Румънският бизнес видя плюсове за себе си в трудностите на България

"Да покажем пред инвеститорите, че Румъния е стабилна държава, където може да се правят дългосрочни инвестиции", призовават представители на румънския бизнес на фона на протестите и исканията за национализация в България.

© Юлия Лазарова

"Да покажем пред инвеститорите, че Румъния е стабилна държава, където може да се правят дългосрочни инвестиции", призовават представители на румънския бизнес на фона на протестите и исканията за национализация в България.Румъния може да спечели много от политическата и социалната криза в съседна България, стига да успее да се възползва правилно от това предимство, пише румънският информационен сайт "Зиаре", цитиран от БТА.


"Ние би трябвало да се възползваме от проблемите в България", казва Мариан Душан, председател на Асоциацията на румънските и чуждестранни инвеститори "Бизнес акселератор".


"На теория уличните протести в България не би трябвало да засегнат Румъния. Напротив, мисля, че ние би трябва максимално да извлечем ползи от това, което се случва в съседната страна. Да покажем пред инвеститорите, че Румъния е стабилна държава, където може да се правят дългосрочни инвестиции. Затова обаче трябва правителството да действа изключително бързо и да предложи облекчения за инвеститорите", заяви Душан.
Той смята, че друга сфера, която трябва да бъде експлоатирана, е туризмът, защото "никой не иска да иде на ваканция в страна, където има протести по улиците, които могат да прераснат в насилие".
"Очевидно може да се възползваме от този момент, ако се удължи политическата криза до началото на летния сезон, въпреки че е трудно да се повярва това. Освен това, не смятам, че може да има съществен натиск върху леята заради България", посочва той.


Оценката на Душан за икономическото положение на България е, че досега е било "доста добро" заради ниското данъчно облагане.


Събитията в България засягат пряко възприятието на местните и чужди инвеститори за възможността да развият бизнес в Румъния, отбелязва сайтът. Според Кристиан Първан, генерален секретар на Асоциацията на бизнесмените в Румъния, инвеститорите така или иначе са резервирани към Румъния, засегната пряко от лошата ситуация в еврозоната.


Според него "България демонстрира, че може да съществува макроикономическо равновесие чрез рестриктивни политики, вероятно необходими". Провеждането им и в двете страни, по думите на бизнесмена, "пренебрегва способността на икономиката да генерира качествени работни места, високи доходи и покупателна способност, което е от максимално значение както за компаниите, произвеждащи стоки и услуги, така и за гражданите."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  А така, точно така - "На теория уличните протести в България не би трябвало да засегнат Румъния. Напротив, мисля, че ние би трябва максимално да извлечем ползи от това, което се случва в съседната страна. Да покажем пред инвеститорите, че Румъния е стабилна държава, където може да се правят дългосрочни инвестиции. Затова обаче трябва правителството да действа изключително бързо и да предложи облекчения за инвеститорите", заяви Душан.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 2. 2 Профил на Troubadour
  Troubadour
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Оценката на Душан за икономическото положение на България е, че досега е било "доста добро" заради ниското данъчно облагане.
  ............
  Душане, питай българите бе, лошо е, много кофти.
  Е, ако вие не прецаката хитрите шопи, дето все им е зле и мрънка, кой. Имате си историчеки традиции в тази област.
  И винаги с помоща на Россия.Та и сега така.

 3. 3 Профил на milevskimartin
  milevskimartin
  Рейтинг: 381 Неутрално

  ТЕ ТИА ПА, ВСЕ НИ ДИШАТ У ВРАТО,,,

 4. 4 Профил на Raging
  Raging
  Рейтинг: 557 Весело

  Балкански вълнения. Съседът ни е зле - дайте да поработим малко да ги минем, после пак ще пием.

 5. 5 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Ами прави са, ние до преди няколко бяхме в по изгодна позиция, но мераците на БСП и ДПС да се върнат във властта на всяка цена без значение какво ще струва това на държавата ще ни върнат много назад.

 6. 6 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1096 Весело

  За едни сватба, за други брадва.

 7. 7 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Да, и предстои масово да емигрираме в Румъния.
  (И да им източим социалните фондове).

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 8. 8 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Логично е . И да им е халал на комшиите - поне някой да има файда от нашта глупост !

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 9. 9 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  ГоУеми ГявоУи тва мамалигарите бе !!! Направо да им се ненадяваш, колко са се отракали. Да дойдат туристи у Вас ама, къде да отседнат, и какви условия предлагате ??? Иначе инвеститори у Вас ще дойдат точно такива дето идват и у нас - измамници, които само гледат да отскубнат някое друго перо от проскубаните ни опашки.

 10. 10 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 661 Любопитно

  хм,туризъм,в Трансилвания,при Дракула.

 11. 11 Профил на z82
  z82
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Колкото се скъсаха инвеститорите да се местят от Гърция в България, толкова и в Румъния ще отидат. Единственият извод от статията е, че Румънците са толкова зле, че се радват на всеки проблем на комшиите.

 12. 12 Профил на Alice in Chains
  Alice in Chains
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Много ясно, това е нормалната реакция на всяка наша слабост. А те не малко.

 13. 13 Профил на Quicksand
  Quicksand
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#10] от "друга бира":
  В Румъния , природата е много красива, имат и много запазени архитектурни и етнографски паметници, препоръчвам на всеки да се разходи до там и да види с очите си .

  Those Who Are About to Die Salute You ! (mind hazard contamination)
 14. 14 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Не са ни виновни румънците! Ние сами си го натресохме това положение. Сега ще си изясним всичките мераци,желания и мечти.Натискахме да си ходи Правителството. Послушаха ни. Сега - кой за което Правителство си иска, за него ще гласува...После пак ще сме недоволни и отново ще протестираме, така до края на света....

 15. 15 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  И те на края на Дунава се давят, ама голям го вадят.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 16. 16 Профил на Мечо Пух
  Мечо Пух
  Рейтинг: 434 Неутрално

  По Виденовото време голяма част от чуждестранните инвеститори избягаха в Унгария и Румъния . Сега тези , които са си правили планове за България , ще ги реализират в Румъния .

 17. 17 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#13] от "The Watcher":

  Да, главно Букурещ, Карпатите и Трансилвания. Но хотелите им не струват - скъпо, архитектурата и обзавеждането не са стилни. Същото се отнася и за морските им курорти....

 18. 18 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#9] от "442":

  Подобни на румънските писания имаше и при нас, когато там беше размирно......Това са бели кахъри, не си правете изводи.

 19. 19 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#13] от "The Watcher":може и да си направя труда,но предпочитам ние да се възползваме от нашите културни и исторически ценности.

 20. 20 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Традиционната обич между комшии

 21. 21 Профил на Quicksand
  Quicksand
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#19] от "друга бира":
  Наши техни в недалечната история, границата изчезва .

  Those Who Are About to Die Salute You ! (mind hazard contamination)
 22. 22 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#21] от "The Watcher":икономика и икономически растеж,инвестиции,нека да не пропускаме пък границите за тях после,става ли.

 23. 23 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 846 Весело

  Мокри сънища ги гонят мамалигарите, мокри....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 24. 24 Профил на Ico Shanov
  Ico Shanov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  в румъния ве4е инвестираха милиарди и откриха хиляди работни места самсунг , нокиа, тата , рено , ситроен , ман , ню холанд , тотал , упса . от стаччките които правим в българия целия свят веè разбра голия ни евтин курвенски силиконово àлгарски гиз

 25. 25 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1883 Весело

  Нещо са се объркали, нужно е доста повече от три дни рехави протести, за да се образуват сериозни трудности за България.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 26. 26 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Румънците имат много стабилен малък и среден бизнес за
  разлика от нас , в пограничните райони има българи, които
  всяка сутрин стават, хващат бака и ....на работа в Румъния-
  говоря за Калараш и Гюргево

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK