката ни и защо е така.

  А за либерализацията на която всички шарани захапаха кукичката още от сега ви казвам, че сметките ни ще станат двойни. Либерализацията означава, че можем да си избираме ел.централата от която да купуваме тока. Но също и че централата може да си избира на кого да го продава.

  Всички ще искаме ток от АЕЦ-Козлодуй защото е най-евтин. Само че защо АЕЦ-Козлодуй да ни го продава на нас по 15 лв/Мвтч както е сега а не на промишлените потребители по 77 лв/Мвтч?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 34. 35 Профил на bulgar
  bulgar
  Рейтинг: 524 Гневно

  Разбиването на монопола на пазара на ток означава разбиване на монопола на ЧЕЗ Електро, а не на ЧЕЗ Разпределение.
  Разпределението става през съществуващата мрежа и нейният собственик е само един!!! Няма кой да изгради втора такава енергопреносна мрежа!!
  Затова тези дружества са строго регулирани!!! Поне на теория!!!
  И пак казвам проблемът е в Държаватаи в нейния регулаторен орган, в случая ДКЕВР!!!!

 35. 36 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 638 Неутрално

  ЕРП-тата, че са мошеници, източват печалби навън, правят неясни разходи, които влизат в цената е ясно. Но трезво погледнато от 100 лв. в тях остават 8-9 лв. Останалите 70-80 са за държавните монополисти в сектора, и за разните ТЕЦ-ове, скъпи ВЕИ-та с неясни собственици, и естествено има едни 15-16 лв., които отиват чрез ДДС в бюджета. Какво пречи за 3-4 месеца зимата да се спира износа от Козлодуй, и в същото време да се намали ДДС за тока за постоянно с 5-10 процента. Ама няма да има за заплати на държавната администрация и за млади пенсионери по на 40 г., нали? Пари има, но разпределението е несправедливо, като една група държавни и общински служители са силно облагодетелствани, докато други им плащат сметката.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 36. 37 Профил на bulgar
  bulgar
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#34] от "Fred":
  Либерализацията на пазара на ток не означава това!!!
  Можеш да си избираш измежду лицензирани продавачи, какъвто в момента е ЧЕЗ Електро, а не между централи!!!!!

 37. 38 Профил на Тошо Корп.
  Тошо Корп.
  Рейтинг: 639 Любопитно

  Според мен трябва да има повече ЕРП-та и по-строг контрол върху тях. Така те сами ще търсят да купуват най-евтиния ток и да продават най-евтино на крайния потребител. Нарича се саморегулация! А недоволните клиенти ще могат да избират. В Германия имаш право да избираш между няколко доставчика на електроенергия. А България е единствената страна в ЕС, чиито пазар не е либерализиран (разбирай, че нямаш избор за доставчик). Да не говорим, че сме на прага на дело от ЕК именно заради това, където може да плащаме по повече от 8000 евро на ден. Та с какво отнемането на лиценза на ЧЕЗ ще помогне?

  краен идеалист
 38. 39 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 637 Неутрално

  [quote#37:"bulgar"]Можеш да си избираш измежду лицензирани продавачи, какъвто в момента е ЧЕЗ Електро, а не между централи!!!!! [/quote]

  ... с допълнението, че си избираш това ЕРП което ти продава тока, а то от своя страна си купува мощностите от енергийната борса, където тока се продава на конкурентен принцип (не регулиран както е сега)

 39. 40 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Чехите имат поговорка:
  "Чийто хляб ядеш, неговата песен ще пееш"
  =====
  Пане Докладале,
  Може ли да ми обясните защо чешкият народ е възхитен от българският за съпротивата му срещу ЧЕЗ?
  Nedělej mrtvého brouka!(Не наподобявай мъртъв бръмбар).

 40. 41 Профил на bulgar
  bulgar
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#39] от "gorodetski":

  За мен ЕРП означава дружество което притежава електропреносната мрежа. В случая това е ЧЕЗ Разпределение.
  Всички лицензирани търговци на ток ще могат да си купуват количества от където си искат и да продават на когото си искат, но за да го доставят до клиента ще трябва да се договорят и заплатят такса пренос на ЕРП!!!

 41. 42 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3741 Неутрално

  Да допълня, ДКЕВР определя така нареченият микс, т.е. колко от тока ни да е от една централа, колко от друга и т.н. Доколкото знам, в досегашният микс около 60% е от Козлодуй. За да намалят малко с 8% цената на тока ни ще увеличат дела на Козлодуй в нашият ток. Само че с тока който Козлодуй продава на свободният пазар по 77 лв/Мвтч той финансира ремонтите и инвестиционната си програма. Понеже е държавен /любимата мечта за национализиране/ тези пари трябва да дойдат от някъде а държавата събира парите си от данъците ни следователно трябва да ги увеличи.

  Освен това промишлеността като купува по-скъп ток а не от Козлодуй ще трябва да повиши цените на стоките си които ние купуваме. Кръгът се затваря.

  Не са толкова елементарни нещата както си ги представят хората по площадите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 42. 43 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3817 Неутрално

  Производителят на ток си е производител на ток, а не доставчик на ток както го класифицирате. Точно пазарът на производителите на ток трябва да се демонополизира, като държавни останат само тези производители от които зависи стабилноста на производство на ток, а те са тец Варна която е тъй наречения топъл запас ( при голяма авария на голям производител на ток да се включи веднага) Трите тец марица изток, те са първо свързани с открити рудници от които получават въглища, а и са скоро основно ремонтирани и поради тази причина техният ок в продължение на десетина години ще е скъп и трябва да се дотира от държавата. Всички останали производители на ток да се махнат от държавната шапка и да излезнат на свободния пазар. И държавни и частни производители и зелена и синя, всички да излезнат на пазара

 43. 44 Профил на bulgar
  bulgar
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#42] от "Fred":
  [quote#42:"Fred"]Не са толкова елементарни нещата както си ги представят хората по площадите.[/quote]

  А ходи да им го обясниш!!!
  Ще те разкъсат без да се замислят за секунда!!

 44. 45 Профил на chara
  chara
  Рейтинг: 638 Неутрално

  От 2015 г. щем не щем, пада регулирания пазар.
  Нищо, че политиците гледат много, много да не споменават този факт.

  http://www.chara.blog.bg,
 45. 47 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3741 Неутрално

  До коментар [#37] от "bulgar":

  Не те разбирам обясни го по-добре. В твоят вариант означава ли, че микса определян от ДКВЕР остава? Погледни си сметките и потърси нормативните документи, цената на тока се определя от ДКВЕР включително микса. Останалото са такси които също са фиксирани. В постинга за либерализацията обясних защо ако излезе на свободният пазар битовият потребител ще загуби. Ако ДКВЕР и микса останат просто не виждам какво ще се промени.

  Може ДКВЕР да понатисне ЕРП-тата за по-ниска цена на преноса, може да промени микса с повече ток от Козлодуй и това се прави в момента. Но резултата няма да е голям а само 8-12% от сметката.

  Не е в цената на тока причината тя е най-ниска в ЕС. Просто заплатите ни са най-ниските в ЕС, 10 ПЪТИ! по-ниски. От там идва проблема. Само че на някой е изгодно да насочи хората срещу ЧЕЗ /чужда компания/ а не срещу българските работодатели /олигархията с куфарчетата/ и ниските заплати които те дават на хората.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 46. 48 Профил на bulgar
  bulgar
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#46] от "eurogi":

  Е какво ние да го четем?
  Тук в форума на Дневник 90% сме в час с проблема.
  Занеси го на протестиращите пред централата на ЧЕЗ.

 47. 49 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#38] от "Тошо Корпорейшън":
  [quote#38:"Тошо Корпорейшън"]В Германия имаш право да избираш между няколко доставчика на електроенергия.[/quote]
  ======
  Тоше, но в Германия! И там някой ги контролира и при доказване на картелни споразумения глобата е такава, че забравяш за този бизнес!
  В България имаш три мобилни оператора, кой би избрал?!

  Никой, щото е едно и също и те весело си я карат необезпокоявани, но се отчитат точно на "контролният" орган, а той нагоре по стълбата!
  А овцете?вълната си расте, природен процес!

 48. 50 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3741 Неутрално

  [quote#46:"eurogi"]Стига сте мърморили за глупости,а вземете прочетете ето това:[/quote]
  АБСОЛЮТНО вярно е! Само че на стадото хвърлиха няколко лозунга и то хукна подир тях. В това време истинските виновници си стоят на сянка. Нещо повече, ще пробутат в следващият парламент пак свои хора включително от тези самозвани "лидери" на протестите. Колко, колко пъти го лъгаха този народ и не ще да поумнее!

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 49. 51 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#48] от "bulgar":
  Бе надявам се някой от другите 10% да се напъне да го прочете

 50. 52 Профил на bulgar
  bulgar
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#47] от "Fred":

  Говорим едно и също.
  Ясно че ЕРП не са ангели, но не са и главните виновници.
  Цените на които продават производителите се определят от ДКЕВР. За да продават ТЕЦ Бобов дол на 20ст примерно, решението е взето от ДКЕВР.
  Те са органа който определя на каква цена продава даден производител и на каква цена купува потребителя.

 51. 54 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 982 Гневно

  Аха, докато трупахте милиарди на наш гръб, дума не обелвахте, а сега когато кокала се изплъзва за разбиване на монопола сте! НАГЛЕЦИ!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 52. 55 Профил на jorkatatenev
  jorkatatenev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ще се опитват да се самоунищожат ли?

 53. 56 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#41:"bulgar"]Всички лицензирани търговци на ток ще могат да си купуват количества от където си искат и да продават на когото си искат, но за да го доставят до клиента ще трябва да се договорят и заплатят такса пренос на ЕРП!!! [/quote]

  - Пак не е така. Не сте разбрали. Не трябва да се договарят и купуват капацитет за пренос - само уведомяват ЕРП. Услугата пренос е регулирана - цената се определя от ДКЕВР. ЕРП не го интересува кой доставя тока. Ще плащате всичко на лицензиран търговец, който от своя страна ще разпределя парите между ЕРП, централи, оператори и НАП.

 54. 57 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3741 Неутрално

  [quote#38:"Тошо Корпорейшън"]Така те сами ще търсят да купуват най-евтиния ток и да продават най-евтино на крайния потребител.[/quote]
  Ех, мечти... Да се избира най-евтиният ток означава, че всички ще отидат при Козлодуй с неговите 15 лв/Мвтч. Само че той не може да даде ток за цяла България а само за около 25%. След като са много кандидатите естествено Козлодуй ще продава на този който дава най-висока цена.

  И понеже сега промишлеността на търговете купува тока от Козлодуй по 77 лв/Мвтч а за нас държавата е определила че Козлодуй ще ни го продава по 15 лв/Мвтч представи си какво ще стане ако изчезне тази държавна принуда върху Козлодуй. Или либерализация за която се хванаха всички. Отделно че държавата е сключила договори с ВЕИ и АЕС Гълъбово за ток на високи цени и за 15-25г напред. На кого ще го продава при свободен пазар? Ще трябва да избива от някъде загубата а това сме ние с данъците си.

  Но дори и Козлодуй да можеше да захранва цяла България крайно рисковано е да останем само на него. Защото само една авария там и спира всичко. Затова са нужни останалите централи и за да съществуват трябва да купуваме по-скъпият им ток. И като капак ВЕИ със златният си ток които обаче трябва да ги има защото по нареждане на ЕС има квота за тока от тях.

  Даден е прекрасен линк от eurogi в постинг #46 четете и не мрънкайте защото тепърва ще видите какво значи скъп ток. И измъкване няма каквито и площадни революции да се правят. Да не би европейците да са будали да плащат 2-3 пъти по-скъп ток от нас?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 55. 58 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3741 Неутрално

  [quote#48:"bulgar"]Занеси го на протестиращите пред централата на ЧЕЗ. [/quote]
  А не, по-рационално е да се самозапали в знак на протест против протестите им Поне ще има някаква полза иначе просто ще го изядат и изплюят кокалчетата му

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 56. 59 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3741 Неутрално

  [quote#43:"sider"]Всички останали производители на ток да се махнат от държавната шапка и да излезнат на свободния пазар.[/quote]
  Че то и сега е така, има частни производители и тъкмо на тях тока е скъп. ТЕЦ-Гълъбово и ВЕИ със свръскъпият им ток който държавата изкупува по договор саа частни. Ако го нямаше този договор никой нямаше да ги строи защото цената на тока им е прекалено висока. Ето пример как свободният пазар би ги убил.

  Сама че не може да ги няма защото за ВЕИ имаме квота от ЕС а на ТЕЦ-Гълъбово тока е скъп защото са изпълнени всички еко изисквания и трябва да се избият инвестициите. Засега на Мариците им се разминава с безплатните въглеродни квоти но няма да е за дълго.

  Държавните ТЕЦ продават от това което им остава от държавната квота на свободният пазар /разбирай промишлеността/ на цена която пазара определя. За Козлодуй цената за нас е 15 лв/Мвтч а на свободният пазар 77 лв/мвтч . Помисли какво ще остане за нас ако Козлодуй и останали държавни централи отидат на свободният пазар.

  Наличният енергиен капаците е приблизително равен на потребностите ни, през април 2012 г. в брутно количество е са произведени 3560 ГВтч, сочат данните на НСИ. Според тях вносът на електроенергия у нас за април е бил около 100 ГВтч, а износът - около 800 ГВтч.

  Т.е. изнасяме около 25% и няма голямо свръхпредлагане. От свободният пазар се печели при свръпредлагане а такова няма. Доста вероятно е някои от нашите централи да фалират защото не са конкурентни и да бъдат заместени с внос но съществено намаление на цената няма да има, нещо повече ще се повиши около двойно.

  Цените за битовото потребление са дотирани от тока за промишлеността, отидат ли на свободният пазар тока за нас ще стане скъп. Разберете че просто прехвърлиха вината върху ЕРП-тата като жертвено агне но те не са главните виновници.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 57. 60 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3741 Неутрално

  [quote#39:"gorodetski"]енергийнта борса, където тока се продава на конкурентен принцип (не регулиран както е сега)[/quote]
  От това което аз знам на енергийната борса тока се продава на търгове. Все пак ако е друго ще моля за обяснение и съответният линк.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 58. 61 Профил на stivy
  stivy
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#57:"Fred"]Да не би европейците да са будали да плащат 2-3 пъти по-скъп ток от нас? [/quote]
  Тука може би преувеличавате. Линк?
  И все пак остава въпросът- е добре де не могат ли ЕРП-тата да намалят малко разходите си? Те за икономии не са ли чували? Не вярвам да работят на загуба.

 59. 62 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Добре е да се знае кой дава минуси на постовете .Ей така бе хора кажете , кой иска чез да остане и кой иска да се махне . Иначе е много смешно.

  Все по-хубаво става :)
 60. 64 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#61] от "stivy":
  Те не работят на загуба,но и да намалят печалбата,това ще е капка в морето.Съвсем в друга посока трябва да се работи-към ръст в икономиката...

 61. 65 Профил на stivy
  stivy
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#63] от "eurogi":

  да, прав сте.

  А тука е с такси:
  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php?title=File:Composition_of_electricity_prices_for_household_consumers,_second_half_2011_%281%29_%28EUR_per_kWh%29.png&filetimestamp=20130116115143

  вярно, че статистиката е преди увеличението на цената в България, но се съмнявам да има отклонения от 2-3 пъти повече, особено с Дания. И стигаме до статистика колко киловата могат да си позволят Българите и колко в другите страни, но това наистина води до доходите.
  И все пак все ми се струва, че ЕРП-тата изнасят капитали и въобще не са за съжаление. 62. 66 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#65] от "stivy":
  Е, то остава да ги засъжалявам.За съжаление въобще не се говори,но трябва да има и няква справедливост,а не крадецът да вика дръжте крадеца.И то големия крадец да вика дръжте (малкия)крадец..
  А що се отнася до капиталите-дори и да изнасят някви средства,това не може да им се забрани.Все едно на мен да ми забранят да си изнеса някви авоари в чужбина...

 63. 67 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4287 Гневно

  Ууууууууууууууууу......крадецът вика дръжте крадеца!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK